Nu te odihneşti suficient? Iată la ce eşti predispus!

1 2 jpg jpeg

Specialiştii au descoperit că mai puţin de patru ore de somn pe noapte şi desele treziri pot favoriza apariţia demenţei. Mai exact, calitatea slabă a somnului duce în timp la formarea plăcilor la nivel cerebral asociate cu dezvolatarea afecţiunii Alzheimer.

În cadrul studiului, cercetătorii din Franţa au analizat obiceiurile ce ţin de programul de somn în cazul a 50 de voluntari, trecuţi de 40 de ani.

În primă fază, participanţii au răspuns la mai multe întrebări şi au notat de la 0 la 6 factorii ce ţineau de programul lor de odihnă (câte ore dormeau în medie pe noapte, dacă aveau tulburări de somn, dacă se trezeau de mai multe ori pe parcursul nopţii).

Astfel, specialiştii au ajuns la concluzia că persoanele care nu au un program echilibrat de somn sunt mai predispuse formării de plăci amiloide la nivelul creierului, cele care duc la apariţia problemelor de memorie, respectiv a afecţiunii Alzheimer.

„Chiar dacă de multe ori trecem uşor cu vederea, programul de somn nu este esenţial doar pentru starea de a doua zi, ci şi pentru sănătate pe termen lung. Somnul se numără printre factorii care ne protejează de afecţiunile cerebrale specifice vârstei a treia“, a afirmat Pierre Branger, cercetător în cadrul Universităţii Caen din Franţa.

Concluziile studiului au fost publicate în Jurnalul Medical „Neurobiology of Ageing“.