Așa păstrezi alimentele proaspete în frigider, pentru mai mult timp

În fiecare an, numai în Statele Unite se aruncă aproape 40% din alimente. Potrivit Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite, aceasta înseamnă mai mult de 160 de miliarde de dolari care se irosesc în fiecare an.

Frigider FOTO Shutterstock jpg

În mod corect, laptele nu se pune în ușa frigiderului. Foto: Shutterstock

Iată exact cum să organizezi alimentele în frigider, astfel încât acestea să nu se strice.

Mâncarea rămasă

Păstrează toate porțiile rămase de mâncare în recipiente sau ambalaje transparente, etanșe. Urmează regula, „primul intrat în frigider, primul ieșit”, adica mănâncă întotdeauna mai întâi cele mai vechi alimente.

Pune porțiile de mâncare rămase la frigider în două ore de la gătiredar aruncă orice a fost lăsat la temperatura camerei mai mult de două ore fiindcă se vor stica rapid, și în frigider. Unii spori de bacterii supraviețuiesc procesului de gătire și pot germina dacă alimentele sunt suficient de mult timp ținute la temperatura camerei.

Nu pune la frigider bulionul de supă, tonul, sosul de merișor sau alte alimente în conserve. Odată ce o cutie este deschisă, metalul rezidual de pe margine se poate scurge în alimente și poate lăsa un gust metalic.

Specialiștii recomandă utilizarea resturilor refrigerate în decurs de trei până la cinci zile, sau congelarea lor timp de până la patru luni.

Carne, pește și pui

Trebuie poziționate în cel mai rece loc al frigiderului tău, în propriul sertar. Păstrează toată carnea proaspătă, peștele și puiul în ambalajul original, deoarece reambalarea crește riscul de a expune alimentele la bacterii dăunătoare.

Lactate

Când cumpi ceva nou, cum ar fi o nouă sticlă de lapte, rotește articolele de frigider și pune cutiile mai vechi în față, astfel încât să poată fi folosite înainte de data de expirare.

Lăsă brânză de vaci, iaurt, ouă, smântână, lapte și smântână în recipientele în care au fost cumpărate. Cu toate acestea, dacă transferi laptele sau smântana, acoperă-le  bine cu folie de plastic.

Păstrează brânzeturile tari în ambalajul magazinului până când le folosești, apoi înfășoara-le în hârtie ceară, sau folie de plastic.

Sticlele de lapte din plastic au mai mult succes în a păstra valabilitatea produsului decât cutiile de carton, deoarece bacteriile pot crește lângă gura de scurgere din carton și pot intra în lapte. Orice ai face, nu-ți depozita laptele în ușa frigiderului, deoarece acolo este cel mai cald loc din frigider. Ușa trebuie folosită numai pentru băuturi neperisabile și condimente.

Fructe și legume

Păstrează fructele și legumele separate și sortate: mere cu mere, morcovi cu morcovi, banane cu banane. Fructele și legumele degajă diferite gaze care pot determina deteriorarea altora.

Lăsă produsele refrigerate nespălate în ambalajul original sau ambalate într-o pungă de plastic. (Există excepții, cum ar fi ciupercile și ierburile.)

Dacă verdeața pare nisipoasă sau murdară, clătește-o bine și usuc-o într-un prosop de hârtie înainte de a o pune într-o pungă de plastic. Dar, umiditatea crește mucegaiul și posibilitate ca produsele să putrezească.

Fructele și legumele păstrate la temperatura camerei trebuie scoase din orice ambalaj și lăsate libere.

Fructele și legumele tăiate se pun în frigider în pungi de plastic perforate sau desigilate pentru a menține un mediu umed, dar și pentru a permite aerului să circule.

Citricele se țin la temperatura camerei. Cu toate acestea, odată ce lămâile, limele sau portocalele au trecut de maturitatea maximă, depozitarea la frigider le va ajuta să reziste mai mult (același lucru este valabil și pentru roșii și avocado). Dacă citricele încep să se strice, congelează-le. Citricele congelate sunt grozave drept cuburi de gheață pentru băuturi.

Ceapa și cartofii se păstrează într-un loc răcoros și întunecat pentru a le menține proaspete. Cum ar fi, într-un coș în pivniță. Se evită depozitarea acestor produse în pungi de plastic, deoarece acest lucru încurajează deteriorarea. Odată tăiată, ceapa trebuie păstrată într-o pungă resigilabilă în frigider, unde va rezista aproximativ o săptămână, sau păstrată într-un recipient la cngelator.

Dacă nu le vei mânca imediat, cumpără banane când sunt încă ușor verzi și depozitează-le departe de alte fructe în vasul cu fructe (ele eliberează cantități mari de gaz etilenă, care, după cum am menționat, poate face ca alte fructe să se trează mai repede).

Sursa: Real Simple