Sucul de dude combate aftele

1 2 jpg jpeg

Frunze şi fructe de dud

Sucul din fructe de dud şi infuzia de frunze de dud au acţiune astringentă, de aceea sunt recomandate în caz de stomatite sau afte. Pentru sucul de dude, fructele se trec prin blender cu apă cât să le acopere. Pentru ceaiul de dud ai nevoie de 2 linguriţe de frunze la o cană de apă fierbinte. După infuzare, strecurare şi răcorire, clăteşti gura cu ceaiul. Tot sub formă de gargară se foloseşte şi sucul. Trebuie să repeţi procedura de 2-3 ori pe zi până la dispariţia aftelor.

Miere şi propolis

Nu doar mierea, ci şi propolisul (un amestec de răşini şi ceară produsă de albine) au efect antibacterian, antifungic şi cicatrizant. Amestecă puţină miere cu 1-3 g de granule de propolis. Mestecă-le câteva minute pentru a avea vreme să acţioneze contra aftelor. Şi tinctura de propolis fără alcool sau propolis glicolic este indicată. Diluează 30 de picături cu puţină apă şi cu miere, apoi clăteşte gura cu acest amestec ori îmbibă cu ea o bucăţică de pâine şi mestec-o bine.

2 jpg jpeg

Frunze de afin

Un alt tratament naturist al aftelor constă în clătirea gurii cu decoct de frunze de afin. Pentru decoct ai nevoie de 50 g de plantă şi 2 căni de apă. Fierbe-le împreună 10 minute. Răceşte decoctul şi clăteşte. Pentru un efect sporit, amestecă frunze de afin cu boboci de măceş şi flori de nalbă, în părţi egale. Foloseşti 3 linguri de amestec la 250 ml de apă fierbinte pentru a face o infuzie. După un sfert de oră, strecoară, răceşte şi fă gargară cu ceaiul obţinut. Repetă de 2-3 ori pe zi.

Citeşte şi: Tratează aftele cu ceai de muşeţel

2 jpg jpeg

Salvie, frunze de alun şi de mur

Cu frunze de salvie, frunze de mur şi frunze de alun, amestecate în părţi egale, poţi face un decoct care calmează neplăcerile provocate de apariţia aftelor. Ia 3 linguri din amestec şi fierbe-le în 4 căni de apă, 15 minute. De câteva ori pe zi, foloseşte decoctul pentru a clăti gura câte 10-15 minute.