Când să revii la serviciu dacă ai gripă
Imediat ce te simţi mai bine, indiferent de afecţiune, te tentează să opreşti tratamentul şi să-ţi reiei stilul de viaţă normal. Totuşi, pentru o perioadă de timp poţi transmite virusul gripal celor din jur. De aceea, este important să eviţi să te reîntorci la serviciu.
O săptămână de la debut, boala e contagioasă
În primul rând, ai nevoie să te odihneşti mai mult dacă suferi de gripă. În al doilea rând, rişti să-i îmbolnăveşti şi pe ceilalţi. Se poate întâmpla când vorbeşti unui coleg aflat la mai puţin de 2 metri în faţa ta, dar şi prin strănut, tuse, dacă strănuţi în palme şi atingi diverse suprafeţe, o uşă, un birou, un act. Timp de 7 zile după apariţia primelor simptome poţi transmite virusul celor din jur, iar copii chiar mai mult timp.
Câte zile indică medicii să rămânem acasă
În mod obişnuit, se recomandă odihna la domiciliu pe o perioadă de 5 zile de la dispariţia simptomelor sau de cel puţin o zi după ce febra încetează. Dacă se poate, încearcă să lucrezi de acasă, iar dacă eşti nevoit să te prezinţi la serviciu:
- nu uita să urmezi tratamentul după cum ţi-a fost indicat,
- acoperă-ţi nasul şi gura,
- spală-ţi mâinile des,
- foloseşte batiste când strănuţi sau tuşeşti.
Ştiai că…
…gripa este contagioasă cu o zi înainte de a se manifesta primele simptome?
Citeşte şi: Întrebări şi răspunsuri despre gripă
Tusea, semn că încă poţi transmite boala?
O perioadă după ce te simţi mai bine, e posibil să continui să tuşeşti. Asta nu înseamnă că îi poţi îmbolnăvi pe ceilalţi. Gripa provoacă inflamaţie şi aceasta poate să persiste inclusiv după ce virusul a fost distrus. Mergi din nou la medic dacă trec peste 3 săptămâni şi tusea nu cedează. De asemenea, continuă să ai o igienă riguroasă, să dormi mai mult, să te hrăneşti sănătos