Iat─â de ce este necesar testul de efort!

Investiga┼úie necesar─â pentru evaluarea s─ân─ât─â┼úii cardiovasculare, testul de efort este recomandat ┼či pentru monitorizarea unor tratamente.

image

Testul de efort oferă informaţii despre starea inimii. Foto: Shutterstock

Medicul cardiolog recomand─â testul de efort pentru a afla informa┼úii importante legate de func┼úionarea inimii ├«n timpul exerci┼úiului fizic. Testul are loc ├«ntr-o clinic─â, ├«n prezen┼úa medicului cardiolog ┼či a unei asistente. Pacientul trebuie s─â mearg─â pe o band─â de alergare (sau pe o biciclet─â ergonomic─â), timp ├«n care ritmurile electrice ale inimii sunt ├«nregistrate de o electrocardiogram─â. Persoanei i se aplic─â pe corp mai mul┼úi electrozi conecta┼úi la EKG ┼či la un calculator, precum ┼či o man┼čet─â, pentru m─âsurarea tensiunii arteriale. Testul poate fi oprit dac─â persoana are simptome precum ame┼úeala ┼či durerea ├«n piept sau dac─â medicul constat─â anumite anomalii cardiace.   

Ce depisteaz─â

Prin intermediul testului de efort, se pot detecta:

┬Ě Obstruc┼úia arterelor coronariene prin ateroscleroz─â (pl─âcile de aterom reduc fluxul de s├ónge oxigenat spre mu┼čchiul inimii)

┬Ě Tulbur─ârile de ritm cardiac: tahicardie, bradicardie, fibrila┼úie

┬Ě Cauzele durerilor toracice ├«n caz de suspiciune de insuficien┼ú─â coronarian─â.

De asemenea, testul de efort este indicat pentru monitorizarea pacien┼úilor cu afec┼úiuni cardiace (hipertensiune arterial─â, boal─â coronarian─â, tulbur─âri de ritm cardiac, insuficien┼ú─â cardiac─â) sau pentru verificarea eficien┼úei unor tratamente. Testul este recomandat ┼či persoanelor cu v├órsta peste 40-50 de ani care vor s─â ├«nceap─â un program de exerci┼úii fizice sau au un risc cardiovascular ridicat.

Cum te preg─âte┼čti

├Än timpul efectu─ârii testului, poart─â haine confortabile. Se recomand─â ca investiga┼úia s─â nu se fac─â pe nem├óncate, dar trebuie evitate alimentele grele cu 2 ore ├«nainte. Totodat─â, se va evita fumatul cu 1 or─â ├«nainte. Spune medicului dac─â e┼čti alergic la unele medicamente, dac─â ai probleme de coagulare sau dac─â iei anticoagulante sau dac─â ai probleme articulare.

Contraindicaţii

Testul de efort este contraindicat celor cu infarct miocardic recent, angin─â pectoral─â instabil─â, endocardit─â, miocardit─â, pericardit─â, insuficien┼ú─â respiratorie, artroz─â ┼či tendinit─â.

INFO

Un test de efort dureaz─â ├«ntre 10 ┼či 30 de minute.