5 semne de boli pe care le poți observa la toaletă

Uneori, micile schimbări pe care le observi în rutina asociată mersului la toaletă, pot indica probleme grave. Un medic de medicină de urgență, Dr. Suraj Kukadia, cunoscut și sub numele de Dr. Sooj, avertizează că anumite simptome legate de mersul la toaletă ar trebui să te trimită direct la medic.

toaletă  sursa foto   Shutterstock jpg

Semnele  care necesită atenție imediată nu par mereu grave. Foto: Shutterstock. 

Sânge în scaun

Dacă observi sânge în scaun, fie că este roșu sau negru, este un semnal de alarmă. Poate indica fisuri anale, hemoroizi sau, în cazuri mai grave, cancer de colon. Nu ignora acest simptom.

Schimbări în obiceiurile intestinale

Dacă începi să mergi mai des sau mai rar la toaletă decât de obicei, acest lucru ar putea semnala o problemă. Constipația sau diareea care persistă mai mult de trei săptămâni necesită o vizită la medic.

Durere sau dificultate la defecare

Scaunul dur și dureros poate provoca fisuri anale și sângerare. În plus, durerea constantă poate fi un semn al unei probleme mai grave.

Senzația că trebuie să mergi constant la toaletă

Dacă simți mereu nevoia să te duci, dar nu elimini mare lucru, poate fi vorba despre inflamații sau alte afecțiuni care trebuie investigate.

Pierderea inexplicabilă în greutate

Acest simptom alături de oboseală expremă, împreună cu cele legate de scaun, pot fi semne ale anemiei sau chiar ale unui cancer intestinal. Nu le ignora.

Ce poți face acasă pentru a preveni aceste probleme

Dr. Sooj îți recomandă câteva schimbări simple, dar eficiente, în stilul tău de viață:

1.  Consumă mai multe fibre. Adaugă în dieta ta legume, fructe, nuci și cereale integrale. Fibrele ajută la menținerea unui tranzit intestinal sănătos și previn constipația.

2.  Bea mai multă apă. Hidratarea este esențială pentru a avea scaune moi și ușor de eliminat.

3.  Nu amâna mersul la toaletă. Dacă simți nevoia, mergi imediat. Amânarea poate duce la probleme precum constipația cronică.

4.  Adoptă o poziție corectă. Un scăunel de sprijin pentru picioare poate schimba unghiul șoldurilor, făcând eliminarea mai ușoară. Înclină-te ușor înainte pentru a ajuta procesul.

5.  Fii activ fizic. Exercițiile regulate îmbunătățesc digestia și sănătatea generală a intestinelor.

Când ar trebui să mergi la medic

Dacă observi oricare dintre aceste simptome timp de trei săptămâni sau mai mult, programează o consultație. Problemele intestinale pot fi semne ale unor afecțiuni grave, inclusiv cancer de colon, care este una dintre cele mai periculoase forme de cancer.

Nu aștepta până când simptomele devin insuportabile. Monitorizează-ți starea de sănătate și ia măsuri la timp. Schimbările mici în stilul tău de viață pot face o diferență enormă!

Sursa: Express