Ce alimente din frigider te pot îmbolnăvi și cum poți preveni acest lucru?
Știai că frigiderul poate ascunde și pericole invizibile? Bacterii periculoase pot pândi în orezul gătit de mai mult trei zile, pe frunzele de salată proaspătă sau pe carnea crudă care se scurge pe rafturi.
Alimentele cu cel mai mare risc
Probabil nu știai, dar toate alimentele pot provoca toxiinfecții alimentare, mai ales dacă sunt lăsate prea mult timp la temperatura camerei, dacă sunt păstrate în frigider după data de expirare sau dacă resturile nu sunt încălzite corespunzător.

Alimentele din frigider nu sunt complet lipsite de riscuri, chiar dacă nu au ajuns la data de expirare. Foto: Shutterstock
Ar trebui să fii deosebit de atent cu alimentele bogate în proteine, precum carnea, peștele, laptele, brânza și ouăle. Acestea sunt preferate de agenții patogeni. De asemenea, trebuie să ai grijă la produsele „gata de consum” precum mezelurile feliate, care pot fi contaminate cu bacterii periculoase.
Legumele proaspete, precum ciupercile, salatele ambalate și mugurii de plante, pot, de asemenea, să transporte agenți patogeni. Pentru a reduce riscurile, spală-le bine și folosește o perie de bucătărie pentru curățare, dar nu uita să cureți și să dezinfectezi peria după aceea.
Atenție la orezul gătit
Poate nu știai, dar orezul poate fi un pericol chiar și după ce l-ai gătit. Orezul crud conține spori ai bacteriei Bacillus cereus, care pot supraviețui procesului de gătire. Dacă orezul rămâne la temperatura camerei, riscul de îmbolnăvire crește.
După ce orezul s-a răcit, pune-l imediat în frigider și consumă-l în cel mult 24 de ore. Nu te baza pe aspect sau miros, orezul poate fi nesigur chiar dacă nu arată și nu miroase suspect.
De ce frigiderul nu e o soluție perfectă
Frigiderul ajută, dar nu poate opri complet dezvoltarea bacteriilor. Temperaturile scăzute încetinesc multiplicarea agenților patogeni, dar nu o elimină. Pentru a reduce riscurile, asigură-te că frigiderul tău funcționează la o temperatură între 2°C și 4°C.
Greșeli comune pe care trebuie să le eviți
Dacă obișnuiești să pui mâncare neacoperită în frigider, trebuie să știi că aerul în mișcare din interior poate răspândi microorganismele către alte alimente. De asemenea, nu lăsa mâncarea pe masă mai mult de două ore după ce ai terminat de mâncat. Bacteriile pot crește rapid în alimentele perisabile, cum ar fi carne, ouă, fructe tăiate sau salate.
Aruncă mâncarea „suspectă”
Dacă nu ești sigur cât timp un aliment a stat în frigider, cel mai bine e să-l arunci. Poți preveni risipa alimentară etichetând fiecare aliment cu data de depozitare. Păstrează în bucătărie o bandă adezivă și un marker pentru a face acest lucru mai ușor.
Când vine vorba de siguranța alimentară, regula „dacă ai dubii, aruncă” este întotdeauna o idee bună. E mai bine să pierzi puțină mâncare decât să-ți riști sănătatea.
Sursa: Buzzfeed