Chec pufos cu rom. Reţeta lui Radu Anton Roman

image

Checul este mereu o idee bună când ai poftă de ceva dulce. Nu se prepară greu, are puţine ingrediente şi este gata repede.

O idee de chec este cea a lui Radu Anton Roman, apărută în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Ingrediente

1 kg făină

1,5 pachet unt

8 ouă

100 g stafide

1 păhărel mic de rom

coaja de la 1 lămâie

praf de copt

zahăr vanilat

1 ceaşcă mare zahăr (300 g)

50 g mieji de nucă măcinaţi

Mod de preparare

Se freacă untul cu jumătate din zahăr şi 8 gălbenuşuri până se face pastă Praful de copt se dizolvă în rom. Se adaugă coaja de lămâie, zahăr vanilat, romul cu praf de copt, nuca, stafide, şi se amestecă bine. Albuşurile se bat spumă deasă cu restul de zahăr. Se amestecă toate şi, încet, încet, se adaugă făina, câte un pic.

"Tăvile se tapetează cu hârtie unsă cu unt şi se umplu cu aluat. Cuptorul trebuie să fie încins la început şi molcomit apoi; când s-a rumenit şi a prins coajă, e gata checul, să-nceapă sărbătoarea!", nota în cartea sa renumitul gastronom român.