Cum să te refaci rapid după ce ai donat sânge

1 2 jpg jpeg

În ziua donării, ia un mic-dejun fără grăsimi, cu cereale integrale, lactate, produse de panificaţie şi nu bea cafea sau alte băuturi care conţin cafeină, doar apă sau ceai îndulcit. În acest fel, vei menţine ridicat nivelul glicemiei şi te vei simţi mai bine după ce ai donat sânge.

Cu o noapte înainte dormi bine, peste 7 ore. Ideal ar fi ca înainte cu 14 zile de a dona sânge să suplimentezi aportul de fier printr-o alimentaţie din care nu lipsesc ouăle, carnea de vită şi de pasăre, spanacul, cerealele integrale. Asigură-ţi şi un plus de vitamina C, pentru a creşte asimilarea fierului. Bea lichide într-o cantitate ceva mai mare decât de obicei cu o zi înainte de a dona şi evită băuturile carbogazoase. Evită alimentele cu multe grăsimi cu cel puţin o zi înainte.

Hidratează-te bine

bea multă apă sau ceaiuri din plante medicinale pentru a-ţi ajuta corpul să înlocuiască fluidele pierdute. Şi apa de nucă de cocos este indicată, pentru că asigură nivelul de plasmă din sânge şi echilibrul electrolitic, ceea ce îţi redă vigoarea.

Continuă să-ţi asiguri necesarul de lichide pentru o zi sau două pentru a preveni scăderea tensiunii arteriale.

Citeşte şi: De ce să bei apă de cocos

Ce trebuie să mănânci după donare

În zilele care urmează donării de sânge, ai nevoie de mai mult acid folic, vitamina B2 şi vitamina B6, la fel de mult ca de minerale precum fierul. Pe parcursul zilei, mănâncă alimente bogate în fier pentru a te reface. Alege peşte, carne de pasăre sau de vită, sfeclă roşie, spanac, rodii, stafide.

Te-ar mai putea interesa: Topul alimentelor bogate în fier

Pentru a crea globule roşii (eritrocite) noi, corpul are nevoie de acid folic, numit şi vitamina B9. Acesta le înlocuieşte pe cele pierdute în timpul donării. Prin urmare, pentru a te reface rapid ai nevoie să mănânci mai des ficat de pasăre, fasole uscată, verdeţuri, spanac, legume verzi, citrice sau suc de portocale.

Ai nevoie şi de un plus de vitamina B6 datorită căreia corpul poate descompune şi folosi proteinele, necesare după ce donezi sânge. Include în dietă seminţe, carne de vită, ouă, spanac, banana, cartofi, peşte.

Alimentele care-ţi aduc vitamina B2 îţi dau energie şi alungă slăbiciunea pe care o simţi în corp după ce ai donat. Este vorba despre ouă, nuci, broccoli, lapte, iaurt. Şi vitamina B2 susţine refacerea necesarului de globule roşii.

Reţine!

Nu ridica greutăţi şi nu face efort fizic în ziua în care donezi sânge.