Tarhonul ajut─â digestia. Ce beneficii mai are planta

1 tarhon jpg jpeg

De┼či este cunoscut mai mult ca plant─â aromatic─â ├«n diverse preparate culinare, tarhonul are ├«n acela┼či timp ┼či multe propriet─â┼úi medicinale. Datorit─â con┼úinutului mare de vitamine, potasiu, magneziu, calciu ┼či fosfor, poate fi considerat un supliment natural care te va ajuta s─â ├«┼úi ├«mbun─ât─â┼úe┼čti digestia ┼či s─â ├«┼úi ├«nt─âre┼čti sistemul imunitar.

Trateaz─â nepl─âcerile digestive

Tarhonul este folosit pe post de tonic digestiv deoarece ajut─â ficatul s─â stimuleze produc┼úia bilei, acceler├ónd procesul de eliminare a de┼čeurilor din organism. Planta calmeaz─â probleme precum sindromul intestinului iritabil ┼či indigestia. De asemenea, ajut─â la producerea sucului gastric, stimul├ónd mi┼čc─ârile peristaltice ale intestinului (mi┼čc─ârile naturale musculare de contrac┼úie ale intestinului). Este util ┼či ├«n cazul acumul─ârii de gaze ├«n intestine ┼či stimuleaz─â pofta de m├óncare. Se recomand─â s─â se bea zilnic 2-3 c─âni de ceai, preparat dintr-o lingur─â de plant─â uscat─â peste care se adaug─â o can─â de ap─â clocotit─â. Se las─â 10 minute la infuzat ┼či se strecoar─â.

Elimină paraziţii intestinali

Parazi┼úii intestinali precum tenia, ascarizii sau oxiurile pot fi elimina┼úi cu ajutorul tarhonului. Se folosesc 3 m├óini de plant─â nem─âcinat─â la un litru de ap─â, care se las─â de seara p├ón─â diminea┼úa. Maceratul ob┼úinut se filtreaz─â ┼či se las─â deoparte. Planta r─âmas─â se op─âre┼čte ├«ntr-o jum─âtate de litru de ap─â ┼či se strecoar─â dup─â r─âcire. Se combin─â cele dou─â extracte, ob┼úin├óndu-se un ceai care se bea diminea┼úa ┼či seara, ├«n cantit─â┼úi egale. Tratamentul se administreaz─â 2 s─âpt─âm├óni.

Calmează durerile de dinţi

├Änc─â din Grecia Antic─â, oamenii obi┼čnuiau s─â mestece frunze de tarhon pentru a sc─âpa de durerile de din┼úi. Acestea au un efect calmant datorit─â nivelului crescut de eugenol, un ulei esen┼úial cu propriet─â┼úi antiseptice ┼či anestezice. De asemenea, s-a demonstrat c─â planta reduce inflamarea gingiilor ┼či respira┼úia ur├ót mirositoare.

Ţine bacteriile la distanţă

├Än urma unui studiu publicat ├«n ÔÇ×Jurnalul iranian de microbiologieÔÇť, a fost consemnat─â informa┼úia potrivit c─âreia uleiul esen┼úial de tarhon are propriet─â┼úi antibacteriene, put├ónd combate dou─â dintre cele mai periculoase bacterii ÔÇô stafilococul auriu ┼či E.coli. Planta are puterea de a neutraliza ac┼úiunea radicalilor liberi asupra organismului care produc ├«mboln─âvire. Uleiul de tarhon poate fi folosit ┼či ca remediu ├«mpotriva viermilor intestinali. Se prepar─â din 25 gr de frunze de tarhon ┼či 250 ml de ulei. Frunzele plantei se mixeaz─â la blender cu uleiul un minut, apoi se strecoar─â lichidul ob┼úinut cu ajutorul unui tifon. Uleiul se p─âstreaz─â ├«ntr-un recipient de sticl─â la frigider, maximum o s─âpt─âm├ón─â.

Reglează menstruaţia

Tarhonul este benefic pentru s─ân─âtatea aparatului reproduc─âtor feminin datorit─â capacit─â┼úii sale de a regla ciclul menstrual ┼či ovula┼úia, fiind folosit de asemenea ca remediu ├«mpotriva infertilit─â┼úii. Infuzia din aceast─â plant─â calmeaz─â ┼či simptomele sindromului premenstrual. Aceasta se prepar─â dintr-o lingur─â de plant─â uscat─â ┼či m─ârun┼úit─â, ad─âugat─â la o ap─â cu can─â fierbinte. Se acoper─â 15 minute, dup─â care se strecoar─â. Se consum─â 2-3 ├«n fiecare zi.

Cre┼čte imunitatea

Datorit─â propriet─â┼úilor sale puternic imunostimulatoare, cu un con┼úinut ridicat de antioxidan┼úi, vitamina C ┼či compu┼či activi, tarhonul ├«nt─âre┼čte imunitatea organismului, ferindu-l de infec┼úii ┼či de r─âceli. Po┼úi include acest condiment ├«n dieta zilnic─â, ad─âug├óndu-l ├«n preparate sau po┼úi ┼úine o cur─â de 20 de zile cu ceai de tarhon, cu o pauz─â de 10 zile.

Atenţie!

├Än cantit─â┼úi mari poate ├«ncetini coagularea s├óngelui, de aceea nu se recomand─â consumarea lui cu dou─â s─âpt─âm├óni ├«nainte de opera┼úie, fiind contraindicat ┼či femeilor ├«ns─ârcinate sau care al─âpteaz─â.

Sfatul specialistului

Dr. ing. Iuliana Barbu, fitoterapeut, Bac─âu, www.farmacianaturii.ro

Tarhonul este o plant─â medicinal─â cu multiple propriet─â┼úi benefice organismului. Con┼úine pe l├óng─â uleiul eteric ┼či flavonoide, mucilagii, vitamine (A, B1, C), pectine, celuloz─â, substan┼úe azotate ┼či s─âruri minerale. C├óteva frunze de tarhon mestecate ├«nainte de mas─â duc la cre┼čterea poftei de m├óncare. Totodat─â, tarhonul este benefic pentru lupta ├«mpotriva anorexiei, alungarea oboselii ┼či ├«n tratarea afec┼úiunilor gingivale. De asemenea, ceaiul de tarhon reduce durerile stomacale, stimuleaz─â secre┼úia bilei ┼či ajut─â la eliminarea toxinelor din corp. Datorit─â propriet─â┼úilor antioxidante, se recomand─â ├«n cazul afec┼úiunilor de stomac, rinichi ┼či ficat. Infuzia rece dintr-o linguri┼ú─â de tarhon uscat sau din 2 linguri┼úe de tarhon proasp─ât, l─âsate 4 ore ├«ntr-o can─â de ap─â rece, ├«ndep─ârteaz─â suferin┼úele vezicii biliare ┼či ale stomacului.