Ce dizolvă rapid pietrele de la rinichi?

Când ai pietre la rinichi trăiești o durere ascuțită, cu crampe reimțite în spate și în zona șalelor. Iar senzația copleșitoare de durere se deplasează în abdomenul inferior sau în zona inghinală.

Remedierea rapidă este de dorit și, din fericire, poți acționa pentru a dizolva pietrele.

Durere de rinichi jpg

Foto: Shutterstock

În general, până la 80% dintre pietrele la rinichi sunt pietre de calciu, fie oxalat de calciu, fie fosfat de calciu. Aceste tipuri de pietre apar dacă ai prea mult calciu în urină, deși se pot forma și din alte motive.

Un alt tip de pietre, pietrele de struvită, sunt legate de infecțiile cronice ale tractului urinar, reprezintă 10% din toate pietrele la rinichi și se formează adesea atunci când urina este alcalină. Pietrele de acid uric alcătuiesc 5-10 la sută din pietrele la rinichi și necesită urină acidă pentru a se forma; în timp ce pietrele de cistină, care reprezintă mai puțin de 1% din toate pietrele se formează atunci când ai cisturie, prea multă cistina în urină.

Oțet de mere ca remediu pentru pietre la rinichi

Dacă vrei să dizolvi rapid pietrele la rinichi, te poți baza pe oțetul de mere. Fabricat din mere fermentate și plin de acizi fosforic, citric și acetic, oțetul de mere face urina acidă și ajută la dizolvarea rapidă a majorității tipurilor de pietre la rinichi.

Acizii din oțetul de mere reacționează rapid cu compușii din pietre, în special cu calciul și pietrele de struvit. Pe măsură ce apar reacțiile, pietrele se reduc în dimensiune și în cele din urmă se dizolvă.

Odată ce pietrele sunt dizolvate sau dimensiunea lor este redusă semnificativ, acestea sunt ușor îndepărtate prin urină. De asemenea, pe măsură ce pietrele se descompun, obstrucția lor asupra tractului urinar se reduce. Prin urmare, durerea cauzată de ele este ameliorată.

În plus, oțetul de mere reduce riscul formării pietrelor prin dizolvarea mineralelor care le formează. De asemenea, are un efect alcalinizant care stimulează procesul de digestie și crește producția de acid clorhidric. Acidul dizolvă diverse minerale și ajută la prevenirea formării de noi pietre la rinichi.

Pentru a prepara oțet de mere ca remediu pentru pietrele la rinichi, amestecă două linguri de oțet de mere cu 150 ml de apă și bea amestecul pe parcursul zilei, dar mai ales înainte de masă. Nu ar trebui să consumi mai mult de un pahar pe zi, deoarece excesul de oțet de mere poate reduce nivelul de potasiu și poate provoca osteoporoză.

Suc de lămâie pentru pietre la rinichi

De obicei, se preferă un amestec de suc de lămâie cu ulei de măsline, deoarece sucul de lămâie oferă citrat care descompune sau previne formarea pietrelor de calciu, în timp ce uleiul de măsline ajută la eliminarea pietrelor.

Se amestecă un sfert de cană de ulei de măsline cu o cantitate egală de suc de lămâie și se bea. Bea apoi un pahar cu apă. Repetă acest lucru după-amiaza, dar asigură-te că bei multă apă și mult suc de lămâie pe tot parcursul zilei.

Alte opțiuni naturale care ajută includ:

·     Suc de telina

·     Suc de rodie

·     Suc de busuioc

·     Suc de rădăcină de păpădie

·     Suc de coada-calului

·     Suc de iarbă de grâu

Aceste sucuri ajută la eliminarea deșeurilor, îmbunătățesc digestia și cresc nevoai de a urina. De asemenea, sunt pline cu o mulțime de nutrienți și pot ameliora problemele inflamatorii.

Consumul de apă previne deshidratarea, diluează urina și împiedică formarea pietrelor la rinichi. Apa ajută, de asemenea, la trecerea prin tractul urinar. De regulă, ar trebui să bei peste 2 litri de apă pe zi.

Când ar trebui să vezi un urolog?

Atunci când pietrele la rinichi sunt prea mari și provoacă simptome severe, urologul îți poate prescrie un tratament pentru a relaxa ureterul și pentru a facilita trecerea pietrei.

Este posibil să-ți indice, de asemenea, medicamente pentru durere și antigreață. În plus, medicul poate lua în considerare proceduri precum litotripsia cu undă de șoc extracorporală (ESWL), ureteroscopia, nefrolitotomia percutanată (PCNL), laparoscopia și chirurgia robotică pentru a ajuta la îndepărtarea pietrelor.

Ar trebui să consulți un urolog dacă simptomele devin severe după ce ai folosit remediu cu oțet de mere sau suc de lămâie timp de câteva săptămâni. Indicatorii agravării pietrelor la rinichi includ greață, sânge în urină, urinare dureroasă, durere severă în partea inferioară a spatelui sau abdomen, vărsături, febră și frisoane. De fapt, dacă nu reușești să scapi de piatră timp de șase săptămâni, atunci ar trebui să consulți medicul pentru a determina dacă ai nevoie de terapie.

Sursa: Spitalul St. Pete