Soluţii naturale care te ajută să tratezi aftele

Leziuni minore care apar în gură, aftele se vindecă de la sine, dar disconfortul lor te fac să îți dorești să scapi cât mai repede de ele. Poți grăbi procesul de vindecare cu ajutorul acestor remedii naturiste!

Numite și ulcere aftoase, aftele apar în interiorul gurii, pe limbă, buze, gingii sau în interiorul obrajilor, sub forma unor vezicule albe. Pot să apară din cauza unei infecții bacteriene sau virale sau când sistemul imunitar este slăbit. Aftele pot fi dureroase sau pot îngreuna vorbirea și mestecatul, însă nu produc complicaţii. Majoritatea se vindecă de la sine, într-o săptămână, iar mai multe remedii la domiciliu pot accelera procesul de vindecare.

image

Gargara cu apă sărată

Pentru că reduce nivelul de acid din gură, apa sărată ajută la tratarea aftelor. Acest lucru îngreunează dezvoltarea bacteriilor, ceea ce poate ajuta în procesul de vindecare. De asemenea, gargara cu apă sărată contribuie și la sănătatea gingiilor. Cum o faci? Amestecă 1 linguriță de sare cu 1 cană de apă caldă și fă gargara.

Cum te ajută mierea

Studiile au constatat că mierea are proprietăți vindecătoare pentru afte. Folosirea mierii poate reduce numărul de zile de vindecare, roșeața și mărimea aftei. Se recomandă mierea crudă, nepasteurizată. Pur și simplu, aplică miere pe fiecare aftă în parte, de mai multe ori pe zi. De asemenea, o poți amesteca în ceai de mușețel și să bei mai multe căni, pe parcursul zilei.  

Uleiul de cocos, bun cicatrizant

Cu proprietăți cicatrizante și antibacteriene, uleiul de cocos poate combate bacteriile provocatoare de afte. Pentru a grăbi vindecarea, pur și simplu, clătește gura cu 1 linguriță de ulei de cocos câteva minute, de mai multe ori pe zi. O altă variantă este să pui pe o bucată de vată câteva picături de ulei și să tamponezi ușor zona afectată.

Spălături bucale cu oțet de cidru de mere

Oțetul de cidru de mere este un remediu puternic în vindecarea aftelor bucale, deși are gustul înţepător. Amestecă 1 linguriță de oțet cu o jumătate de cană cu apă și clătește bine gura sau aplică pe zona afectată, câteva minute. Reține că oțetul de mere poate provoca usturime, așa că este bine să îl folosești doar 1 dată pe zi!

Comprese cu mușețel

Mușețelul este folosit de sute de ani ca remediu naturist pentru vindecarea rănilor și ameliorarea durerilor, datorită abilităților antiinflamatorii și antiseptice. Un pliculeț de ceai de mușețel poate servi drept compresă pentru calmea aftei și vindecarea ei. Aplică un pliculeț de ceai de mușețel umed pe aftă și lasă-l câteva minute să acționeze. De asemenea, poți clăti gura cu ceai de mușețel, proaspăt preparat. Repetă tratamentul de 3-4 ori pe zi.

Citeşte şi: Sucul de dude combate aftele

Când este cazul să apelezi la medic 

Majoritatea aftelor nu reprezintă motive de îngrijorare, însă este necesar să discuți cu mediul tău, dacă:

• Leziunea este mai mare, decât în mod normal;

• Te confrunți cu dureri extreme;

• Ai mai multe afte. Aftele noi se formează înainte ca aftele vechi să se vindece;

• Leziunea nu se vindecă după 2 săptămâni;

• Durerea se extinde pe buze;

Ai febră.