Ai palmele întotdeauna transpirate? Iată ce încearcă să-ți spună corpul tău

Palmele transpirate sunt adesea cauzate de hiperhidroză, deși de obicei nu este un motiv serios de îngrijorare.

Cu toții avem mâinile umede la un moment dat. Dar când palmele par să fie transpirate tot timpul, este un simptom care poate ascunde probleme de sănătate.

„Văd adesea pacienți pentru palmele transpirate”, spune dermatologul Young McMahan, de la U.S. Dermatology Partners din Waco, Texas. Transpirația este de obicei cauzată de o afecțiune de bază, dar este rareori gravă și adesea poate fi gestionată cu modificări ale stilului de viață sau medicamente, notează ea.

Ești stresat sau anxios

Când tensiunea începe să crească, este normal ca inima să bată mai repede, respirația să se accelereze și palmele să devină umede.

„Anxietatea activează modul de luptă sau fugi al corpului, care ne oferă mijloacele de a ne proteja. Acest lucru poate avea ca rezultat răspunsuri naturale ale corpului, inclusiv palmele transpirate", explică Morgan Levy, psiholog cu sediul în Boca Raton, Florida.

image

Foto: Transpirația excesivă a palmelor poate fi controlată cu botox

Unul dintre cele mai bune remedii pentru mâinile transpirate cauzate de stres, și o modalitate excelentă de a vă calma anxietatea este să respiri adânc și să scazi nivelurile de excitare fizică, explică Levy.

Practica poate fi la fel de simplă ca inhalarea și expirarea lentă din stomac, în timp ce îți pui o mână pe abdomen și cealaltă pe piept, spune ea.

Hiperhidroză

Cauzată de glandele sudoripare hiperactive, hiperhidroza este o afecțiune marcată de transpirație excesivă care nu este cauzată de căldură, exerciții fizice sau altă afecțiune medicală subiacentă. Afectează adesea palmele, dar poate să se manifeste și la tălpile picioarelor, feței sau alte părți ale corpului conform Clinicii Mayo.

Hiperhidroza este termenul medical pentru transpirația excesivă. Se crede că hiperhidroza primară este moștenită și nu are legătură cu o altă afecțiune sau comportament. Hiperhidroza secundară este transpirația excesivă care poate fi asociată cu o altă cauză.

Transpirația are loc de obicei pe ambele părți ale corpului și poate fi agravată de stres sau anxietate, notează Clinica Mayo. Persoanele cu hiperhidroză pot dezvolta, de asemenea, erupții cutanate secundare din acumularea de transpirație și de bacterii de pe piele. „Poate provoca mâncărime, roșeață și macerare sau deteriorarea pielii”, spune dr. McMahan.

Ținerea sub control a transpirației începe de obicei, cu un antiperspirant prescris de medic, care poate fi aplicat pe palme, spune Dr. McMahan. „Dacă antiperspirantele nu ajută, medicul poate încerca diferite medicamente sau terapii orale, cum ar fi ionoforeza sau injecții cu o neurotoxină, precum Botox”, a adugat ea.

Ai o cădere de glucoză

Palmele transpirate apar după ceva vreme de la masa? Dacă sunt însoțite de senzații de foame, slăbiciune, tremor sau amețeală, s-ar putea să ai de-a face cu hipoglicemie reactivă sau scăderea zahărului din sânge care apare după masă, notează Clinica Mayo. Problema apare adesea la persoanele cu diabet zaharat, conform descoperirilor din numărul din mai 2017 a ‌Diabetului practic‌, dar oricine poate fi afectat.

 Hipoglicemia reactivă cu diabet poate fi un semn că este posibil ca insulina sau medicamentele să aibă nevoie de ajustare.

La persoanele fără diabet, rezolvarea problemei scăderii zahărului din sânge poate fi la fel de simplă precum consumul de mese mai echilibrate care includ atât fibre, cât și proteine, limitarea carbohidraților rafinați și consumul mai frecvent de cantități mai mici de alimente, potrivit Clinicii Mayo.

O tiroidă hiperactivă

Uneori, palmele transpirate pot fi rezultatul hipertiroidismului, o afecțiune care apare atunci când glanda tiroidă produce prea mult din hormonul tiroidian tiroxină, potrivit Centrului Național pentru Informații Biotehnologice din SUA. Acest lucru poate face ca funcțiile organismului să se accelereze, determinând o persoană să se simtă inexplicabil de cald sau transpirată, să aibă bătăi rapide sau neregulate ale inimii, să se simtă anxioasă sau iritabilă, să aibă probleme cu somnul, să se simtă tremurând sau să aibă mișcări intestinale mai frecvente.

Hipertiroidismul necesită tratament medical, așa că medicamentele antitiroidiene și beta-blocantele pot ajuta la readucerea în echilibru a producției de tiroxină, notează Institutul Național. s of Health. Evitarea anumitor alimente poate ajuta, de asemenea.

Menopauză

Trecerea de la o perioadă lunară este declanșată de o scădere a producției de hormon estrogen, care poate provoca o serie de efecte nedorite. Una dintre cele mai frecvente sunt bufeurile, în care corpul devine brusc cald sau înroșit și transpira, potrivit Clinicii Mayo. Transpirația se manifestă, de obicei în jurul pieptului, gâtului și feței, dar bufeurile prezintă potențialul de a provoca și palmele transpirate.

‌Schimbările stilului de viață și remediile naturale sunt prima linie de apărare: purtarea de straturi respirabile, dormitul într-un dormitor răcoros, evitarea declanșatorilor, cum ar fi alimentele picante pot ajuta la menținerea transpirației sub control atunci când începei să te înroșești.

Terapia hormonală pe bază de prescripție medicală, precum și paroxetina antidepresivă sunt opțiuni care pot preveni în primul rând bufeurile, conform Institutului Național pentru Îmbătrânire.

Medicamentele pe care le iei

Dacă palmele transpiră după ce ai început să iei un nou medicament, medicamentul ar putea fi de vină, notează dr. McMahan. Potrivit Societății Internaționale de Hiperhidroză, anumite medicamente utilizate pentru a trata depresia, demența, boala Parkinson și durerea cronică pot provoca hiperhidroză secundară.

Problema transpirației se poate ajusta prin doza adaptată de medicament, sau încercând un alt tratament.

Ai o infecție

În cazuri rare, transpirația excesivă poate fi un semn al unei infecții bacteriene grave, cum ar fi tuberculoza sau sepsisul.

Tuberculoza, o infecție pulmonară, poate provoca, de asemenea, simptome precum tusea pe termen lung, tusea cu sânge sau mucus, dureri în piept și oboseală, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Sepsisul poate fi marcat de transpirație sau umezeală, precum și de ritm cardiac rapid, dificultăți de respirație, durere extremă, febră sau confuzie, potrivit NIH.

Tuberculoza poate provoca complicații majore de sănătate, iar sepsisul poate pune viața în pericol, așa că ambele necesită tratament medical imediat. Consultă medicul cât mai curând posibil pentru semne de tuberculoză și solicită asistență medicală de urgență pentru sepsis.

Boli rare

Palmele transpirate au adesea o cauză ușor de rezolvat. Dar, în unele cauze, transpirația abundentă ar putea fi rezultatul unei probleme de bază grave, cum ar fi malaria, anumite afecțiuni neurologice sau unele tipuri de cancer, potrivit Clinicii Mayo.

Dacă mâinile transpirate nu sunt explicate de niciunul dintre motivele de mai sus, consultă medicul și spune-i orice alte simptome ai, astfel încât să poți pune un diagnostic.

Va trebui să mergi la medic dacă:

·      Transpirația excesivă nu dispare

·      Transpirația s-a schimbat în severitate sau frecvență

·      Transpirația pare să apară aproape exclusiv noaptea

·      Mâinile transpirate îți afectează rutina zilnică sau îți provoacă suferință socială sau emoțională

Solicită asistență medicală de urgență dacă transpirația este însoțită de dureri în piept, greață sau amețeli.

„Văd adesea pacienți pentru transpirație excesivă și, printr-un studiu amănunțit, pot ajuta la  a stabili dacă hiperhidroza este primară sau secundară”, spune dr. McMahan. „Adesea, optimizarea gestionării unei afecțiuni de bază sau a unui medicament poate îmbunătăți transpirația excesivă”.

Sursa: Live Strong