Cum depistezi nodulii mamari

2 2 jpg jpeg

Metode de diagnosticare

Vârsta la care cele mai multe femei descoperă că au nodul mamar este între 20 şi 50 de ani, acesta fiind adeseori benign. Este important să ştii, de exemplu, că un fibroadenom nu creşte riscul apariţiei cancerului.

Potrivit medicilor, femeile cu o densitate mai mare a sânilor prezintă un risc mai crescut de a dezvolta cancer, de aceea, cele mai sigure metode de diagnosticare sunt mamografia sau ecografia mamară.

Examinarea realizată acasă

Controlul periodic efectuat acasă pentru a constata eventualele modificări este, de asemenea, folositor. Acesta trebuie făcut la o săptămână de la prima zi a ciclului menstrual. Stai în faţa unui oglinzi şi ridică braţele deasupra capului. Palpează, pe rând, fiecare sân în parte, cu mişcări circulare.

Uită-te să vezi dacă observi asimetrii vizibile, denivelări sau schimbări ale culorii sau a texturii pielii. La final, verifică şi zona subraţului, procedând la fel ca în cazul examinării sânilor. Totodată, este recomandat să faci şi investigaţii de specialitate, cu precizarea că mamografiile sunt recomandate după vârsta de 45 de ani.

Când este recomandată operaţia

Dacă nodulul nu te deranjează şi nu prezintă niciun risc, este posibil ca doctorul să nu îţi recomande neapărat operaţia. Însă dacă acesta mare, dureros şi îşi măreşte dimensiunile, îţi va recomanda să îl îndepărtezi chirurgical sau prin drenare, în funcţie de la caz la caz.