Sucul de dude combate aftele

1 2 jpg jpeg

Frunze ┼či fructe de dud

Sucul din fructe de dud ┼či infuzia de frunze de dud au ac┼úiune astringent─â, de aceea sunt recomandate ├«n caz de stomatite sau afte. Pentru sucul de dude, fructele se trec prin blender cu ap─â c├ót s─â le acopere. Pentru ceaiul de dud ai nevoie de 2 linguri┼úe de frunze la o can─â de ap─â fierbinte. Dup─â infuzare, strecurare ┼či r─âcorire, cl─âte┼čti gura cu ceaiul. Tot sub form─â de gargar─â se folose┼čte ┼či sucul. Trebuie s─â repe┼úi procedura de 2-3 ori pe zi p├ón─â la dispari┼úia aftelor.

Miere ┼či propolis

Nu doar mierea, ci ┼či propolisul (un amestec de r─â┼čini ┼či cear─â produs─â de albine) au efect antibacterian, antifungic ┼či cicatrizant. Amestec─â pu┼úin─â miere cu 1-3 g de granule de propolis. Mestec─â-le c├óteva minute pentru a avea vreme s─â ac┼úioneze contra aftelor. ┼×i tinctura de propolis f─âr─â alcool sau propolis glicolic este indicat─â. Dilueaz─â 30 de pic─âturi cu pu┼úin─â ap─â ┼či cu miere, apoi cl─âte┼čte gura cu acest amestec ori ├«mbib─â cu ea o buc─â┼úic─â de p├óine ┼či mestec-o bine.

2 jpg jpeg

Frunze de afin

Un alt tratament naturist al aftelor const─â ├«n cl─âtirea gurii cu decoct de frunze de afin. Pentru decoct ai nevoie de 50 g de plant─â ┼či 2 c─âni de ap─â. Fierbe-le ├«mpreun─â 10 minute. R─âce┼čte decoctul ┼či cl─âte┼čte. Pentru un efect sporit, amestec─â frunze de afin cu boboci de m─âce┼č ┼či flori de nalb─â, ├«n p─âr┼úi egale. Folose┼čti 3 linguri de amestec la 250 ml de ap─â fierbinte pentru a face o infuzie. Dup─â un sfert de or─â, strecoar─â, r─âce┼čte ┼či f─â gargar─â cu ceaiul ob┼úinut. Repet─â de 2-3 ori pe zi.

Cite┼čte ┼či: Trateaz─â aftele cu ceai de mu┼če┼úel

2 jpg jpeg

Salvie, frunze de alun ┼či de mur

Cu frunze de salvie, frunze de mur ┼či frunze de alun, amestecate ├«n p─âr┼úi egale, po┼úi face un decoct care calmeaz─â nepl─âcerile provocate de apari┼úia aftelor. Ia 3 linguri din amestec ┼či fierbe-le ├«n 4 c─âni de ap─â, 15 minute. De c├óteva ori pe zi, folose┼čte decoctul pentru a cl─âti gura c├óte 10-15 minute.