Mamografia 3D ne ajut─â s─â diagnostic─âm tumorile: ÔÇŁDup─â aceast─â v├órst─â controlul trebuie f─âcut ├«n fiecare an!ÔÇŁ

1 2 jpg jpeg

ÔÇŁTomosinteza ├«nseamn─â c─â ├«n timpul unei scan─âri sunt achizi┼úionate mai multe proiec┼úii ale s├ónului din unghiuri multiple. Ulterior, proiec┼úiile sunt procesate ob┼úin├ónd o serie de imagini ale ┼úesutului mamar cu grosime de un milimetru, astfel ├«nc├ót ele sunt folosite pentru a realiza o reconstruc┼úie tridimensional─â a s├ónului. Aparatul de┼úine o tehnologie direct digital─â, permi┼ú├ónd vizualizarea imediat─â at├ót a proiec┼úiilor, c├ót ┼či a imaginii 2D ┼či a imaginii recompuse 3D a s├ónului. Softul de ultim─â genera┼úie permite realizarea imaginilor 2D ├«n timpul vizualiz─ârii imaginilor de tomosinteza, astfel se elimina expunerea ulterioar─â la radia┼úia X ┼či se reduce gradul de iradiere a s├ónuluiÔÇŁ, explic─â Ioana Neciu, medic primar radiologie imagistic─â medical─â, competen┼úe Ecografie general─â ┼či Senologie la Spitalul Militar Central.

├Än ceea ce prive┼čte avantajele unei astfel de proceduri, ea arat─â c─â, prin ob┼úinerea de imagini tridimensionale ale s├ónului se permite reducerea interferen┼úei ┼či a suprapunerilor de ┼úesut, astfel ├«nc├ót pot fi eviden┼úiate mult mai u┼čor leziunile canceroase, mai ales la femeile cu s├ón dens, care prezint─â un risc crescut (factori de risc de cancer mamar existen┼úi ├«n familie sau cu antecedente personale care favorizeaz─â apari┼úia bolii).

ÔÇŁMamografia clasic─â este o expunere pe un film radiologic simplu, ├«n timp ce mamografia digital─â se face pe suportul digital, electronic ┼či avantajul este c─â cel din urm─â este mai sensibil ┼či atunci doz─â de iradiere este sc─âzut─â (de 10 ori mai mic─â dec├ót la mamografia clasic─â) ┼či rezolu┼úia este mai mare (calitate superioar─â a imaginilor). P├ón─â la 40 de ani, s├ónul femeii este dens ┼či informa┼úiile furnizate de mamografie sunt reduse. ├«n acest caz, raportul dintre beneficiu-risc este ├«n favoarea riscului.

De aceea, ├«n toate ┼ú─ârile, screeningul se face la v├órst─â de peste 40 de ani, mamografia digital─â fiind principala metod─â de depistare precoce a cancerului mamar, la femeile cu v├órst─â peste 40 de ani. Dup─â aceast─â v├órst─â, controlul se realizeaz─â la o perioada de 1-2 ani. ├«n cazul persoanelor care au v├órst─â sub 40 de ani, se face mamografie la recomandarea medicului, ca o excep┼úie de la regul─â, la femeile care au leziuni suspecte, depistate ecografic. Femeile gravide, de obicei, nu fac mamografie. Doz─â de iradiere la mamografie este foarte mic─â, mult mai mic─â dec├ót la o examinare computer-tomografic─â sau alte radiografii, ├«n special cu mamograful de ultima genera┼úie. Mamografia digital─â cu tomosinteza este adecvat─â ├«n cazul tuturor femeilor, inclusiv a celor cu ┼úesut mamar densÔÇŁ, detaliaz─â dr Neciu.

Ea afirm─â c─â mamografia digital─â cu tomosinteza permite detec┼úia ┼či diagnosticarea precoce a tumorilor mamare ÔÇô chiar ┼či a celor de mici dimensiuni ÔÇô ┼či cre┼čte acurate┼úea diagnosticului.

ÔÇŁDetectarea precoce a cancerului mamar cre┼čte ┼čansele de reu┼čit─â a tratamentului ┼či, implicit, se reduce num─ârul deceselor cauzate de cancer de s├ón la persoanele cu v├órst─â cuprins─â ├«ntre 40 ┼či 50 de ani ┼či, ├«n special, la cele dup─â 50 de ani. Chiar ┼či ├«n cazul investiga┼úiilor cu rezultate favorabile se recomand─â repetarea mamografiilor anual, mai ales dac─â exist─â antecedente de cancer ├«n familie. Cancerele depistate ├«n stadii incipiente necesit─â mai pu┼úine interven┼úii chirurgicale invazive, chimioterapie mai pu┼úin toxic─â ┼či permit utilizarea tehnicilor chirurgicale care conserv─â s├ónul, toate acestea duc├ónd la un rezultat mai bun ┼či la ├«mbun─ât─â┼úirea calit─â┼úii vie┼úii pacientelorÔÇŁ, conchide dr. Ioana Neciu.