Ce lucruri surprizător de banale îți ridică tensiunea arterială?

Sarea este cunoscută pentru faptul că îți face corpul să rețină apă, punând un stres suplimentar asupra inimii și vaselor de sânge. Dar nu este singurul element care îți poate crește tensiunea arterială. Iată alte câteva cauze.

tensiune_shutterstock 488636155 jpg

Fluctuațiile de tenisune pot fi generate de alimente, dar și de comportamente și afecțiuni pe care le manifestă persoana. Foto: Shutterstock

Zahărul adăugat

Poate fi chiar mai important decât sarea în creșterea tensiunii arteriale, mai ales într-o formă procesată, cum ar fi, de exemplu, siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză. Persoanele cu mult zahăr în dietă se confruntă mai des cu fluctuații ale tensiunii.

Singurătatea

Nu se referă doar la numărul de prieteni pe care îi ai, ci la cât te simți de conectat. A fi stresat sau deprimat nu explică pe deplin efectul de creștere a tensiunii. Dar, în cadrul unui studiu s-a constatat că de-a lungul a 4 ani, tensiunea arterială superioară a celor mai singure persoane a crescut cu peste 14 puncte. Cercetătorii cred că în spatele fenomenului este o teamă continuă de respingere și dezamăgire, care poate schimba modul în care funcționează corpul și duce la hipertensiune.

Apneea

Persoanele cu apnee în timpul somnului au riscuri mai mari de a face hipertensiune arterială și alte probleme cardiace. Când respirația este întreruptă în mod repetat în timp ce dormi, sistemul tău nervos eliberează substanțe chimice care îți cresc tensiunea arterială. În plus, primești mai puțin oxigen, ceea ce ar putea deteriora pereții vaselor de sânge și ar putea îngreuna misiunea corpului de a-ți regla tensiunea arterială.

O carență de potasiu

Rinichii au nevoie de un raport echilibru de sodiu și potasiu pentru a menține fluiditatea ideală a sângelui. Deci, chiar dacă ții o dietă cu conținut scăzut de sare, ai putea avea în continuare tensiune arterială mai mare dacă nu mănânci suficiente fructe, legume, fasole, lactate sau pește, cu conținut scăzut de grăsimi.

Durerea

Suferința bruscă sau acută crește alerta la nivelul sistemului nervos și crește tensiunea arterială. Poți vedea acest efect atunci când pui o mână în apă cu gheață, sau dacă îți provoci un alt timp de durere și apoi, imediat, îți măsori tensiunea.

Suplimentele din plante

Unele suplimente alimentare precum cele cu ginkgo biloba, ginseng, guarana, portocală amară sau sunătoare pot crește tensiunea arterială sau pot schimba modul în care funcționează medicamentele, inclusiv medicamentele pentru controlul tensiunii crescute.

Probleme cu tiroida

Când această glandă nu produce suficient hormon tiroidian, ritmul cardiac încetinește, iar arterele devin mai puțin elastice. Nivelurile scăzute de hormoni ar putea crește, de asemenea, colesterolul „rău” ( LDL), un alt lucru care poate rigidiza arterele. Sângele se mișcă prin vase mai repede, împingând pereții și ridicând presiunea. Deși nu este la fel de comun, excesul de hormon tiroidian poate face inima să bată mai tare și mai repede, crescând și tensiunea.

Nevoia să urinezi

Presiunea sistolică a crescut în medie cu aproximativ 4 puncte, iar cea diastolică, cu 3 puncte, într-un studiu efectuat asupra unor femei de vârstă mijlocie care nu au mers la baie timp de peste 3 ore. Bărbații și femeile de vârste diferite au constatat efecte similar în timpul experimentului. Hipertensiunea arterială devine mai probabilă odată cu înaintarea în vârstă, iar o vezică urinară goală ar putea fi o modalitate de a ajuta la controlul valorilor tensiunii.

Medicamentele antiinflamatoare

Toate medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi aspirina și ibuprofenul, pot crește tensiunea, indiferent dacă ești sănătos sau ai deja tensiune arterială mare. Deși creșterea medie este de doar câteva puncte, i-ar putea afecta pe unii oameni mult mai mult decât pe alții.

Prezența medicului sau asistentului medical

Numit „efectul halatului alb”, fenomenul contă în diferențe ale tensiunii măsurate acasă comparativ cu cea măsurată la medic. Diferența se datorează, probabil, anxietății, cred specialiștii.

Decongestionantele

Ingrediente precum pseudoefedrina și fenilefrina pot îngusta vasele de sânge. Asta înseamnă că aceeași cantitate de sânge trebuie să treacă printr-un spațiu mai mic. Aceste medicamente pot face, de asemenea, medicamentele pentru tensiunea arterială mai puțin eficiente. Medicul te poate ajuta să alegi produse fără prescripție medicală care sunt mai sigure, dacă ai tensiune arterială mare.

Deshidratare

Când celulele corpului nu au suficientă apă, vasele de sânge se strâng. Acest lucru se întâmplă deoarece creierul trimite un semnal glandei pituitare pentru a elibera o substanță chimică care le micșorează. Și rinichii realizează mai puțină urină, pentru a păstra lichidele în corp, iar vasele de sânge mici din inimă și creier se contractă și ele.

Anticoncepționalele hormonale

Pastilele, injecțiile și alte dispozitive contraceptive care folosesc hormoni ce îngustează vasele de sânge, fac tensiunea arterială să crească. Este mai probabil să fie o problemă pentru femeile care au peste 35 de ani, supraponderale sau fumătoare. Tensiunea trebuie verificată la medic, în acest caz, la fiecare 6-12 luni, dar o doză mai mică de estrogen poate menține tensiunea la normal.

Vorbirea

Se întâmplă indiferent dacă ești tânăr sau bătrân și indiferent unde te afli. Cu cât tensiunea arterială în repaus este mai mare, cu atât cifrele cresc când începi să vorbești. Iar efectul durează câteva minute. Se pare că subiectul și conținutul emoțional a ceea ce spui contează mai mult decât actul de a vorbi în sine.

Antidepresivele

Medicamentele care vizează substanțe chimice precum dopamina, norepinefrina și serotonina, inhibitorii de monoaminooxidază, antidepresivele triciclice și fluoxetina pot schimba nu numai starea de spirit, ci și tensiunea arterială.

Sursa:WebMd