De ce apar aftele bucale şi cum scapi de ele
Dacă te-ai întrebat de ce apar aftele bucale, e bine să ştii că acestea tind să îşi facă apariţia când sistemul imunitar este slăbit sau când iei anumite medicamente.
Aftele sunt leziuni minore la nivelul cavităţii bucale, care pot să apară pe limbă, buze, gingii sau în interiorul obrajilor, sub forma unor vezicule albe. Cauza nu este cunoscută precis, însă anumiţi factori pot contribui la apariţia lor. Aftele reprezintă o afecţiune des întâlnită şi nu pun probleme mari de sănătate. Deşi dispar în urma tratamentelor şi uneori chiar de la sine, în 4-20 de zile, aftele tind să reapară la anumite intervale.
De ce apar aftele şi cum se tratează
Deşi cauza exactă nu se cunoaşte, se pare că un sistem imunitar slăbit ar putea avea legătură cu apariţia aftelor. Alţi factori care pot influenţa apariţia aftelor sunt stresul, infecţiile virale, alergiile alimentare, fumatul, o periuţă de dinţi foarte aspră, purtarea aparatelor dentare (mai ales dacă nu sunt curăţate frecvent), o igienă orală necorespunzătoare sau folosirea în exces a apei de gură. Alţi factori de risc sunt diabetul, gura uscată (xerostomia) şi administrarea anumitor medicamente, precum antibioticele şi steroizii. De asemenea, aftele pot apărea mai des la persoanele care nu au o dietă echilibrată: cele care suferă de carenţe de fier, vitamina B12 şi acid folic.
Aftele se pot trata la recomandarea medicului cu miconazol în diverse forme sau cu nistatină. Dacă acestea nu funcţionează, medicul poate recomanda, în ultimă instanţă, amfotericina. Pentru cazurile simple de afte, se pot încerca remedii preparate acasă şi se urmează anumite reguli de igienă:
- Se clăteşte gura cu apă sărată.
- Se foloseşte câte o periuţă de dinţi nouă în fiecare zi, până la dispariţia infecţiei.
- Nu se folosesc ape şi spray-uri de gură.
- Se consumă iaurt simplu, care contribuie la restabilirea nivelurilor de bacterii bune din cavitatea bucală.
Dacă aftele apar ca urmare a unui sistem imunitar slăbit, ia măsuri pentru a-l stabiliza. În primul rând, adoptă o alimentaţie mai sănătoasă, care să cuprindă alimente bogate în vitamina C (ardei gras roşu, citrice, kiwi, roşii, căpşuni), în vitamina E (oleaginoase) şi în zinc (carne de miel, fructe de mare, seminţe de dovleac). Renunţă la ele sau evită pe cât posibil produsele de fast-food, margarina, zahărul alb, dulciurile din comerţ şi băuturile dulci carbogazoase. În al doilea rând, dormi suficient şi manageriază stresul, deoarece aceste două elemente sunt extrem de importante când e vorba de afectarea sistemului imunitar. Apoi, renunţă la sedentarism şi găseşte o formă de mişcare pe care să o poţi practica zilnic. Nu urma tratamentul cu antibiotice mai mult decât îţi recomandă medicul şi ia un supliment de L-lizină, care ar putea preveni apariţia leziunilor bucale precum aftele şi herpesul.
De ce apar aftele şi cum le poţi trata cu remedii naturale poţi citi şi aici: