Așa scapi de ceara din urechi

tiuit in urechi  jpg

Ceara din urechi este de fapt foarte utilă, în cantități mici. Este un agent de curățare naturală care se deplasează din interiorul canalului auditiv spre exterior, adunând celule moarte ale pielii, păr și murdărie pe parcurs.

Testele au arătat că are proprietăți antibacteriene și antifungice și dacă urechile tale nu au suficientă ceară, probabil că vei simți mâncărime și disconfort.

Un canal auditiv blocat de ceară poate cauza dureri de urechi, infecții și alte probleme. Dacă se blochează într-un anumit fel, ceara poate genera tuse prin stimularea unei ramuri a nervului vag care inervează urechea externă. Iar un exces de ceară poate duce la pierderea auzului.

Ghidurile medicale subliniază că ceara din urechi ar trebuie lăsată în pace și avertizează împotriva îndepărtării acesteia, cu excepția cazului în care provoacă probleme. Desigur, uneori este dificil de spus dacă ceara este sursa unei probleme fără a o îndepărta și a vedea dacă problema dispare.

Termenul medical pentru ceara din urechi este cerumen. Ea începe ca un amestec de secreții grase de la glandele sebacee și glandele sudoripare din pereții canalului auditiv extern. Mișcările maxilarului (de la mestecat sau vorbit) ajută la propulsarea acestor secreții prin canalul auditiv până la deschiderea reprezentată de pavilionul urechii, unde se usucă și se desprinde fără probleme.

Ceara care adună multă murdărie sau rămâne în canalul auditiv pentru mult timp poate deveni tare și uscată, deci este mai probabil să provoace blocaje.

Condițiile care produc multă piele uscată și descuamată, cum ar fi eczema, pot duce, de asemenea, la formarea de ceară dură. Odată cu vârsta, secrețiile glandulare își schimbă consistența, astfel încât nu se deplasează la fel de ușor prin canalul auditiv.

Unii oameni sunt pur și simplu predispuși să producă ceară uscată, care este mai probabil să se acumuleze.

image

Când este în exces, ceara din urechi poate conduce la diverse probleme medicale. Foto: Shutterstock

Îndepărtarea dopurilor de ceară este cea mai frecventă procedură otolaringologică. Dar, cei mai mulți oameni încearcă să îndepărteze ceara cu bețișoare de urechi, lucru neindicat, deoarece tinde să împingă ceara înapoi în ureche.

În schimb, poți folosi un tampon de bumbac și să picuri câteva picături de apă simplă călduță, soluție salină sau peroxid de hidrogen în ureche, cu capul înclinat astfel încât deschiderea urechii să fie orientată în sus. Menține această poziție timp de un minut pentru a permite gravitației să tragă lichidul prin ceară. Apoi, înclină capul în cealaltă parte și lasă lichidul și ceara să se scurgă afară. Poți folosi, de asemenea, o seringă cu bulb pentru a clăti urechea.

Ceara se formează în treimea exterioară a canalului auditiv, nu lângă timpan. Deci, atunci când există o acumulare chiar lângă timpan, este adesea rezultatul unor încercări nereușite de îndepărtare.

Poți cumpăra picături pentru urechi fără prescripție medicală care descompun ceara. Cele pe bază de apă conțin ingrediente precum acid acetic, peroxid de hidrogen sau bicarbonat de sodiu. Produsele pe bază de ulei lubrifiază și înmoaie ceara. Studiile nu au arătat că un tip este mai bun decât altul. Totuși, nimeni cu timpanul deteriorat nu ar trebui să folosească o seringă cu bulb. Dacă apa ajunge în urechea medie, este posibilă o infecție.

Medicii au instrumente mult mai bune pentru îndepărtarea mecanică, instrumente care pot intra în spațiul îngust al canalului auditive și este mai sigur să faci aceste proceduri la medic.

Dacă porți aparat auditiv

Aparatele auditive, care blochează migrarea normală a ceară din ureche, pot stimula, de asemenea, glandele din canalul auditiv să producă mai multe secreții. Conform unor estimări, între 60% și 70% dintre aparatele auditive trimise la reparat sunt deteriorate de ceara. Aceasta ajunge în orificii și receptoare, iar aciditatea degradează componentele. Deci este important îndepărrtarea acumulării de ceară dacă porți un aparat auditiv.

Dacă te confrunți cu probleme cauzate de ceara din urechi, este important să acționezi corect pentru a evita complicațiile și a-ți menține sănătatea urechilor.

Sursa: Harvard Health