Ce trebuie să faci dacă ai descoperit un nodul la sân?

Descoperirea unui nodul la sân nu înseamnă neapărat cancer mamar, dar este un semnal de alarmă și ar trebui să mergi cât mai repede la un consult ginecologic sau la un specialist în senologie. De cele mai multe ori, nodulul mamar este de natură benignă și nu necesită operație, dar tratamentul potrivit va fi decis de medic, în urma mai multor investigații care permit stabilirea unui diagnostic precis.

image

Astfel, după consultație și palparea sânului, medicul va recomanda o ecografie mamară, investigație imagistică pe bază de ultrasunete, care nu presupune iradiere sau disconfort, și care oferă informații importante despre structura sânului. Cu ajutorul ecografiei, pot fi observați în detaliu nodulii mamari existenți, chiar și cei care nu pot fi descoperiți altfel, iar medicul va afla dimensiunea, forma și localizarea lor, astfel încât poate stabili dacă există o suspiciune de cancer.

Un ecograf performant permite inclusiv identificarea unor formațiuni de mici dimensiuni, care au doar câțiva milimetri în diametru. Unele aparate sunt dotate și cu un modul Doppler, care arată dacă nodulul este vascularizat, sau cu un dispozitiv pentru sonoelastografie mamară, care indică gradul de elasticitate al nodulului – cu cât este mai elastic, cu atât crește probabilitatea să fie benign.

Dacă ai peste 40 de ani, atunci medicul îți va recomanda să faci o mamografie digitală cu tomosinteză în loc de ecografie, aceasta fiind cea mai performantă investigație de screening și diagnostic pentru afecțiunile mamare, după această vârstă. În urma unei mamografii efectuate cu echipament performant, medicul își va da seama dacă nodulul are caracteristici benigne clare sau dacă trebuie efectuată o biopsie, care va stabili diagnosticul de certitudine.

În prezent, există aparate de mamografie mult mai avansate, care iradiază mai puțin sânul și oferă pacientelor numeroase alte avantaje: scanarea durează mai puțin, presiunea aplicată pe sân este mai redusă și durează doar câteva secunde, iar informațiile obținute vor fi clare, pentru că mamograful cu tomosinteză realizează o imagine tridimensională a sânului.

În mod normal, mamografia trebuie repetată anual chiar și în lipsa unor suspiciuni de cancer mamar, dar medicul poate recomanda această investigație la un alt interval de timp sau poate indica, în completare, o ecografie mamară sau un examen RMN de sân. Spre deosebire de ecografie, mamografia cu tomosinteză poate identifica și eventuale microcalcificări (depuneri de calciu în țesutul mamar), care pot ridica o suspiciune de cancer. După mamografie sau ecografie mamară, medicul imagist va stabili Scorul BIRADS, care permite interpretarea mai clară a rezultatelor investigației.

Dacă vrei să faci o mamografie cu tomosinteză sau o ecografie mamară, te poți adresa Academiei de Senologie SANADOR, unde beneficiezi de consultații și investigații complete pentru screeningul și diagnosticul afecțiunilor mamare. SANADOR dispune de un mamograf ultraperformant, Selenia Dimensions 3D Hologic, unul dintre cele mai moderne sisteme din lume existente în prezent, cu o tehnologie de ultimă generație, care permite vizualizarea atât a proiecțiilor, cât și a imaginii 2D și a imaginii recompuse 3D a sânului.