Care sunt semnele ca ai de-a face cu un psihopat?

image

Autorul unor cărți despre această problemă medicală și fondatorul unei comunități online de asistenți ai supraviețuitorilor unor psihipați dezvăluie care sunt trăsăturile ingrijorătoare.

Cu o experiență unică de psiholog clinician, nutriționist și profesor de educație specială, Dr. Nicole Beurkens, are aproape 20 de ani de experiență în sprijinirea copiilor, tinerilor adulți și a familiilor cu dificultați provenite din sănătatea mintală.

Avort - femeie trista - depresie FOTO Shutterstock

Victimele persoanelor psihopate ajung să sufere adesea de depresie și anxietate. Foto: Shutterstock 

Psihopații pot arăta la fel ca toți ceilalți. Spre deosebire de ceea ce ne-au învățat filmele, majoritatea psihopaților nu sunt ucigași în serie, ci mult mai probabil, ei sunt colegul de muncă, prietenul, fostul sau un membrul familiei care îți dă disconfort.

 Psihopatia nu este un diagnostic oficial pe care îl poți găsi în Manualul de diagnostic și statistică al tulburărilor mintale, dar au existat suficiente cercetări asupra psihopaților pentru ca noi să le putem identifica trăsăturile și caracteristicile. Iată exact cum să depistezi un psihopat, potrivit medicului Dr. Nicole Beurkens:

Sunt fermecători

O caracteristică comună a psihopatului este farmecul. Și nu presupuneți că farmecul merge mână în mână cu încrederea sau aroganța. Farmecul unui psihopat este adaptat țintei lor. Psihopații sunt experți în a face ca ținta aleasă să se simtă „specială”.

Indiferent de persoana pe care o vor alege, un lucru este sigur: nu este autentic. Psihopații sunt cameleoni care își schimbă forma și își rearanjează constant personalitățile în funcție de cee ace urmărește să obțină de la tine. Dacă observi inconsecvențe comportamentale, descoperi că alte persoane din viața acestei persoane le descriu în termeni complet diferiți sau chiar simți lipsa de sinceritate în comportamentul lor.

Încearcă să producă reacții negative

Un alt semn al unui psihopat este tendința de a crea haos. Psihopații provoacă în mod intenționat haos, apoi stau pe loc, se fac nevinovați și te învinovățesc pentru că reacționezi. Ei te vor provoca, iar atunci când tu reacționezi, te vor informa în mod favorizant că „nu mai poartă această discuție cu tine”. În cele din urmă, vei începe să te simți ca un caz hipersensibil.

La locul de muncă, ei vor produce aceste reacții într-un mod calculat, pentru a-i întoarce pe ceilalți împotriva ta și pentru a-ți diminua credibilitatea. Într-o relație, vor folosi aceste reacții pentru a strânge simpatie de la viitorii potențiali parteneri. Dacă ai impresia că cineva te atrage într-o ceartă și apoi se preface surprins, merită să analizezi. Nu lăsa dorința ta naturală de a reconcilia problema să te împiedice să abordezi nedreptatea pe care o simți.

Îl prinzi cu minciuni, în mod repetat și fără un motiv clar

Minciuna este o caracteristică comună a psihopatului. Psihopații mint în mod constant, chiar și atunci când adevărul ar fi o poveste mai bună, chiar și atunci când nu există absolut niciun motiv să minți. Sunt atât de obișnuiți să schimbe personaje și povești, încât minciuna devine modul implicit pentru ei. Dacă pui vreodată la îndoială aceste minciuni (chiar dacă ai dovezi), vei fi acuzat că ești paranoic și ai supraanalizat totul.

Par incapabili de vinovăție sau rușine

Oamenii normali simt remușcări intense atunci când fac lucruri pe care le fac psihopații (mint, înșală, fură și manipulează). Dar psihopații nu simt nicio remuşcare pentru comportamentul lor. Acesta este, de asemenea, unul dintre semnele unui narcisist, dar și un semn flagrant că ai de-a face cu un psihopat.

Psihopații știu că comportamentul lor îi rănește pe alții. De aceea o fac. Singura dată când un psihopat își va cere scuze față de tine este să salveze o situație, sau dacă mai are nevoie de ceva de la tine. Nu este vorba, de fapt de remuşcări. Oricui îi face plăcere să provoace durere altora sau nu pare să simtă niciodată remuşcare reală pentru că i-a rănit pe alţii este cineva cu care trebuie să tai legăturile, imediat. Este o gaură neagră emoțională.

Sunt trădători

O altă trăsătură comună a unui psihopat este lipsa de loialitate. Deși probabil ai experimentat o conexiune instantanee de încredere și entuziasm cu ei, vei ajunge să realizezi că pot crea acea legătură cu oricine. După ce te-au declarat mai bun decât toți „nebunii” din viața lor, se vor întoarce și împotriva ta și te vor declara nebun. Psihopații nu au loialitate, nici atașament și nici dragoste. Ei lasă în urmă distrugere și își învinovățesc victimele pentru asta de fiecare dată.

Învrăjbesc oamenii

Când un psihopat intră în cadru, vei descoperi că îți schimb percepția despre oameni pe care nici măcar nu i-ai întâlnit. Psihopații șoptesc în mod constant otravă și bârfe în urechile tuturor, făcându-i să se simtă geloși și suspicioși față de ceilalți. Dar ei fac acest lucru sub pretextul inocenței.

Psihopații își doresc oameni distrași și în competiție constantă pentru atenția lor, așa că par la mare căutare în orice moment. Dacă descoperi că nu îți plac oamenii despre care anterior nu ai fi avut niciun motiv să îți formezi o opinie (negativă sau de altă natură), privește mai atent sursa acelei emoții. Ar putea fi un semn că un psihopat a intrat în scenă

Îți declanșează disonanțe cognitive

Aceasta implică o anumită introspecție. Când un psihopat intră în viața ta, vei observa un sentiment intens și din ce în ce mai mare de teamă și îndoială de sine. Creierul tău se va lupta să împace de la început persoana „perfectă” cu comportamentul nepotrivit pe care începi să-l vezi. Asta pentru că acea persoană perfectă nu a existat niciodată. A fost o persoană, creată doar pentru tine. Acesta este cel mai greu lucru de înțeles pentru mințile și inimile noastre. În plus, cu un psihopat, tu ești întotdeauna cel rău. Chiar dacă ei mint, înșală, manipulează, fură și sunt escroci, tu ești cel cu probleme. Psihopații au această abilitate înnăscută de a te face să simți că e ceva în neregulă cu tine pentru a nu recunoaște că e ceva în neregulă la ei.

Odată ce cunoști manifestările comportamentulu unui psihopat, poți să-l și elimini din viața ta, chiar dacă s-ar putea să nu fie o sarcină ușoară, dar conștientizarea este primul pas pentru a părăsi relația abuzivă.