Tratament cu ovule pentru infecţii vaginale

1 cum putem sa prevenim aparitia candidozei vaginale rxjx jpg jpeg

Majoritatea femeilor suferă de-a lungul vieţii de cel puţin o infecţie vaginală, cu mâncărimi şi iritaţii, pentru care medicul va recomanda un tratament cu ovule.

În vagin există sute de bacterii de diferite tipuri, iar când echilibrul între cele bune şi cele nocive este tulburat, apar infecţiile, una dintre cele mai comune fiind candidoza. Antibioticele, steroizii, stresul cronic şi o dietă bogată în zahăr sunt factori care pot conduce la înmulţirea bacteriilor nocive în flora vaginală, iar un tratament cu ovule este ceea ce recomandă în general medicul ginecolog.

Ce presupune un tratament cu ovule?

Dacă experimentezi iritaţii şi mâncărimi vaginale, medicul te va consulta şi îţi va recomanda o serie de analize pentru a-ţi pune diagosticul. În cazul unei infecţii fungice, tratamentul se face cu pastile, ovule sau creme conţinând fluconazol, miconazol sau clotrimazol. Ovulele sunt comprimate de formă ovală care vin împreună cu un aplicator, pentru a putea fi introduse mai uşor în vagin. Cura cu ovule poate dura de la 3 zile până la mai mult de o săptămână şi e important să se respecte recomandarea medicului în privinţa numărului de zile necesare terapiei. Deşi simptomele pot începe să se atenueze mai repede, corpul are nevoie de cel puţin trei zile pentru a scăpa de infecţie. Pentru a asigura eficienţa, este indicat, de asemenea, să se evite contactele sexuale în perioada tratamentului, mai ales că substanţele din ovul pot afecta integritatea prezervativelor şi a diafragmelor. 

E important ca ovulul să fie plasat în vagin seara, înainte de culcare, pentru a-i da posibilitatea să acţioneze pe timpul nopţii. De la căldura corpului, acesta se va dezintegra în vagin şi va acţiona, însă se va scurge dacă femeia stă în poziţie verticală. Prin urmare, ovulul se aplică seara, iar dimineaţa va începe să se scurgă singur din vagin, iar procesul poate continua şi mai târziu de-a lungul zilei.

Cum faci un tratament cu ovule?

Înainte de culcare, spală-te bine pe mâini şi în zona genitală cu apă şi săpun şi usucă-te cu un prosop curat. Deschide pachetul sau cutia, scoate un ovul şi fixează-l în aplicator. Întinde-te pe spate, cu genunchii îndoiţi şi inserează aplicatorul în vagin cât de mult poţi, ţinându-l de capătul opus în care se află ovulul. Apasă pe capătul aplicatorului pentru a elibera ovulul în vagin şi rămâi pe spate cât mai mult timp pentru a nu provoca scurgerea acestuia. Atenţie! Dacă eşti însărcinată şi ai primit tratament cu ovule, nu folosi aplicatorul, ci introdu ovulul cu atenţie, folosind degetele. Foloseşte un protej slip, pentru că e posibil ca peste noapte o parte din ovul să se scurgă pe chilot. În seara următoare, înainte de a-l utiliza din nou, spală bine aplicatorul cu săpun şi apă fierbinte.

Citeşte mai multe despre tratamentul cu ovule:

Tratamente pentu candidoză 

Candida în sarcină