Când este ideal să iei medicamentele pentru colesterol
Cât de mult conteaza la ce oră iei medicamentele pentru colesterol și care este cel mai bun moment să le iei?
Colesterolul are un rol esențial în corpul nostru. Este o componentă importantă a membranelor celulare, ajută la producerea mai multor hormoni și vitamine și ajută ficatul să producă bilă. Cu toate acestea, prea mult colesterol poate fi dăunător sănătății noastre și poate necesita control prin medicamente.
Tipuri de colesterol
Există două tipuri de colesterol: HDL numit colesterol „bun” și LDL, care este colesterol „rău”.
Colesterolul HDL ajută la absorbția și transportul colesterolului LDL din artere și la eliminarea acestuia din organism.
Colesterolul LDL se poate acumula în pereții arterelor, făcându-le să devină rigide și înguste, reducând sau blocând fluxul sanguin. Colesterolul LDL ridicat poate provoca dureri în piept, accident vascular cerebral sau infarct dacă este lăsat netratat.
Colesterolul ridicat poate fi rezultatul multor factori, inclusiv o dietă bogată în grăsimi saturate, lipsa exercițiilor fizice, fumatul, consumul ridicat de alcool și stresul. Poate fi, de asemenea, ereditar sau o combinație a ambelor.
Uneori, dieta, exercițiile fizice și modificările stilului de viață nu sunt suficiente pentru a trata colesterolul crescut, așa că medicul poate recomanda medicamente pentru colesterol. Cel mai frecvent prescrise sunt o clasă de medicamente numite statine.
Statinele sunt concepute pentru a ajuta la scăderea colesterolului prin blocarea enzimelor care produc colesterolul din ficat. Acest lucru încetinește producția de colesterol. Unele statine funcționează și pentru a crește colesterolul HDL.
Tipuri de statine
O informație importantă despre statine este timpul lor de înjumătățire, adică timpul necesar pentru ca substanța activă a medicamentului să scadă la jumătate, în organism.
Timpul de înjumătățire oferă informații precise despre cât timp persistă un medicament în organism, când un medicament va fi cel mai eficient și cât de repede este eliminat medicamentul din organism pentru a evita supradozajul. Timpul de înjumătățire al unui medicament variază de la persoană la persoană, deși diferența este de obicei mică.
Fiecare statină poate fi considerată ca având un timp de înjumătățire scurt sau un timp de înjumătățire lung:
O statină care are un timp de înjumătățire scurt, cunoscută și sub denumirea de statină cu acțiune scurtă, tinde să acționeze foarte repede în corpul tău, dar și efectele sale dispar rapid.
Sfatulul medicului tău contează atunci când stabilești momentul de administrare a statinelor. Foto: Shutterstock
O statină cu un timp de înjumătățire lung, cunoscută și sub numele de statină cu acțiune prelungită, poate acționa, de asemenea, imediat sau poate dura ceva timp, dar efectele sale durează mult mai mult.
Exemple de statine comune cu acțiune scurtă (denumiri generice): simvastatina, pravastatina, fluvastatina, lovastatină
Exemple de statine comune cu acțiune prelungită (denumiri generice): atorvastatină, pitavastatină, rosuvastatina
Gradul de reducere a colesterolului LDL este dependent de doză și variază între fiecare statină. Fiecare are intensitate scăzută, moderată sau mare, în funcție de doză și în ce măsură poate reduce nivelul LDL. Statinele de mare intensitate pot reduce nivelul LDL cu 50% sau mai mult.
Cât de des iei statina va varia în funcție de tipul ei și de situația individuală.
De ce contează la ce oră iei medicamentele pentru colesterol?
Celulele, țesuturile, organele și sistemele corpului nostru sunt mai sensibile și mai active în diferite momente ale zilei. Din acest motiv, administrarea medicamentelor pentru colesterol poate avea un impact mare asupra nivelului de colesterol și asupra sănătății generale.
Luarea medicamentelor pentru colesterol la momentul optim va crește eficacitatea acestora și poate reduce efectele secundare pe care le poți experimenta. Acest lucru, la rândul său, vă face mai probabil să iei medicamentele.
Cercetările au arătat că cel mai bun moment pentru a lua medicamente pentru colesterol este seara, în jurul orei de culcare.
Producția de colesterol LDL tinde să fie cea mai mare noaptea și cea mai scăzută dimineața și după-amiaza devreme, astfel încât încetinirea enzimei de producere a colesterolului atunci când este cea mai activă poate însemna mai puțin colesterol LDL produs.
Momentul de administrare a medicamentelor nu afectează nivelul de producție de colesterol HDL.
Un studiu a arătat că statinele cu acțiune scurtă ar putea funcționa mai bine dacă sunt luate seara, iar statinele cu acțiune prelungită și acele statine absorbite mai lent de organism pot fi luate în orice moment al zilei.
Luarea lovastatinei, simvastatinei și fluvastatinului seara este benefică în reducerea nivelului de colesterol LDL, în comparație cu administrarea lor în orice alt moment al zilei.
Majoritatea statinelor cu acțiune prelungită, în special a celor care au un timp de înjumătățire de peste șapte ore.
Atorvastatina, rosuvastatina și fluvastatina cu eliberare prelungită pot fi luate în orice moment al zilei
Pravastatina poate fi luată în orice moment al zilei, în ciuda timpului său scurt de înjumătățire
Mai multe cercetări despre cel mai bun moment pentru a lua medicamente pentru colesterol sunt încă necesare pentru a spune cu siguranță cum este administrarea ideală, așa că este necesar să e consulți cu medicul tău. Dacă există un moment al zilei în care preferi să iei medicamentele pentru colesterol, atunci acest lucru poate fi discutat. Este mai bine să iei statina la ora preferată în fiecare zi decât să uiți să o iei.
Cum iei ezetimib?
În unele cazuri, este necesară utilizarea medicamentelor fără statine pentru tratarea colesterolului ridicat, cel mai frecvent fiind ezetimibul. Ezetimib poate ajuta la scăderea colesterolului LDL prin absorbția colesterolului alimentar în intestin.
Ezetimib poate fi prescris împreună cu o statină după un atac de cord sau un accident vascular cerebral sau dacă nivelul lipidelor nu poate fi controlat optim de statine.
Trebuie să iei ezetimib în același timp cu statine sau alte medicamente pentru colesterol, dacă medicul a prescris acest lucru, deoarece ar putea duce la îmbolnăvire sau toxicitate în alte variante de administrare
Ezetimib poate fi prescris ca alternativă dacă o statină este intolerabilă sau nesigură pentru tine.
Sursa: Health Match