Tarhonul ajută digestia. Ce beneficii mai are planta

1 tarhon jpg jpeg

Deşi este cunoscut mai mult ca plantă aromatică în diverse preparate culinare, tarhonul are în acelaşi timp şi multe proprietăţi medicinale. Datorită conţinutului mare de vitamine, potasiu, magneziu, calciu şi fosfor, poate fi considerat un supliment natural care te va ajuta să îţi îmbunătăţeşti digestia şi să îţi întăreşti sistemul imunitar.

Tratează neplăcerile digestive

Tarhonul este folosit pe post de tonic digestiv deoarece ajută ficatul să stimuleze producţia bilei, accelerând procesul de eliminare a deşeurilor din organism. Planta calmează probleme precum sindromul intestinului iritabil şi indigestia. De asemenea, ajută la producerea sucului gastric, stimulând mişcările peristaltice ale intestinului (mişcările naturale musculare de contracţie ale intestinului). Este util şi în cazul acumulării de gaze în intestine şi stimulează pofta de mâncare. Se recomandă să se bea zilnic 2-3 căni de ceai, preparat dintr-o lingură de plantă uscată peste care se adaugă o cană de apă clocotită. Se lasă 10 minute la infuzat şi se strecoară.

Elimină paraziţii intestinali

Paraziţii intestinali precum tenia, ascarizii sau oxiurile pot fi eliminaţi cu ajutorul tarhonului. Se folosesc 3 mâini de plantă nemăcinată la un litru de apă, care se lasă de seara până dimineaţa. Maceratul obţinut se filtrează şi se lasă deoparte. Planta rămasă se opăreşte într-o jumătate de litru de apă şi se strecoară după răcire. Se combină cele două extracte, obţinându-se un ceai care se bea dimineaţa şi seara, în cantităţi egale. Tratamentul se administrează 2 săptămâni.

Calmează durerile de dinţi

Încă din Grecia Antică, oamenii obişnuiau să mestece frunze de tarhon pentru a scăpa de durerile de dinţi. Acestea au un efect calmant datorită nivelului crescut de eugenol, un ulei esenţial cu proprietăţi antiseptice şi anestezice. De asemenea, s-a demonstrat că planta reduce inflamarea gingiilor şi respiraţia urât mirositoare.

Ţine bacteriile la distanţă

În urma unui studiu publicat în „Jurnalul iranian de microbiologie“, a fost consemnată informaţia potrivit căreia uleiul esenţial de tarhon are proprietăţi antibacteriene, putând combate două dintre cele mai periculoase bacterii – stafilococul auriu şi E.coli. Planta are puterea de a neutraliza acţiunea radicalilor liberi asupra organismului care produc îmbolnăvire. Uleiul de tarhon poate fi folosit şi ca remediu împotriva viermilor intestinali. Se prepară din 25 gr de frunze de tarhon şi 250 ml de ulei. Frunzele plantei se mixează la blender cu uleiul un minut, apoi se strecoară lichidul obţinut cu ajutorul unui tifon. Uleiul se păstrează într-un recipient de sticlă la frigider, maximum o săptămână.

Reglează menstruaţia

Tarhonul este benefic pentru sănătatea aparatului reproducător feminin datorită capacităţii sale de a regla ciclul menstrual şi ovulaţia, fiind folosit de asemenea ca remediu împotriva infertilităţii. Infuzia din această plantă calmează şi simptomele sindromului premenstrual. Aceasta se prepară dintr-o lingură de plantă uscată şi mărunţită, adăugată la o apă cu cană fierbinte. Se acoperă 15 minute, după care se strecoară. Se consumă 2-3 în fiecare zi.

Creşte imunitatea

Datorită proprietăţilor sale puternic imunostimulatoare, cu un conţinut ridicat de antioxidanţi, vitamina C şi compuşi activi, tarhonul întăreşte imunitatea organismului, ferindu-l de infecţii şi de răceli. Poţi include acest condiment în dieta zilnică, adăugându-l în preparate sau poţi ţine o cură de 20 de zile cu ceai de tarhon, cu o pauză de 10 zile.

Atenţie!

În cantităţi mari poate încetini coagularea sângelui, de aceea nu se recomandă consumarea lui cu două săptămâni înainte de operaţie, fiind contraindicat şi femeilor însărcinate sau care alăptează.

Sfatul specialistului

Dr. ing. Iuliana Barbu, fitoterapeut, Bacău, www.farmacianaturii.ro

Tarhonul este o plantă medicinală cu multiple proprietăţi benefice organismului. Conţine pe lângă uleiul eteric şi flavonoide, mucilagii, vitamine (A, B1, C), pectine, celuloză, substanţe azotate şi săruri minerale. Câteva frunze de tarhon mestecate înainte de masă duc la creşterea poftei de mâncare. Totodată, tarhonul este benefic pentru lupta împotriva anorexiei, alungarea oboselii şi în tratarea afecţiunilor gingivale. De asemenea, ceaiul de tarhon reduce durerile stomacale, stimulează secreţia bilei şi ajută la eliminarea toxinelor din corp. Datorită proprietăţilor antioxidante, se recomandă în cazul afecţiunilor de stomac, rinichi şi ficat. Infuzia rece dintr-o linguriţă de tarhon uscat sau din 2 linguriţe de tarhon proaspăt, lăsate 4 ore într-o cană de apă rece, îndepărtează suferinţele vezicii biliare şi ale stomacului.