Boala sarutului la copii - ce trebuie sa stii
Boala sarutului este provocata de un virus. Pentru ca la copii poate da simptome asemanatoare gripei, trebuie sa ajungi la medic pentru diagnostic.
Mononucleoza sau boala sarutului este cauzata de virusul Epstein-Barr (EBV), virus care se gaseste in saliva si mucus. Se transmite de la o persoana la alta prin sarut, tuse, stranut sau orice contact cu saliva. De aceea, afectiunea se mai numeste si boala sarutului. Se poate raspandi si prin impartirea tacamurilor. Cei care se imbolnavesc fac boala o singura data in viata.
Boala sarutului - principalele semne
Semnele bolii apar de regula dupa 4-7 saptamani de la expunerea la virus. Printre acestea se numara:
, dureri musculare, oboseala, durere in gat, durere de cap, ganglioni limfatici extinsi la nivelul gatului, splina marita, uneori provocand durere in partea superioara stanga a abdomenului. Pe langa aceste simptome, la copiii care au urmat un tratament cu antibiotice, cum ar fi amoxicilina sau ampicilina, poate aparea o eruptie roz-colorata pe corp.
Cum este diagnosticata
Deoarece simptomele bolii sarutului pot fi foarte asemanatoare cu cele ale altor afectiuni, precum racelile, poate fi dificil de diagnosticat doar pe baza simptomelor. De aceea, este necesar efectuarea unui test de sange si a unui examen fizic, pentru a verifica daca cel mic are amigdalele umflate ori ficatul sau splina marita, simptome care adesea reprezinta un semn al infectiei.
Ce metode de tratament exista
Cel mai bun tratament pentru boala sarutului la copii este odihna, in special la inceputul bolii, cand simptomele sunt severe. Daca micutul tau se confrunta cu
, ofera-i alimente moi, usor de inghitit, cum sunt supele, budinca si iaurtul. Trebuie sa evite alimentele foarte sarate, picante sau acide (citrice). Acetaminofenul sau ibuprofenul pot ajuta la ameliorarea febrei si durerilor musculare. Antibioticele nu sunt recomandate, pentru ca boala este cauzata de un virus. Nu oferi niciodata aspirina unui copil care sufera de o boala virala, deoarece utilizarea acesteia poate duce la aparitia sindromului Reye, boala care poate fi fatala. In majoritatea cazurilor, simptomele bolii trec in cateva saptamani, cu multa odihna si un consum ridicat de fluide. Medicii recomanda copiilor diagnosticati cu boala sarutului sa evite sportul cel putin o luna dupa ce simptomele au disparut. In felul acesta, nu exista riscul ca splina marita sa se rupa si sa provoace sangerari interne si dureri abdominale.
Ce complicatii pot sa apara
Cei mai multi copii diagnosticati cu boala sarutului se recupereaza complet fara probleme. In cazuri rare, pot sa apara probleme cu ficatul sau splina, anemia, meningita, probleme de respiratie sau cardiace.
Asa previi boala!
Mononucleroza este contagioasa cand copilul are febra. Dupa ce febra a disparut, virusul se mai gaseste in saliva in cantitati mici timp de pana la sase luni. Nu exista vaccin care sa ne protejeze de virusul Epstein-Barr. Pentru ca boala este de multe ori asimptomatica, copiii trebuie sa-si spele frecvent mainile, mai ales inainte de masa, si sa nu imparta bauturi sau sa smanance din aceleasi farfurii cu alte persoane, chiar si cu oameni care par sanatosi.
Citeste si: