Nutriționist: Aceste fructe te ajută să slăbești

Care sunt fructele care pot fi consumate în cure de slăbire, se întreabă mulți dintre cei care doresc să slăbească, mai ales dacă aleg variantele de pierderea în greutate într-un mod sănătos și durabil.

Deși știm că toate fructele sunt bune pentru noi, se dovedește că unele sunt mai bune decât altele atunci când vine vorba de a rămâne sătul și de a învinge poftele.

Pline de nutrienți precum vitamina C, vitamina E, fibre, potasiu și acid folic, fructele sunt una dintre cele mai bune gustări pentru micul dejun și ingrediente pentru a ne menține sănătoși și în mișcare. Dar mulți nu știu că fructele pot fi, de asemenea, esențiale într-o călătorie sănătoasă de pierdere în greutate, ajutându-ne să ne menținem mai sătui pentru mai mult timp și ca înlocuitor pentru alimentele bogate în zahăr, calorii și grăsimi saturate.

fructe  foto   Shutterstock jpg

Fructele pot înlocui deserturile bogate în calorii. Foto: Shuttertock 

De la pulpă plină de fibre până la conținutul de apă hidratantă, fructele vă pot ajuta să rămâneți pe drumul cel bun și să pierdeți în greutate fără a ține dietă în mod tradițional. Iată explicațiile nutriționistului, legate de  cele mai bune alegeri pe care le poți face în priovința fructelor.

Ajută la slăbire?

Consumul de fructe ca parte a unei diete variate și echilibrate poate fi cu adevărat benefic dacă încerci să slăbești, spune nutriționistul Eli Brecher pentru Yahoo Health. „Împreună cu conținutul ridicat de apă al fructelor, fibrele le fac sățioase, ceea ce poate ajuta în curele de slăbire”, explică ea. „Este, de asemenea, o modalitate excelentă de a satisface pofta de dulciuri, înlocuind produse cu mai multe calorii”.

Cel puțin în stadiile incipiente, pierderea în greutate înseamnă încercarea de a menține numărul de calorii pe care le consumați în fiecare zi mai mic decât numărul de calorii pe care le ardeți - cunoscut sub numele de deficit de calorii. A fi capabil să faci acest schimb conștient și a fi sătul timp de mai multe ore înseamnă că ai mai puține șanse să consumi alimente mai bogate în calorii și grăsimi saturate, reducând aportul total de calorii pentru ziua respectivă.

„Un studiu realizat de Facultatea de Medicină a Universității Chonbuk a constatat că adulții supraponderali sau obezi care au mâncat mai multe fructe au experimentat o scădere în greutate mai mare decât cei care nu au făcut-o”, subliniază Brecher, datorită tuturor beneficiilor pe care le pot oferi.

Dar care este cel mai bun fruct pentru pierderea în greutate din care să alegi? Desigur, orice fruct este un plus pentru dieta ta, dar acestea sunt cele care oferă beneficii suplimentare

Fructe de pădure

Afinele sau alte fructe de pădure adaugate în terci sau ovăz te ajuta să reziști până la ora prânzului, spune Brecher. „Sunt foarte bogate în fibre și foarte sărace în zahăr și calorii”, explică ea.

În plus, vin cu o mulțime de alte beneficii. „Consumul regulat de fructe de pădure poate ajuta, de asemenea, la scăderea nivelului de colesterol, a tensiunii arteriale și a inflamației, toate acestea putând fi benefice pentru cei care doresc să slăbească”, adaugă ea, subliniind cercetările de la Universitatea din Maine. Adăugarea fructelor de pădure la iaurt cu un strop de pudră de proteine le va face, de asemenea, unul dintre cele mai bune alimente bogate în proteine și puține calorii.

Ananasul

Ananasul ajută activ la pierderea în greutate, deoarece ajuta la digestie, reducând șansa de balonare inconfortabilă.

„Ananasul este dulce, dar acidulat și conține o enzimă numită bromelaină, care susține o digestie sănătoasă prin descompunerea moleculelor de proteine și prin promovarea absorbției nutrienților”, spune Brecher.

Merele

Pentru cei care se întreabă ce gustări să aleagă atunci când țin dietă, merele ar putea fi câștigătoare. „Textura crocantă permite mestecat prelung, ceea ce poate ajuta la promovarea senzației de sațietate”, spune nutriționistul. „Încearcă să le coaci cu un strop de scorțișoară pentru un desert delicios.”

La fel ca ananasul, merele (dacă alegeți roșu sau verde depinde de preferințe) pot fi benefice și din alte motive. „Conțin un tip de fibre prebiotice numite pectină, care ajută la hrănirea bacteriilor intestinale bune din microbiomul tău”, adaugă ea. „Un microbiom intestinal este o colecție de trilioane de bacterii benefice și alte organisme care trăiesc în tractul tău digestiv.”

Este esențial să te asiguri că microbiomul intestinal este sănătos dacă încerci să slăbești, deoarece microbii din intestine pot juca un rol în modul în care stocăm grăsimile, ne echilibrăm nivelul de glucoză în felul în care răspundem la hormonii foamei, conform unor cercetări de la Școala de Medicină a Universității Washington.

Kiwi

Completează perfect aportul de vitamine pe parcursul zilei. „Sunt o sursă excelentă de vitamina C, vitamina K și folat, pe lângă faptul că sunt bogate în fibre", spune Brecher. „În plus, au un indice glicemic (IG) scăzut, ceea ce înseamnă că zahărul natural este eliberat mai lent în fluxul sanguin, ceea ce duce la creșteri mai mici ale zahărului din sânge."

Grapefruit

„La doar 37 de calorii, o jumătate de grapefruit oferă peste jumătate din aportul zilnic recomandat de vitamina C”, explică Brecher. „Grapefruitul are, de asemenea, un indice glicemic (IG) scăzut, ceea ce înseamnă că eliberează zahăr în sânge mai lent și este bogat în naringenină. Acesta este un tip de flavonoid cu proprietăți antioxidante care poate ajuta la protejarea împotriva diabetului și a bolilor de inimă”.

Pot fructele ajuta la arderea grăsimilor?

Nu, spune nutriționistul Brecher. „De fapt, nu există un singur aliment care să poată fi clasificat drept „de ardere a grăsimilor” și nicio pastilă magică care să topească kilogramele. Toate alimentele conțin câteva calorii și este modelul tău alimentar general care va contribui în cele din urmă la creșterea în greutate sau la pierderea în greutate.”

Există unele alimente - cum ar fi leguminoasele și fasolea bogate în proteine, ghimbirul și chiar apa - care sunt considerate care stimulează metabolismul, de unde vine ideea unui „aliment care arde grăsimile”. Cu toate acestea, există cercetări foarte limitate că acestea funcționează de fapt pentru a crește viteza metabolismului.

Este sucul de fructe bun pentru pierderea în greutate?

Din păcate pentru fanii sucurilor de fructe, cu excepția cazului în care este proaspăt stors, sucul de fructe, în general, nu este bun pentru pierderea în greutate, spune Brecher. „Recomand să consumi fructe întregi, mai degrabă decât să bei suc de fructe, căruia i s-a îndepărtat cea mai mare parte din fibre.”

Sucul de fructe cumpărat din magazin este adesea plin de zaharuri, îndulcitori și conservanți artificiali pentru a-l menține proaspăt pentru mai mult timp. Acest lucru poate adăuga mai multe calorii și, dacă este o versiune dietetică atunci poate conține aspartam (unul dintre mulții îndulcitori utilizați în dietă și băuturi cu conținut scăzut de calorii) de aceea te poate lăsa cu o senzație de balonare și disconfort.