Iată ce avantaje pentru sănătate ai dacă donezi sânge!

Donarea de sânge poate salva nu doar viața unei alte persoane, ci chiar și pe a ta, deoarece aduce cu sine numeroase beneficii pentru sănătate, pe care este bine să le cunoşti.

image

Pentru a putea dona sânge, este necesar să ai între 18 și 60 de ani, cel puțin 50 de kg și să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni. Totodată, tensiunea arterială trebuie să fie între 100 și 180 mmHg și nu trebuie să te afli sub tratament pentru afecțiuni precum bolile cardiovasculare, renale, hepatice, endocrine sau psihice. Dacă analizele medicale trebuie efectuate fără a consuma în prealabil alimente, în cazul donării de sânge este recomandată o masă ușoară și o hidratare corespunzătoare. Însă, cu 48 de ore înainte de donare este interzis consumul de alcool și alimente bogate în grăsimi.

Este bine de ştiut că o donare de sânge poate fi utilizată pentru 3 persoane.

"O persoană poate dona sânge la un interval de minim 2 luni, dar să nu depăşească 5 donări pe an bărbaţii şi 4 donări femeile", explică dr. Doina Goşa, medic hematolog, director la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti.

Citeşte şi: Cum te pregăteşti să donezi sânge

Beneficiezi de control medical gratuit

Prima etapă în procesul de donare este triajul, care constă într-un control medical general. După completarea unui chestionar, sunt măsurate greutatea și temperatura și are loc un examen clinic cu un medic. Pe lângă recolarea de sânge pentru analizele de laborator de rutină, în timpul controlului este determinată grupa de sânge, Rh-ul și este măsurată glicemia. Dacă este necesar, se poate efectua și un EKG. Ulterior, de la centrul de donare, pot fi ridicate rezultatele la analize. 

Citeşte şi: Cum să te refaci rapid după ce ai donat sânge

scade tensiune şi reduce riscul de infarct

Donarea regulată de sânge ajută la reglarea tensiunii arteriale și scade riscul producerii infarctului. Cum? Dacă nivelul de hemoglobină este prea ridicat, donarea scade vâscozitatea sângelui, care este asociat cu formarea de cheaguri, responsabile pentru declanșarea atacului de cord sau a accidentului vascular cerebral. De acest beneficiu profită în special bărbații, deoarece, în cazul femeilor, ciclul menstrual contribuie la subțierea sângelui. Totodată, conform unui studiu realizat de Jurnalul American de Epidemiologie, donarea anuală de sânge scade riscul producerii infarctului cu 88%.

Citeşte şi: Donezi sânge? Răceşti mai rar!

Previne afecțiunile hepatice

Fierul este un mineral esențial pentru buna funcționarea a organismului, însă, dacă se acumulează în organism în cantitate mare, poate face mai mult rău decât bine. Excesul de fier poate comprima vasele de sânge, atât din inimă, cât și din ficat, favorizând declanșarea cirozei. Prin donarea de sânge pot fi eliminate între 225 și 250 mg de fier, ceea ajută la menținerea sănătății vaselor de sânge.

În cazul celor cu hemocromatoza, boală ereditară în care organismul absoarbe şi stochează prea mult fier, donarea de sânge ajută la reducerea nivelului acestui mineral, informează medicalnewstoday.com.

Echilibrează nivelul de colesterol

Excesul de lipide și alte grăsimi din sânge este eliminat prin donarea de sânge. Astfel grăsimile nu se mai acumulează pe artere și, prin reducerea nivelului de colesterol din sânge, sunt prevenite afecțiunile cardiovasculare. Totodată, fiecare donare de sânge poate echivala cu o ședință intensă la sala de sport, deoarece organismul arde aproximativ 650 de calorii pentru a înlocui sângele.

Beneficii pentru sistemul imunitar

La fiecare donare sunt recoltați aproximativ 450 ml de sânge, pe care organismul trebuie să-i refacă în aproximativ 2-3 săptămâni. Sângele este astfel reîmprospătat, ceea ce stimulează imunitatea.

Îmbunătățește starea de spirit

Dorința de a ajuta o persoană în nevoie este un act de altruism, care are efecte asupra sănătății psihice. Mai exact, îmbunătățește starea de spirit, ceea ce previne riscul apariției depresiei și chiar poate crește speranța de viață.