Ruşcuţa de primăvară, planta inimii

1 2 jpg jpeg

Ruşcuţa de primăvară (Adonis vernalis) înfloreşte în lunile aprilie-mai şi creşte pe coaste abrupte, în zonele de deal şi de podiş. Planta este otrăvitoare, dar fitoterapeuţii spun că, prin fierbere, toxicitatea ei dispare. În medicina naturistă se folosesc părţile aeriene ale plantei, fără rădăcini şi fără părţile de la baza tulpinii.

Ruşcuţa de primăvară acţionează foarte mult precum medicamentele prescrise pentru afecţiunile cardiace. Ea stimulează muşchiul inimii, crescând astfel contractibilitatea cardiacă, şi provoacă contracţia arterelor mai mici prin tot corpul, crescând în acest mod tensiunea arterială. Ea diminuează frecvenţa pulsului şi reglează bătăile inimii. Remediile din ruşcuţa de primăvară acţiunează rapid şi sunt bine tolerate de organism.

Reglează bătăile inimii

Ruşcuţa de primăvară funcţionează, spun fitoterapeuţii, ca un bun tonic pentru inimă şi poate fi folosită atunci când activitatea cardiacă este scăzută, întrucât reglează bătăile inimii. Este recomandată în tratarea afecţiunilor cardiace, în caz de tahicardii şi extrasistole (bătăi anormale ale inimii).

În acest sens, poţi să prepari o infuzie din ruşcuţă de primăvară. Ai nevoie de 1 linguriţă de pulbere de plantă, pe care o laşi la infuzat în 200 ml de apă clocotită. Acoperi vasul 15-20 de minute şi bei ceaiul fracţionat, pe parcursul zilei. Tot pentru afecţiuni cardiace, încearcă o tinctură din ruşcuţă de primăvară, care se prepară astfel: laşi la macerat 20 g de plantă, cel mult 10 zile, în 100 ml de alcool de 70 de grade. Agiţi recipientul zilnic şi după acest interval iei câte 10 picături, de 5-6 ori pe zi.

Tratează migrena

Remediile din ruşcuţa de primăvară sunt recomandate şi bolnavilor hipotensivi care suferă de migrene. În cazul lor, este recomandată aceeaşi tinctură din ruşcuţă de primăvară, doar că se iau câte 10 picături, de 3 ori pe zi, până dispar migrenele.

Are şi contraindicaţii

Remediile din ruşcuţa de primăvară nu trebuie folosite în timpul sarcinii, iar femeile care alăptează ar trebui să le evite. De asemenea, persoanele care au niveluri ridicate de calciu şi de potasiu în sânge nu trebuie să apeleze la aceste remedii. Un efect advers al întrebuinţării plantei (intern) este paralizia inimii.

Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Dr. Daniela Buşneag, specialist în medicină generală, apifitoterapie şi homeopatie, Centrul de Sănătate şi Viaţă Armonia, Bucureşti

Această plantă are contraindicaţii multiple şi nu se recomandă decât în cantităţi foarte precise. Ruşcuţa de primăvară se remarcă prin beneficiile multiple în tratamentele naturale. Are acţiune diuretică şi hipotensoare, este un bun calmant, fiind recomandată în bolile inimii şi ale tulburărilor neurovegetative.

Conţine principii active care stimulează funcţiile inimii, având efecte de calmare asupra stărilor tensionate şi nervoase. Este recomandată în caz de nefrită (boală inflamatoare a unui rinichi), epilepsie, endocardită, oboseală cardiacă. Se regăseşte în tratamentele pentru reglarea hipertensiunii arteriale, aritmii, tahicardie şi pleurită etc. Se administrează sub formă de ceai, infuzie, tinctură, însă doar cu sfatul medicului, fiind o plantă toxică.

Este recomandat ca persoanele care culeg planta în vederea uscării sau a preparării să îşi spele mâinile foarte bine. Trebuie subliniat faptul că ruşcuţa de primăvară nu se administrează fără recomandare medicală, deoarece este foarte toxică.

Atenţie!

Ruşcuţa este considerată o plantă toxică dacă este consumată direct de oameni, aşa că este bine să vorbeşti cu un medic. El îţi va recomanda cele mai potrivite remedii pentru afecţiunea de care suferi.