Ce boli se pot descoperi prin testarea albuminei serice

image

Sintetizată în principal de ficat, albumina este una dintre cele mai abundente proteine din sânge.

Albumina îndeplinește mai multe funcții importante în organism și reprezintă un indicator global al stării de nutriţie a organismului, în special la persoanele vârstnice, determinând dacă persoana are boli de ficat sau rinichi.

Când este recomandată analiza  

Măsurarea nivelului de albumină este necesară atunci când un pacient prezintă icter,  (îngălbenirea teguementelor şi a albului ochilor), oboseală, scădere în greutate.

De asemenea, testul este recomandat când apar simptomele sindromului nefrotic: edeme în jurul ochilor, picioarelor sau abdomenului, din cauza acumulării apei în ţesuturi, urină spumoasă, tegumente uscate sau dacă suspectăm alte afecţiuni renale, hepatice sau alte boli cronice.

Un nivel crescut, deshidratare 

Creşteri ale nivelului de albumină nu se înregistrează în nicio condiţie patologică sau fiziologică. Atunci când apar valori crescute, acestea pot evidenţia doar un sindrom de deshidratare acută, fiind o creştere apărută ca urmare a pierderilor de apă.

Ce arată un nivel scăzut 

O scădere a nivelului de albumină serică poate indica malnutriție, pierdere în greutate sau deficit de proteine în dietă.

De asemenea, albumina permite evaluarea funcției hepatice. Deoarece albumina serică este sintetizată în principal de ficat, nivelurile scăzute pot indica disfuncție hepatică sau insuficiență hepatică produsă inclusiv de ciroza hepatică, alcoolism cronic, sau analbuminemie ereditară.

În anumite afecțiuni inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă sau boli inflamatorii intestinale, nivelurile de albumină serică pot scădea și, de asemenea, nivelurile de albumină pot fi afectate de afecțiuni cronice, infecții severe sau cancer.