Tot ce trebuie să știi despre Ginkgo biloba, planta terapeutică cu numeroase beneficii pentru sănătate

image

Ginkgo biloba se folosește de sute de ani în medicina alternativă, iar studiile recente au descoperit tot mai multe beneficii ale acestui arbore. Foto: Pexels

Ginkgo biloba este cunoscut și sub denumirea de Arborele Sfânt al vieții sau Arborele Pagodelor și este o plantă veche cu origini adânc înrădăcinate în cultura chineză și japoneză.

Crește predominant în sud-estul Chinei, dar se cultivă și în alte țări datorită proprietăților sale medicinale foarte apreciate. Acest arbore ajunge la o înălțime de până la 35-40 m, motiv pentru care este utilizat chiar și în scop decorativ. Pe scurt, printre proprietățile sale se numără efectul antiinflamator, vasodilatator, antioxidant și antidepresiv, dar poți descoperi mai multe informații și din acest material informativ.

Unul dintre aspectele distincte ale acestei plante este forma frunzelor sale, asemănătoare unui evantai, care capătă o nuanță de galben-auriu toamna. Datorită aspectului plăcut al acestora, frunzele căzute sunt folosite în scop ornamental.

Ginkgo biloba este recunoscut și pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate, iar cercetările științifice au început să descopere tot mai multe. Unele dintre cele mai notabile beneficii includ:

1. Stimularea funcției cognitive

image

În timp, funcțiile cognitive pot fi îmbunătățite datorită consumului de Ginkgo Biloba sub formă de suplimente cu biodisponibilitate crescută. Foto: Shutterstock

Ginkgo biloba este asociat cu îmbunătățirea memoriei și a concentrării, deoarece substanțele active din frunzele plantei ajută la creșterea fluxului sangvin către creier și la protejarea celulelor nervoase. S-a dovedit a fi util chiar și în cazul pacienților cu Alzheimer și este printre cele mai bune suplimente recomandate în acest caz, alături de Omega-3. În plus, atenuează stările de oboseală și stimulează funcțiile psihice datorită lactonelor terpenice din compoziția sa.

2. Îmbunătățirea circulației periferice

Ginkgo biloba sprijină sănătatea cardiovasculară prin îmbunătățirea fluxului sangvin și a vasodilatației. Această proprietate este utilă și pentru persoanele cu probleme de circulație sau care suferă de simptomatologia bolii arteriale periferice (boală care apare atunci când fluxul sangvin nu este suficient la nivelul arterelor).

3. Reducerea simptomelor de anxietate

Ginkgo biloba are un efect benefic asupra stării de spirit, fiind un produs util în cazul perioadelor solicitante în care stresul sau anxietatea se agravează. Studiile citate de Scitechdaily susțin că ameliorează simptomele de anxietate datorită abilității de a modula receptorii de acid gama-aminobutiric (GABA). Poate fi folosit, așadar, ca adjuvant natural, complementar cu alte forme de tratament (terapie, medicamente).

Cum se utilizează Ginkgo biloba

Ginkgo biloba este disponibil sub formă de suplimente alimentare sau ceaiuri. Dozele și modul de administrare pot varia în funcție de scopul terapeutic, de nevoile individuale (vârstă, greutate etc) și de concentrația de compuși activi. Așadar, este important ca administrarea să se facă în funcție de produsul ales, dar, în general, se recomandă între 80 mg și 120 mg pe zi. Dacă folosești pentru prima dată suplimente cu Ginkgo, poți opta pentru o concentrație mai mică, de 40 mg, pentru a vedea cum reacționează organismul.

Contraindicații și precauții

Ca în cazul oricărui supliment alimentar, supradozajul poate avea efecte neplăcute precum durerile de cap, amețeala sau problemele gastrointestinale. Deși cazurile de acest gen sunt rare, pot apărea inclusiv reacții alergice. În ceea ce privește interacțiunea cu alte medicamente, dacă urmezi și alte tratamente, consultă un specialist, deoarece această plantă subțiază sângele și este contraindicată în cazul persoanelor care iau anticoagulante, de exemplu. De asemenea, nu trebuie consumat ca atare, neprocesat, deoarece semințele pot fi toxice.

În concluzie, Ginkgo biloba este o plantă terapeutică cu o istorie îndelungată și cu un potențial uriaș de a susține buna funcționare a organismului. Cu toate acestea, înainte de a o integra în planul alimentar, este recomandat să consulți un nutriționist sau un medic și să ții cont de contraindicații.