Arsurile la stomac: de ce apar şi când trebuie să mergi la medic
Senzaţia neplăcută de arsuri la stomac este destul de frecventă şi însoţeşte boli precum gastrita sau ulcerul. Este bine să ştii de ce apar, cum le poţi preveni, dar şi ce soluţii de tratament există.
Arsurile la stomac se resimt ca o senzaţie de aciditate sau amăreală la nivelul stomacului. Adesea, îşi fac apariţia după masă (mai ales după consumul anumitor alimente acide sau prea grase) sau când te afli în poziţe întinsă.
Spre deosebire de arsurile stomacale, care se limitează la sacul gastric, pirozisul sau arsura retrosternală se manifestă în „capul pieptului”, fiind simptom al refluxului gastroesofagian, afecţiune în cadrul căreia acidul şi enzimele din stomac ajung în esofag, producând inflamaţie şi durere.
Arsurile stomacale pot fi şi simptom al herniei hiatale (trecerea părţii superioare a stomacului printr-o deschidere mică a diafragmei, structură musculo-fibroasă care separă abdomenul de cavitatea toracică).
De ce apar
Există mai multe cauze ale apariţiei arsurilor stomacale. Printre acestea se numără administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (aspirina) şi anumite tulburări ale tubului digestiv. Factorii favorizanţi sunt: consumul de alimente grase sau acide, de băuturi carbogazoase, de cafea sau de condimente.
Când trebuie să mergi la medic
Când arsurile stomacale apar temporar, în general, nu este nevoie de prezentarea la medic. În schimb, când afectează calitatea vieţii, când survin prea des (mai mult de 2 ori pe săptămână), este nevoie de prezentarea la un consult la medicul gastroenterolog. De asemenea, se impune consultaţia în cazul în care persoana afectată are peste 50 de ani, prezintă şi sângerări digestive, a slăbit brusc sau şi-a pierdut pofta de mâncare. Medicul va recomanda analize precum testul pentru Helicobacter pylori, bacteria implicată în apariţia gastritei, a ulcerului şi a cancerului gastric.
Cum se tratează
În arsurile episodice, medicul prescrie antiacide. În cazul în care această manifestare este simptomul altor boli digestive, tratamentul este complex şi include, după caz, medicamente antisecretorii de tip inhibitori de pompă de protoni sau blocanţi histaminici H2 şi antibiotice (dacă este prezentă infecţia cu Helicobacter pylori).
Cum pot fi prevenite
Există câteva măsuri care te ajută să previi apariţia arsurilor stomacale:
- Evită să mănânci alimente prea grase, picante sau acidulate. Dacă te confrunţi frecvent cu această neplăcere, consumă supe de legume, cartofi (fierţi, natur), legume sote, compoturi, lactate, brânzeturi şi pâine veche de o zi. Trebuie evitate rântaşurile, prăjelile, maioneza, dulciurile concentrate, supele sau ciorbele cu carne, afumăturile, smântâna, untura. Mâncarea nu trebuie să fie prea caldă sau prea rece.
- Mesele este bine să fie puţine şi dese.
- Mestecă încet; dacă vei ingera prea multă hrană, se pune presiune pe sfincterul esofagian.
- Imediat după ce ai mâncat, nu te întinde şi nu face efort fizic.
- Evită să mănânci noaptea, înainte de culcare. Este bine să iei masa cu 3-4 ore înainte de culcare.
- Tutunul şi alcoolul stimulează secreţiile gastrice, deci sunt de evitat. Şi cafeaua trebuie consumată cu moderaţie.
- Dacă ai surplus de kilograme, este bine să slăbeşti, pentru a reduce presiunea asupra stomacului.
- Gestionează stresul! În situaţii stresante există tendinţa de a mesteca mai puţin alimentele, iar acest lucru îngreunează „munca” stomacului. În plus, sistemul digestiv este controlat de cel nervos. Stresul induce o creştere a secreţiilor sucurilor gastrice, ceea ce are ca urmare apariţia senzaţiei de arsură.
Citeste si: 6 simptome care anunţă boli digestive
INFO
Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene precum aspirina pot scădea protecţia mucoasei gastrice, favorizând apariţia durerii sau a arsurilor.