Boala incurabilă care debutează cu pierderea mirosului și tulburări de somn

Înaintarea în vârstă crește riscul apariției unor afecțiuni, unele dintre ele cu impact puternic asupra calității vieții. Acesta este și cazul unei boli neurodegenerative severe, pentru care există însă tratamente care ameliorează manifestările clinice.

Înaintarea în vârstă crește riscul apariției unor afecțiuni, unele dintre ele cu impact puternic asupra calității vieții. Acesta este și cazul unei boli neurodegenerative severe, pentru care există însă tratamente care ameliorează manifestările clinice.

image

Analizele de sânge și testele genetice ajută la diagnosticarea și diferențierea de Parkinson de ale afecțiuni neurologice. Sursa foto: Sanador

Boala Parkinson este o afecțiune care provoacă distrugerea neuronilor producători de dopamină din substanța neagră, o zonă a creierului esențială pentru controlul mișcărilor corpului. Manifestări ca tremuratul mâinilor, rigiditatea și pierderea echilibrului sunt specifice acestei boli, însă acestea apar în stadiul avansat.

Primele simptome de boală Parkinson apar cu mulți ani înaintea manifestărilor motorii și pot fi atribuite altor afecțiuni. Astfel, în primele stadii, boala Parkinson poate produce tulburări de somn, pierderea mirosului, disfuncții sexuale, hipotensiune ortostatică și tulburări gastrointestinale.

Cu cât boala este descoperită mai devreme, cu atât șansele de ameliorare sunt mai mari. Diagnosticul este stabilit de medicul neurolog, în urma consultației și investigațiilor imagistice, precum examen RMN cerebral, scanare PET-CT și scintigrafie cerebrale. Analizele de sânge și testele genetice ajută, de asemenea, la diagnosticarea și diferențierea de alte afecțiuni neurologice, grupate sub termenul de parkinsonism.

Tratamentul pentru boala Parkinson are ca scop ameliorarea simptomelor, pentru că afecțiunea este incurabilă. Medicul prescrie medicamente care se administrează oral sau prin inhalare, iar pacientul trebuie evaluat cu regularitate, pentru adaptarea tratamentului.

Când boala avansează, medicația orală nu mai are efectul dorit și sunt necesare alte metode de tratament. Printre acestea se numără pompa de levodopa/carbidopa/entacaponă și pompa cu apomorfină, care permit administrarea constantă a medicației direct în intestinul subțire, respectiv subcutanat. În anumite situații, în urma consultației de specialitate, medicul neurolog poate recomanda tratamentul cu aceste dispozitive medicale.

Pompa cu gel intestinal care conține levodopa, carbidopa și entacaponă, substanțe necesare pentru tratamentul bolii Parkinson, este conectată la un tub montat la nivelul intestinului subțire, printr-o intervenție de endoscopie digestivă. Dispozitivul asigură eliberarea gelului direct în intestin, timp de 16 ore pe zi, atunci când pacientul este în stare de veghe.

Pompa cu apomorfină este conectată la un tub fixat sub piele, pe abdomen, pentru eliberarea continuă a apomorfinei, o substanță care amplifică efectul medicamentelor administrate oral. Substanța se poate administra și prin injecție, dar, în cazul pacienților care au nevoie de mai multe doze pe zi, este indicată folosirea pompei.

Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat din țară unde este realizată intervenția necesară pentru pompa de levodopa/carbidopa/entacaponă, în urma recomandării unui medic neurolog de la SANADOR. Pacienții au acces la un pachet special, care include 3-4 nopți de spitalizare, procedura endoscopică pentru montarea tubului la care va fi conectată pompă și monitorizare. De asemenea, pacienții primesc toate recomandările necesare pentru utilizarea și întreținerea dispozitivului, după externare.

La Spitalul Clinic SANADOR este disponibil și un pachet special de tratament cu pompă de apomorfină, dacă există indicație din partea unui neurolog de la SANADOR. Pachetul include o noapte de spitalizare și instructajul pentru fixarea pompei, subcutanat. Consultațiile periodice asigură buna desfășurare a terapiei pe termen lung, pentru rezultate cât mai bune.