Creţuşca, planta care combate durerile

1 cretusca jpg jpeg

Durerile de cap, de dinţi şi cele articulare, precum şi simptomele gripei pot fi tratate eficient cu creţuşcă, plantă cunoscută şi sub numele de barba-caprei. Salicilaţii din compoziţie îi conferă plantei efecte antiinflamatoare, iar flavonoidele contribuie la vindecarea problemelor tractului digestiv.

Răspândită în zonele umede din Europa şi Asia, creţuşca are frunze asemănătoare ferigii şi flori de culoare crem. Acestea se culeg în lunile iunie şi iulie şi se usucă la umbră, până capătă o nuanţă gălbuie. Din părţile aeriene uscate se prepară tincturi şi infuzii, care au un gust astringent datorat taninurilor din compoziţie. Creţuşca a fost utilizată ca remediu din cele mai vechi timpuri în boli inflamatoare şi ca diuretic, ulterior fiind folosită mai ales şi ca antiseptic urinar, în nevralgii şi în febră.

De ajutor în răceli şi dureri articulare

Creţuşca are proprietăţi antiinflamatoare, antibacteriene şi cicatrizante, acestea conferindu-i eficienţă în răceli, în tratarea durerilor de cap, a celor provocate de gută, artrită reumatoidă şi lombosciatică şi a infecţiilor tractului urinar. „Creţuşca este recomandată ca adjuvant în tratarea migrenelor şi a răcelilor. În acest scop, se adaugă 2 linguriţe de plantă la 1 cană cu apă care începe să fiarbă. Se acoperă şi se lasă la infuzat 10 minute. Se beau 3-4 căni de ceai cald pe zi, între mese. În tratamentul durerilor articulare, o infuzie precum cea de mai sus se aplică pe o compresă, pe aria afectată, de 3-4 ori pe zi”, spune dr. Adina Meşter, medic primar medicină de familie cu competenţă în apifitoterapie.

Eficientă în ateroscleroză şi pentru tratarea rănilor

În tratamentul rănilor şi al ulceraţiilor, creţuşca este utilizată sub formă de decoct. Se pun 40-50 g de amestec de tulpini, frunze şi flori în 500 ml de apă şi se fierb 20 de minute. Decoctul se pune pe o compresă care trebuie aplicată pe rană de 3-4 ori pe zi.

De asemenea, creţuşca ajută la eliminarea toxinelor din organism şi stimulează digestia. Peste 1 lingură de plantă uscată se toarnă 200 ml de apă şi se lasă la infuzat un sfert de oră. Se strecoară şi se bea cald, pe parcursul a 15 minute.

Tinctura de creţuşcă poate fi folosită intern ca adjuvant în ateroscleroză şi spondiloză. Se agită sticluţa, apoi se toarnă 1 lingură de tinctură în 50 ml apă. Amestecul se bea de 3 ori pe zi, înainte de masă. Extern, pentru atenuarea celulitei, se face frecţie cu tinctură.

Bine de ştiut: Pentru siguranţă, dozele trebuie respectate cu stricteţe. Administrarea remediilor din creţuşcă în cantităţi mai mari, pe o perioadă lungă de timp, poate duce la probleme renale, tinitus (ţiuituri în urechi) şi vărsături.

Sfatul specialistului: Dr. Adina Meşter, medic primar medicină de familie

Creţuşca (Filipendula Ulmaria, Spirea Ulmaria) este o sursă de salicilaţi cu efect antiinflamator, motiv pentru care este folosită şi pentru a calma durerea. Este recomandată în tratamentul migrenelor, al răcelilor, al durerilor de dinţi şi al celor cauzate de reumatism sau de gută. Planta mai conţine şi alte substanţe active, care scad secreţia gastrică şi protejează mucoasa, putând fi utilizată chiar şi în caz de gastrită sau ulcer gastric. Creţuşca nu este recomandată celor cu sensibilitate la aspirină (salicilaţi). Deoarece poate produce constricţia căilor aeriene, nu trebuie administrată persoanelor astmatice. Nu se foloseşte în combinaţie cu tablete de aspirină, pentru a evita supradozarea. Nu ar trebui să fie utilizată în tratarea febrei copiilor, din cauza riscului de apariţie a sindromului Reye. De asemenea, se evită în sarcină şi în alăptare.