Sănătatea ficatului - ce analize și investigații rapide poți face

image

Sănătatea ficatului este importantă pentru starea noastră de bine generală. Alimentația, stilul de viață, stresul sau oboseala pot influența atât starea de sănătate a ficatului, cât și regenerarea acestuia. Cum există numeroase cauze care pot duce la apariția unor afecțiuni hepatice, este important să știm cum anume se pune un diagnostic corect și care sunt cele mai frecvente și utile analize și investigații medicale pe care le putem face.

Iată ce trebuie să faci atunci când vrei să monitorizezi starea ficatului tău în contextul sănătății generale a organismului tău.

Transaminazele hepatice

Un prim set de analize de sânge pe care le poți face sunt cele care verifică valorile de referință ale transaminazelor hepatice. Astfel, analiza măsoară nivelurile de enzime hepatice, cum ar fi alanina aminotransferaza (ALT) și aspartat aminotransferaza (AST) ori fosfataza alcalină (ALP). Valorile crescute ale acestor enzime pot indica anumite afecțiuni de natură hepatică.

Nivelul bilirubinei

Bilirubina este un pigment galben-portocaliu care rezultă din descompunerea hemoglobinei, o substanță găsită în globulele roșii. Aceasta este produsă în principal în ficat și este eliminată în bilă. Nivelurile ridicate de bilirubină pot indica o disfuncție hepatică sau o afecțiune a ficatului.

Ecografia abdominală

Ecografia este o investigație rapidă și sigură care utilizează ultrasunetele pentru a reda imagini ale ficatului și ale altor organe din zona abdominală. Ecografia poate fi folosită pentru a detecta anomalii structurale sau mărirea ficatului și pentru a exclude alte posibile afecțiuni. Rezultatele ecografiei sunt, de regulă, corelate și cu valorile obținute în urma analizelor de sânge.

Elastografia hepatică cu ultrasunete

Un test recomandat doar în situații punctuale, atunci când există suspiciuni de boli hepatice sau când există un istoric cu afecțiuni ale funcției hepatice. Testul utilizează ultrasunete pentru a măsura rigiditatea ficatului, ceea ce poate oferi informații despre gradul de fibroză hepatică sau despre stadiul bolii hepatice.

Analiza alfa-fetoproteinei (AFP)

O analiză de sânge care poate fi utilizată pentru a evalua riscul de cancer hepatic, deși AFP-ul poate fi crescut și în alte condiții, așa cum este, spre exemplu, sarcina. Și valorile AFP sunt corelate cu alte analize de sânge și investigații imagistice, fiind un test recomandat doar în cazul unor suspiciuni de afecțiuni hepatice, cum aflăm mai multe și aici.

Evaluarea markerilor virali hepatici

Dacă există suspiciunea unei infecții virale hepatice, cum ar fi hepatita B sau C, se pot efectua teste pentru a detecta markerii virusului în sânge.

Desigur, dacă vrei să te asiguri că ficatul tău este sănătos, primul pas pe care trebuie să îl faci este vizita la medicul de familie. Un consult de rutină și o serie de analize de bază pot oferi primele concluzii referitoare la starea ta generală de sănătate. Ulterior, la nevoie, medicul de familie te poate îndruma către următorii pași pe care îi ai de parcurs în vederea unui diagnostic corect și a unui tratament adecvat.

Photo: Pexels