Bolile transmise prin saliv─â: mononucleoza, gripa ┼či meningita viral─â

2 2 jpg jpeg

De┼či mult─â lume se teme de bolile cu trasmitere sexual─â, ┼či bolile transmise prin saliv─â pot pune probleme. Afl─â care sunt acestea ┼či cum te fere┼čti de ele!

Mononucleoza, cea mai răspândită dintre bolile transmise prin salivă la adolescenţi

Cauzat─â de virusul Epstein-Barr, mononucleoza sau boala s─ârutului este una dinte bolile transmise prin saliv─â pentru care nu exist─â tratament care s─â o vindece. Simptomele acestei boli variaz─â de la o persoan─â la alta, dar includ, ├«n general, oboseala extem─â, febra, durerea ├«n g├ót, amigdalele inflamate, ganglionii inflama┼úi la g├ót ┼či axile, durerea abdominal─â, durerea de cap ┼či sc─âderea apetitului. Cum unele simtome seam─ân─â cu cele ale amigdalitei, pentru care se recomand─â antibiotic, e important─â ca persoana afectat─â s─â mearg─â la medic pentru un diagnostic precis. Abordarea terapeutic─â se concentreaz─â pe controlul simptomelor, pentru c─â nu exist─â un vaccin sau un tratament care s─â vindece boala. Se recomand─â odihn─â, consumul de ap─â, sup─â ┼či ceai de plante (NU b─âuturi cu cofein─â), gargar─â cu ap─â s─ârat─â, ibuprofen ┼či, ├«n cazuri rare, medicul poate indica un tratament cu corticosteroizi.

Gripa, printre bolile de sezon transmise prin saliv─â

Afec┼úiune respiratorie extrem de contagioas─â, gripa vine cu dureri de cap ┼či musculare, ro┼ču ├«n g├ót, febr─â ┼či secre┼úii nazale. Boala se ia rapid de la o persoan─â la alta prin str─ânut, tuse sau s─ârut. Tratamentul const─â ├«n antivirale ┼či m─âsuri de sc─âdere a febrei ┼či a durerilor. ├Änainte de ├«nceperea sezonului rece, se recomand─â ca ├«n primul r├ónd s─â se vaccineze persoanele aflate la risc s─â dezvolte complica┼úii ale gripei: copiii, adul┼úii peste 65 de ani, femeile ├«ns─ârcinate ┼či l─âuzele, persoanele cu sistem imunitar sl─âbit ┼či cele cu boli cronice (astm, boli pulmonare, neurologice, cardiovasculare, hepatice, diabet zaharat, obezitate extrem─â).

Meningita viral─â, una dintre bolile extrem de contagioase transmise prin saliv─â

Inflama┼úie a membranelor care acoper─â creierul ┼či coloana vertebral─â, meningita viral─â se transmite cu u┼čurin┼ú─â prin saliv─â ┼či mucozit─â┼úi de la o persoan─â infectat─â la una s─ân─âtoas─â. Durerile de cap puternice, febra cu frisoane, grea┼úa, durerea de g├ót ┼či dezorientarea sunt semne ale acestei boli pentru care nu exist─â tratament. Se vor indica medicamente pentru controlul simptomelor, odihn─â la pat ┼či consum mare de lichide (ap─â, sup─â, ceai de plante).

Infec┼úiile cu streptococi se pot transmite prin saliv─â. Acestea pot cauza multe afec┼úiuni, printre care faringita streptococic─â, otita medie, pleurezia, pneumonia ┼či endometrita.

De┼či virusul HIV ┼či cel hepatitic B nu se transmit prin saliv─â, dac─â ├«n gura persoanei infectate exist─â r─âni deschise care pot s├óngera, riscul de contaminare cre┼čte.

Cite┼čte mai multe despre bolile care se transmit prin saliv─â:

Boala s─ârutului la copii - ce trebui s─â ┼čtii

Când să revii la seviciu dacă ai gripă