Când pofta de dulce este semn al demenței?
Poate ai observat la tine sau la cineva drag că, dintr-o dată, a apărut o poftă inexplicabilă pentru dulciuri sau o preferință pentru mâncăruri care altădată păreau de neacceptat...
Deși pare ceva minor, astfel de schimbări ar putea indica ceva mult mai serios, un simptom timpuriu al demenței.

Pofta de dulciuri la adulții cu riosc ar putea fi un demn de declin cognitiv. Foto: Shuttesrtock.
Organizația Alzheimer’s Society atrage atenția că una dintre modificările subtile, dar importante, ce pot apărea în stadiile incipiente ale bolii este schimbarea gustului și a preferințelor alimentare. Practic, creierul începe să perceapă altfel aromele, iar tu poți ajunge să respingi mâncărurile preferate sau să devii brusc interesat de dulciuri.
De ce se întâmplă asta?
Pe măsură ce demența progresează, regiunea creierului responsabilă de gust, cortexul sensorial, poate fi afectată. Această deteriorare duce la o modificare a modului în care simți gustul mâncării. Dulcele, de exemplu, poate deveni mult mai atractiv deoarece este una dintre aromele percepute cel mai ușor chiar și atunci când alte funcții cognitive încep să slăbească.
Este posibil să simți o poftă necontrolată pentru anumite alimente sau să apară comportamente alimentare compulsive.
Uneori, se poate ajunge chiar la dorința de a consuma alimente sau produse care contrazic convingerile personale sau religioase, de exemplu, o persoană care nu a mâncat niciodată carne poate începe să o consume.
Ce poți face dacă observi aceste semne?
Dacă remarci astfel de schimbări la tine sau la cineva apropiat, nu le ignora. Discută cu un medic sau un specialist în sănătate mintală. Poate părea un detaliu nesemnificativ, dar identificarea timpurie a demenței poate face o mare diferență în calitatea vieții.
Pentru îngrijitori și membri ai familiei, este important să adaptezi alimentația la noile preferințe, fără să compromiți nutriția. Poți încerca:
- să oferi fructe în loc de dulciuri procesate;
- să adaugi o notă dulce mâncărurilor sărate (cu puțină miere, de exemplu);
- să eviți pe cât posibil produsele ultra-procesate și nesănătoase.
Atenție la comportamente periculoase
În cazuri mai avansate, persoanele cu demență pot încerca să mănânce obiecte necomestibile, cum ar fi șervețele sau săpun. De aceea, e esențial să ții obiectele periculoase sau toxice într-un loc sigur și să-i informezi pe toți cei care au grijă de acea persoană despre acest risc.
Cu cât acționezi mai devreme, cu atât poți contribui mai mult la menținerea calității vieții și a demnității celor afectați de această boală.
Sursa: Express