Cât timp poți păstra puiul la frigider?

Puiul fiert și cel crud sunt alimente care se pot păstre la friugider de la câteva zile până la un an. Durata de viață poate varia în funcție de modul de prezervare, congelat sau refrigerat, scrie Healthline.

Puiul este considerat o carne de bază în multe gospodării.Cu toate acestea, această sursă sănătoasă și delicioasă de proteine are un risc ridicat de contaminare bacteriană. De aceea, pregătirea, depozitarea și gătitul în mod corespunzător sunt importante - în caz contrar, ar putea deveni o sursă de boli alimentare.

Păstrarea puiului în frigider este convenabilă, dar mulți oameni se pot întreba cât timp pot păstra puiul la frigider în siguranță.

image

Bacteriile din pui se pot distruge la gătit, dar nu și toxinele produse de ele. Foto: Shutterstock

Cât rezistă puiul în frigider?

Potrivit Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA), puiul crud poate fi păstrat în frigider aproximativ 1-2 zile. Același lucru se aplică curcanului crud și altor păsări de curte. Puiul gătit poate rezista la frigider aproximativ 3-4 zile.

Păstrarea puiului în frigider ajută la încetinirea creșterii bacteriilor, deoarece acestea tind să se dezvolte mai lent la temperaturi sub 4 ° C.

În plus, puiul crud este cel mai bine păstrat într-un recipient etanș pentru a preveni scurgerea sucului și contaminarea altor alimente, iar puiul gătit trebuie refrigerat într-un recipient ermetic.

Dacă trebuie să păstrezi puiul mai mult de câteva zile, cel mai bine este să îl păstrezi  în congelator.

Bucățile de pui crude pot fi păstrate la congelator până la 9 luni, în timp ce un pui întreg poate fi congelat până la 1 an. Puiul fiert poate fi păstrat la congelator timp de 2-6 luni.

Așdar, concluzia este că puiul crud poate rezista în frigider timp de 1-2 zile, în timp ce puiul gătit poate rezista în frigider timp de 3-4 zile.

Cum să-ți dai seama dacă puiul s-a stricat, iată ce anume trebuie să urmărești.

Schimbări de culoare: puiul crud și gătit care începe să aibă o culoare gri-verde. Petele de mucegai gri spre verde indică creșterea bacteriilor.

Miros: Atât puiul crud, cât și cel gătit emană un miros acid care seamănă cu amoniacul. Atenție, deoarece mirosul poate fi greu de observat dacă puiul a fost marinat cu sosuri, ierburi sau condimente.

Textura: Puiul care are o textură moale s-a stricat. Clătirea puiului nu va distruge bacteriile. Mai degrabă, acest lucru poate răspândi bacteriile de la păsări de curte la alte alimente, ustensile și suprafețe, provocând contaminarea încrucișată.

Dacă bănuiești că puiul din frigider s-a stricat, aruncă-l!

Riscurile consumului de pui stricat

Consumul de pui stricat poate provoca boli de origine alimentară, cunoscute și sub denumirea de intoxicații alimentare.

Puiul are un risc mare de a provoca intoxicații alimentare, deoarece poate fi contaminat cu bacterii precum Campylobacter, Salmonella și multe altele. În mod normal, aceste bacterii sunt eliminate la gătit. Dar, deși reîncălzirea sau gătitul pot ucide bacteriile de suprafață, nu vor elimina unele dintre toxinele produse de bacterii, care vă pot provoca intoxicații alimentare.

Intoxicația alimentară poate provoca simptome incomode și uneori periculoase, inclusiv febră mare peste 38,6 ° C, frisoane, greață, vărsături, diaree, scaune cu sânge și deshidratare.

În unele cazuri, toxiinfecțiile alimentare severe pot necesita spitalizare și chiar pot duce la moarte.