Donezi sânge? Răceşti mai rar!

1 2 jpg jpeg

La o singură donare, se recoltează 450 ml de sânge, cantitate considerată sigură şi care se reface repede. În cel mai „rău” caz, în cel mult o lună, spun specialiştii.

Pentru a putea dona, persoana trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani şi să se încadreze din punct de vedere al greutăţii între 55-100 kg (femei) şi 60-110 kg (bărbaţi).

Donatorul nu trebuie să fi suferit în ultimele trei luni intervenţii chirurgicale, dar nici să fi avut afecţiuni precum hepatită (de orice fel), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, probleme cardiace sau ale pielii ori bruceloză.

De asemenea, persoanele care au miopie cu peste -6 dioptrii nu pot dona.

Donatorul nu trebuie să aibă alergii, să nu se fi vaccinat în ultimele două săptămâni şi să nu fie răcit în momentul donării.

,,O şedinţă de recoltare durează în medie 50 de minute. După donare, pacientul trebuie să se hidrateze cât mai bine, pentru a înlocui volumul de sânge pe care l-a donat”, ne-a spus medicul Andi Rosin, directorul general al Institutului Naţional de Transfuzie Sangvină.

Beneficiile donării

Ştiai că donarea de sânge creşte imunitatea şi rezistenţa la traumatisme, iar riscul de paralizie şi de accident vascular scade cu 30%?

Donarea nu numai că ajută la salvarea altor vieţi, însă este şi recomandată persoanelor hipertensive care nu urmează un tratament pentru această afecţiune.

După fiecare donare, sângele din corp se „reîmprospătează”. Astfel, capacitatea organismului de a lupta contra infecţiilor este mult mai mare.

Femeile pot dona de 3 ori pe an

Femeile pot dona într-un an de trei ori, în timp ce bărbaţii de patru ori.

Pentru fiecare donare, persoana primeşte o adeverinţă pentru o zi liberă de la serviciu (o scutire de frecvenţă în cazul elevilor/studenţilor), tichete de masă şi reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, pentru o lună.

,,Pe lângă analizele gratuite, la cererea pacientului se mai pot face şi radio­grafie pulmonară şi EKG”, mai spune medicul Rosin.