Greşeli pe care femeile le fac când vine vorba de sex

Atunci când viața sexuală devine un obstacol, mentalitatea poate fi de vină. În general, bărbații au o reputație proastă atunci când vine vorba de înțelegerea corpului femeilor și a ceea ce le incită și excită, făcându-i ținte ușoare când satisfacția sexuală începe să scadă.  Dar, cum este nevoie de doi pentru a forma un coplu, experții de top în sex și relații spun că femeile fac și ele o mulțime de greșeli „sexuale”.

Iată un top al celor mai frecvente dintre ele.

image

Sexualitatea cuplului este influențată de atitudinea amândurora față de sex. Foto: Shutterstock

Nu inițiază sexul

Mulți bărbați își fac griji pentru comportamentul unei femei și nu vor să pară insistenți sau să fie prea categorici de teamă să nu fie etichetați drept agresivi sau hărțuitori.

Potrivit dr. Les Parrot, profesor de psihologie la Universitatea Seattle Pacific și autorul unei noi cărți numită Crazy Good Sex, eșecul în a iniția sexul este una dintre cele mai mari greșeli pe care le fac femeile.

„Majoritatea bărbaților simt că sunt întotdeauna inițiatorii și asta creează un dezechilibru pe scara pasiunii în relație”, spune el. În general, bărbații vor să fie doriți la fel de mult ca și femeile.

De asemenea, păstrarea ideilor învechite despre rolurile sexuale inhibă satisfacția față de relațiile noastre sexuale, spune dr.  Ruth Westheimer, terapeut psihosexual, profesor la Universitatea din New York și lector la Universitățile Yale și Princeton. Prin urmare, arată-ți interesul față de sex făcând din când în când primul pas. Partenerul va aprecia probabil acest lucru.

Îți faci griji pentru cum arăți

Să te gândești cum arăți în timpul sexului te oprește să te distrezi și îți distruge șansele de a obține un orgasm.

„Nu vă gândiți la grăsimea de pe burtă sau la machiajul de pe față”, sfătuiește Westheimer. „Concentrează-te pe plăcerea actului. Trebuie să-ți dai permisiunea de a avea un orgasm.Bărbații vor ca soțiile lor să se abandoneze în jocurile sexuale și asta nu este probabil dacă ești îngrijorată de aspect”, spune Parrott.

Dr. Helen Fisher, antropolog cultural la Universitatea Rutgers și autoarea unei noi cărți numită Why Him, Why Her, spune că bărbații oricum nu observă jumătate din lucrurile de care femeile sunt obsedate.

Potrivit lui Fisher, există o explicație evolutivă pentru orbirea selectivă pe care oamenii o arată defectelor noastre fizice. Din motive darwiniene, spune dr. Fisher, bărbații caută (în mod inconștient, desigur) femei care sunt capabile să aibă copii sănătoși. Începând cu milioane de ani în urmă, bărbații care au atras femei fertile și au avut mulți copii au trăit. Cei care nu au putut s-au stins. Deși poate că nu este atât de necesar astăzi, Fisher spune că mecanismul de supraviețuire primar continuă să trăiască.

„Bărbații sunt mult mai atrași de femeile care prezintă semne de sănătate, tinerețe și fertilitate. În loc să vă faceți griji pentru forma taliei și șoldurilor, faceți griji pentru nivelul de energie și entuziasmul și interesul pentru el”, ne sfătuiește dr. Fisher.

Presupun că sexul este ocazional pentru un bărbat

Dr. Westheimer crede că ar trebui să renunțăm cu toții la noțiunile de modă veche, cum ar fi că sexul este doar sex pentru bărbați. „Pentru unii bărbați, sexul este un act foarte important. Nu-l minimiza.”, spune Dr. Westheimer.

Cercetarea, spune Parrott, susține ideea că atât bărbații, cât și femeile găsesc că intimitatea sexuală în contextul unei relații angajate este mai satisfăcătoare.

„Numeroase studii arată foarte clar că persoanele care au cea mai bună calitate a vieții și cel mai frecvent au parte de sex sunt cuplurile căsătorite. Asta spune multe despre inadecvarea sexului casual”, spune Parrot.

Într-un studiu realizat de Fisher și colegii ei de studenți care se angajează în aventuri de o noapte, cifrele arată că bărbații sunt la fel de serioși cu privire la sex și relații ca și femeile. De fapt, mai mult de 50% dintre femei și 52% dintre bărbați care au intrat într-o aventură de o noapte, potrivit Fisher, au raportat că au făcut-o în speranța de a crea o relație mai lungă. O treime dintre ei chiar au făcut-o. Care este lecția?

„Nu presupune niciodată că un bărbat nu este romantic”, spune Fisher. „Două greșeli uriașe în această cultură sunt că femeile nu sunt sexuale și că bărbații nu sunt la fel de romantici [ca femeile]”.

Gândești că ei sunt mereu pregătiți pentru sex

Dacă sunt adolescenți, probabil, dar nu este adevărat pentru bărbații. Presiunile din viața de zi cu zi - familie, muncă, facturi - pot distruge libidoul unui bărbat. Aceasta este o mare surpriză pentru multe femei și, adesea, lipsa lor de interes pentru sex este ceva pe care îl luăm personal.

„Este un șoc [pentru femei] că pur și simplu nu vrea să facă sex, și înterpretează asta cu mesajul nu mă iubește, chiar dacă nu este vorba despre așa ceva”

Nu oferi îndrumări

A vorbi direct despre sex, ceea ce ne place și ce nu, ne poate face să ne simțim inconfortabil, chiar și cu un partener cu care suntem de mult timp și de care altfel ne simțim aproape, spune dr. Parrott. Dar este singura modalitate de a obține o relație sexuală satisfăcătoare.

„O femeie trebuie să-și asume responsabilitatea pentru întâlnirile ei sexuale”, spune Westheimer. „Niciun bărbat nu poate aduce o femeie la orgasm dacă ea nu își asumă responsabilitatea pentru experiența ei sexuală. Nici cel mai bun iubit nu poate ști de ce are nevoie fără ca ea să-l anunțe.”

Vestea bună, potrivit lui Fisher, este că bărbații doresc foarte mult să le mulțumească pe femei

„Dacă le poți spune ce dorești, într-un mod care să nu le omoare egoul, ei vor aprecia”, spune dr. Fisher.

Te enervezi când sugerează ceva nou

După ce un cuplu a fost împreună o vreme, este firesc să vrei să condimentezi lucrurile cu puțină varietate. Doar pentru că bărbatul tău vrea să încerce ceva nou, nu înseamnă că este nemulțumit de tine sau de viața ta sexuală. Pe scurt: nu o lua personal.Totuși, este important să vă conectați la zona de confort, spune dr. Parrott.

„Nimeni nu ar trebui să se simtă vreodată obligat să facă ceva ce nu vrea să facă în domeniul personal și intim al sexualității”, spune dr. Parrott. „Dacă bărbatul tău te întreabă să încerci ceva care este în afara limitelor tale, clarifică-ți ce simți și explică-i. Dacă este o solicitare pur și simplu șocantă și ești neliniştită în legătură cu aceasta, încearcă să nu reacționezi exagerat. În schimb, spune-i că ai nevoie de timp să te gândești la asta.”, adaăugă dr. Parrot pentru WebMd.