10 secunde durează gestul care îți liniștește sistemul nervos!
Cercetările arată că una dintre cele mai bune metode pentru a-ți reseta rapid organismul este simplă: o îmbrățișare.
Stresul și nevoia de conectare
Un studiu publicat în jurnalul PLOS One a subliniat mai multe beneficii ale îmbrățișărilor, inclusiv:
- Reducerea tensiunii arteriale
- Diminuarea inflamațiilor
- Un risc mai scăzut de infecții
- Recuperare mai rapidă după bolile virale
- O stare generală de bine mai bună
Un studiu din 2021 a analizat modul în care oamenii reacționează la durata îmbrățișărilor și la stilurile acestora (brațe încrucișate sau stil gât-talie). Rezultatele, publicate în jurnalul Acta Psychologica, au arătat că îmbrățișările care durează 5 sau 10 secunde sunt percepute mai favorabil decât cele care durează doar 1 secundă.
Cercetătorii au sugerat că îmbrățișările mai lungi sunt mai plăcute și că stilul cu brațele încrucișate este mai comun decât cel gât-talie.
Îmbrățișări și gestionarea stresului
Un alt studiu, publicat inițial în Behavioral Medicine, a implicat participanții în activități de vorbit în public, monitorizând tensiunea arterială și ritmul cardiac.
Participanții au fost împărțiți în două grupuri:

Îmbrățișările ar trebui să dureze 10 secunde pentru a ne ajuta să ne liniștim. Foto: Shutterstock.
1. Grupul „contact cald” a petrecut 10 minute ținându-se de mână și vizionând un videoclip romantic, urmate de o îmbrățișare de 20 de secunde.
2. Grupul „fără contact” a stat liniștit timp de 10 minute și 20 de secunde.
Rezultatele au arătat că grupul de „contact cald” a avut citiri mai scăzute ale tensiunii arteriale și ritmului cardiac, ceea ce sugerează că relațiile afectuoase contribuie la reducerea reacțiilor lnegative la evenimentele stresante.
Recomandări pentru îmbrățișări eficiente
Deși studiul sugerează că îmbrățișările de 20 de secunde sunt ideale, Cleveland Clinic recomandă ca îmbrățișările „eficiente” să dureze între 5 și 10 secunde.
„Când primim o îmbrățișare, se eliberează oxitocina, un hormon care ne face să ne simțim bine și conectați cu cei din jurul nostru”, explică Susan Albers, psiholog la Cleveland Clinic.
„De asemenea, scade cortizolul, hormonul stresului care circulă prin corpul nostru când ne simțim copleșiți.”
Indiferent dacă apelezi la soț, copil sau un prieten bun, o mică conexiune printr-o îmbrățișare ar putea fi exact ceea ce corpul tău își dorește în momentele stresante.
Sursa: The Healthy