Cine ar trebui să evite avocado şi de ce

Avocado este o sursă bună de fibre, grăsimi sănătoase și antioxidanți. Dar sunt și bogate în potasiu, deci este bun avocado pentru rinichi?

Avocado are putere nutrițională, fiind bogat în grăsimi sănătoase, fibre, vitamine și minerale. Grăsimile lor mononesaturate promovează sănătatea inimii și pot scădea nivelul colesterolului rău. Sunt, de asemenea, o sursă bună de potasiu, care promovează un nivel sănătos al tensiunii arteriale.

Oricine caută să-și îmbunătățească sănătatea generală, în special cei care caută beneficii pentru controlul inimii și a greutății, ar trebui să includă avocado în dieta lor. În timp ce avocado poate ajuta la mai multe probleme de sănătate, persoanele cu probleme renale ar trebui să evite avocado.

Acest lucru este indicat, în primul rând, din cauza  conținutului lor ridicat de potasiu. „Rinichii sănătoși reglează nivelul de potasiu din organism, dar atunci când funcția rinichilor este compromisă, potasiul se poate acumula în sânge, ceea ce duce la o afecțiune numită hiperkaliemie”, spune dieteticianul Komal Malik.

Se crede că frecvența hiperkaliemiei este de până la 40-50% la persoanele cu boală cronică de rinichi. De fapt, s-a constatat că a avea prea mult potasiu în sânge poate într-adevăr reprezenta un risc semnificativ pentru sănătate.

Avocado FOTO Shutterstock jpg

Avocado poate are un conținut ridicat de grăsimi  Foto: Shutterstock

Pentru persoanele cu boli de rinichi, consumul de alimente bogate în potasiu, cum ar fi avocado, poate crește și mai mult nivelul de potasiu din sânge, provocând potențial anomalii ale ritmului cardiac, slăbiciune musculară sau chiar stop cardiac în cazuri severe.

Potrivit American Kidney Fund, hiperkaliemia poate provoca chiar un atac de cord sau deces! Din păcate, mulți oameni cu hiperkaliemie nu prezintă simptome până când se dezvoltă probleme semnificative de sănătate a inimii.

Alte 5 alimente de evitat dacă ai boli de rinichi

1. Banane

Bogate în potasiu, bananele pot crește nivelul de potasiu din sânge, potențial agravând simptomele bolii de rinichi.

2. Portocale

O altă sursă de potasiu ridicat, portocalele și sucul lor ar trebui limitate sau evitate de cei cu probleme renale.

3. Carne procesată

Baconul, cârnații, carnea de delicatese și alte cărnuri procesate sunt bogate în sodiu și fosfor, care pot solicita rinichii și pot înrăutăți funcția rinichilor.

4. Supe conservate și mese ambalate

Acestea conțin adesea niveluri ridicate de sodiu, care pot contribui la creșterea tensiunii arteriale și la retenția de lichide, punând un stres suplimentar asupra rinichilor.

5. Produse lactate

Laptele, brânza și iaurtul sunt bogate în fosfor și potasiu, așa că persoanele cu boli de rinichi ar trebui să le consume cu moderație sau să aleagă alternative cu conținut scăzut de fosfor și potasiu.

Deoarece este esențial să alegeți alimente cu conținut scăzut de potasiu, fosfor și sodiu pentru persoanele cu probleme renale, iată 6 alimente pentru sănătatea rinichilor care pot fi încorporate în dietă

1. Conopida

Săracă în potasiu și fosfor, conopida ajută organismul să elimine toxinele. Este o alternativă sănătoasă la legumele bogate în potasiu precum cartofii.

2. Albușuri

Sunt o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate, cu conținut minim de fosfor în comparație cu ouăle întregi. Ele furnizează aminoacizi esențiali fără a adăuga fosfor excesiv în dietă.

3. Varză

O altă legumă cu conținut scăzut de potasiu, varza este bogată în vitamina K și fibre. Poate fi încorporat în salate, cartofi prăjiți sau supe pentru a adăuga varietate dietei, ținând în același timp sub control nivelul de potasiu.

4. Afine

Aceste fructe de pădure au un conținut scăzut de potasiu și sunt pline de antioxidanți, ceea ce le face o opțiune sănătoasă pentru persoanele cu boli de rinichi pentru a-și satisface pofta de dulce.

5. Struguri roșii

Spre deosebire de alte fructe, strugurii roșii au un conținut relativ scăzut de potasiu și pot oferi hidratare și dulceață naturală, fără a afecta semnificativ nivelul de potasiu.

Persoanele cu probleme renale se pot bucura de struguri cu moderație. Cu amabilitatea imaginii: freepik

6. Ceapa

Deși ceapa conține puțin potasiu, trebuie consumată cu moderație dacă ai boli de rinichi, doar pentru a adăuga aromă mâncărurilor.

Sursa: Health Shots