Bolile transmise prin salivă: mononucleoza, gripa şi meningita virală
Deşi multă lume se teme de bolile cu trasmitere sexuală, şi bolile transmise prin salivă pot pune probleme. Află care sunt acestea şi cum te fereşti de ele!
Mononucleoza, cea mai răspândită dintre bolile transmise prin salivă la adolescenţi
Cauzată de virusul Epstein-Barr, mononucleoza sau boala sărutului este una dinte bolile transmise prin salivă pentru care nu există tratament care să o vindece. Simptomele acestei boli variază de la o persoană la alta, dar includ, în general, oboseala extemă, febra, durerea în gât, amigdalele inflamate, ganglionii inflamaţi la gât şi axile, durerea abdominală, durerea de cap şi scăderea apetitului. Cum unele simtome seamănă cu cele ale amigdalitei, pentru care se recomandă antibiotic, e importantă ca persoana afectată să meargă la medic pentru un diagnostic precis. Abordarea terapeutică se concentrează pe controlul simptomelor, pentru că nu există un vaccin sau un tratament care să vindece boala. Se recomandă odihnă, consumul de apă, supă şi ceai de plante (NU băuturi cu cofeină), gargară cu apă sărată, ibuprofen şi, în cazuri rare, medicul poate indica un tratament cu corticosteroizi.
Gripa, printre bolile de sezon transmise prin salivă
Afecţiune respiratorie extrem de contagioasă, gripa vine cu dureri de cap şi musculare, roşu în gât, febră şi secreţii nazale. Boala se ia rapid de la o persoană la alta prin strănut, tuse sau sărut. Tratamentul constă în antivirale şi măsuri de scădere a febrei şi a durerilor. Înainte de începerea sezonului rece, se recomandă ca în primul rând să se vaccineze persoanele aflate la risc să dezvolte complicaţii ale gripei: copiii, adulţii peste 65 de ani, femeile însărcinate şi lăuzele, persoanele cu sistem imunitar slăbit şi cele cu boli cronice (astm, boli pulmonare, neurologice, cardiovasculare, hepatice, diabet zaharat, obezitate extremă).
Meningita virală, una dintre bolile extrem de contagioase transmise prin salivă
Inflamaţie a membranelor care acoperă creierul şi coloana vertebrală, meningita virală se transmite cu uşurinţă prin salivă şi mucozităţi de la o persoană infectată la una sănătoasă. Durerile de cap puternice, febra cu frisoane, greaţa, durerea de gât şi dezorientarea sunt semne ale acestei boli pentru care nu există tratament. Se vor indica medicamente pentru controlul simptomelor, odihnă la pat şi consum mare de lichide (apă, supă, ceai de plante).
Infecţiile cu streptococi se pot transmite prin salivă. Acestea pot cauza multe afecţiuni, printre care faringita streptococică, otita medie, pleurezia, pneumonia şi endometrita.
Deşi virusul HIV şi cel hepatitic B nu se transmit prin salivă, dacă în gura persoanei infectate există răni deschise care pot sângera, riscul de contaminare creşte.
Citeşte mai multe despre bolile care se transmit prin salivă: