Aşa se scoate corect o căpuşă! Greşeli de evitat

Pentru că pot transmite afecțiuni potențial grave precum boala Lyme, căpuşele trebuie îndepărtate imediat, însă cu mare atenţie.

image

Căpuşele rămân până la 10 zile pe corpul-gazdă, după care se desprind şi cad.

În Europa, inclusiv în ţara noastră, principalele boli care pot fi transmise de căpușe sunt boala Lyme (produsă de anumite specii de Borrelia), encefalita, febra hemoragică de Crimeea-Congo (o altă infecție virală), febra recurentă (produsă de alte specii de Borrelia), febra butonoasă (produsă de o bacterie numită Rickettsia conori), anaplasmoza și erlichioza (infecție bacteriană).

Muşcăturile de căpuşă sunt nedureroase şi nici mişcările acestei insecte pe piele nu sunt percepute. Pentru a verifica pielea de căpuşe, trebuie să ne uităm bine la nivelul pliurilor (axile, zona inghinală), pentru că insectele preferă părţile umede. La copii şi tineri trebuie verificate zona capului (inclusiv scalpul) şi a gâtului.

Înţepăturile de căpuşă se manifestă prin iritaţie locală, umflătură, senzaţia de arsură, iar mai rar pot să apară reacţii alergice sau dificultăţi respiratorii.

Cum scoţi corect insecta. Ce să faci şi ce să eviţi

Se recomandă extragerea căpuşei folosind o pensetă cu vârf subţire (nu cea pentru strâncene) sau una specială, cu un fel de cârlig. Pune penseta cât mai aproape de piele, astfel încât să extragi şi capul insectei. În cazul în care capul rămâne în piele, există risc de infectare. După ce este prinsă căpuşa, penseta trebuie trasă în sus, drept, cu o mişcare fermă. Dacă se foloseşte o pensetă specială, aceasta se răsuceşte rapid de 2 ori, după ce căpuşa este prinsă în cârlig. Căpuşa poate fi îndepărtată de medic, în cazul în care crezi că nu te poţi descurca. După îndepărtarea ei, se spală zona cu apă şi săpun şi se aplică betadină.

Este important de ştiut că nu există nicio soluţie care să îndepărteze căpuşa din piele, de aceea, evită să foloseşti în acest scop acetonă, alcool sau iod ori altceva. În plus, poţi face mai mult rău, pentru că insecta poate hipersaliva.

Vezi şi: 10 lucruri bine de știut despre muşcătura de căpuşă. Sfaturile dr. Tudor Ciuhodaru

Cum afli dacă eşti la risc de boală Lyme

Pentru a afla dacă insecta este infectată cu bacteria responsabilă de boala Lyme, căpuşa poate fi pusă într-un recipient şi dusă la un laborator de analize. Testul se numeşte Borrelia burgdorferi ADN din căpușă.

Profilactic, pentru a preveni borelioza, există un protocol care prevede administrarea unui antibiotic în cazul în care căpuşa a fost fixată în piele.