Ce arată culoarea dinților despre sănătatea ta?

image

Foto: The Sun

Ideal ar fi ca dinții să fie și să rămână albi pentru toată viața. Dar, în realitate, există o serie de lucruri care pot determina decolorarea dinților, galbenul fiind cea mai freceventă culoare pe care o dobândesc.

dinti albi shutterstock 673659349 jpg

Cel mai frecvent, dinții capătă o tentă galbenă. Foto: Shutterstock. 

Ortodontul dr. Khaled Kasem dezvăluie de ce aflarea cauzelor colorării dentare  îți pot îmbunătăți nuanța zâmbetului, prin faptul că pot fi corectate.

Mai mult, ele ar putea fi un indiciu al stării de sănătate.

Galben

Dinții devin în mod natural mai galbeni odată cu vârsta, deoarece smalțul alb de pe suprafața dinților este uzat în timp, expunând miezul galben de dedesubt. Dar este și ca urmare a ceea ce mâncăm și a atenției noastre pentru îngrijirea bucală.

Dr. Khaled a spus: „Galbenul este cea mai comună culoare pentru dinții pătați. „Petele galbene vor însemna adesea că consumați cantități mari de alimente și băuturi de culoare închisă, cum ar fi cafea, ceai, sos de soia și curry. De asemenea, poate fi un indiciu că nu acordați suficientă atenție rutinei de îngrijire a sănătății bucale și că trebuie să vă asigurați că folosiți ata dentară, periați și participați la controale regulate de îngrijire a sănătății dentare.”

Regula standard pentru periajul dinților este de două ori pe zi timp de două minute.

Mov

Dacă dinții tăi sunt violet, este de obicei doar pentru că ai băut vin roșu.

Dar Dr. Khaled a spus: „Petele violete de pe dinți ar putea însemna și îți plac prea multe fructe de culoare închisă, cum ar fi rodiile sau fructele de pădure.

Cu toate acestea, este important să știți că ar putea fi, de asemenea, un semn de sângerare internă cauzată de traumatisme dentare. Dacă nu sunteți sigur de unde provin petele, atunci cel mai bine este să vă consultați medicul dentist.Traumele dentare pot include căderi, accidente de mașină sau răni legate de sport.”

Gri

Când dinții devin cenușii, s-ar putea să se datoreze faptului că alimentarea cu sânge a dintelui a fost întreruptă. Acest lucru apare după o perioadă lungă de timp.

Dr. Khaled a spus: „Dacă ați dezvoltat pete gri sau pete pe dinți, atunci trebuie să vizitați medicul dentist local pentru o examinare amănunțită.Acest lucru se datorează faptului că petele sau petele gri pot fi adesea un indicator al leziunilor nervoase cauzate de traumatisme dentare. Materialele folosite pentru umplerea cariilor pot, de asemenea, să devină gri, iar îmbătrânirea poate, de asemenea, face dinții mai cenușii”.

Negru

Orice pată neagră pe dinți ar trebui investigată, deoarece sugerează prezența criilor, a spus dr. Khaled.

„Din păcate, această decolorare înseamnă că dinții tăi sunt într-un stadiu avansat de deteriorare. Dacă ignori acest lucru, atunci ar putea ajunge la afecțiuni dentare mai grave, ducând în cele din urmă la pierderea dinților.”

Alte semne de carie includ durerea de dinți, sensibilitatea și infecția gingiilor. Când cariile dentare sunt depistate devreme, prin vizite regulate la stomatolog, dinții pot fi salvați. Dar dacă cariile sunt severe, este posibil să fie nevoie de un tratament de canal sau de îndepărtarea dintelui.

Cum să evitați pătarea dinților

Îngrijirea orală bună poate reduce probabilitatea de colorare, dar și evitarea consumului de alimente și băuturi care pătează dinții. Mai mult, și renunțarea la fumat contează, deoarece acest lucru accelerează colorarea. Este nevoie de atenție sporită fiindcă, afecțiuni de sănătate, inclusiv cancerul de gură se pot manifesta prin colorarea dinților.

Dacă ești cu adevărat dornic să obții un zâmbet perfect, Dr. Khaled spune: „Albirea dinților este tratamentul pentru dinții pătați, deoarece le redă aspectul natural.

Deși există mai multe tehnici de albire a dinților, nu toate sunt sigure sau de încredere; Albirea profesională a dinților este cea mai bună modalitate de a îndepărata pete sau urme de pe dinți”, a mai spus medicul.

Sursa: The Sun.