Remediul neştiut care creşte libidoul şi alungă stresul

Cunoscută şi ca ginseng peruvian, maca este folosită pentru diverse probleme de sănătate, precum şi pentru a creşte dorinţa sexuală şi fertilitatea la ambele sexe.

Maca jpg

Pulberea de maca are numeroase beneficii. Foto: Shutterstock

Planta este cultivată de cel puțin 3.000 de ani în zona munților Anzi. În prezent, culturile de maca au devenit din ce în ce mai populare la scară largă, această plantă având atât întrebuințări culinare cât și proprietăți medicinale importante, fiind un superaliment.

În medicina naturistă, maca se utilizează în special sub formă de pulbere sau capsule. Pulberea de maca este apreciată și utilizată pentru o multitudine de afecțiuni, printre care tulburări de fertilitate sau pentru îmbunătățirea stării de spirit și a memoriei. Iată care sunt cele mai importante beneficii ale pulberii de maca:

Scut naturist împotriva stresului

Asemenea arbustului veșnic verde din India, ashwagandha, maca este o plantă adaptogenă, ceea ce înseamnă că ajută organismul să facă față mai ușor situațiilor stresante. Plantele adaptogene sunt folosite în mod tradițional în medicina ayurvedică și cea veche chinezească pentru a proteja organismul de efectele dăunătoare ale stresului. Un studiu efectuat pe cobai a arătat că prin consumul de maca se previne creșterea nivelului de cortizol, numit și hormonul stresului. Atunci când te confrunți cu situații tensionate, poți consuma pe stomacul gol 5g de pulbere de maca într-un iaurt natural, smoothie, cafea, apă sau ceai, în funcție de preferințe. Poți lua până la 20g de pulbere de maca pe zi, însă dacă nu ai mai consumat niciodată preparate medicinale din această plantă, este bine să începi cu o cantitate mai mică.

Creşte dorinţa sexuală 

Maca este de ajutor în disfuncții erectile și contribuie la producerea unui număr mare de spermatozoizi, crescând astfel șansele de concepție. Pe lângă acest aspect, planta îmbunătățește libidoul ambelor sexe, îmbunătățind totodată starea de spirit a ambilor parteneri.

Alungă stările depresive

Un studiu din 2014 efectuat pe cobai a arătat că există o legătură strânsă între consumul de maca și creșterea nivelului de dopamină, care contribuie la reducerea stărilor depresive. Medicul naturist Cassie Wilder spune că acest lucru se datorează faptului că maca este o plantă adaptogenă și contribuie la reducerea stresului. ,,Când oamenii sunt mai rezistenți la stres și sunt mai capabili să facă față factorilor de stres de zi cu zi, starea lor de spirit se îmbunătățește’’, spune specialista.

Crește nivelul de energie

Un studiu la care au participat 175 de indivizi a arătat că persoanele care au consumat 3g de pudră de maca pe parcursul a 12 săptămâni au avut o energie mult mai bună față de persoanele care nu au consumat-o. De asemenea, pulberea de maca este apreciată din ce în ce mai mult pentru faptul că poate oferi un impuls de energie, fără a conține cofeină. De aceea, este de preferat să iei pulbere de maca dimineața sau pe parcursul zilei, în niciun caz seara înainte de culcare.

Ameliorează stările menopauzei

Din cauza scăderii nivelului de estrogen, la menopauză, femeile se pot confrunta cu bufeuri, uscăciune vaginală, insomnii sau schimbări de dispoziție. Pulberea de maca poate fi de folos în ameliorarea simptomelor neplăcute ale menopauzei. O analiză din 2011 a mai multor studii a arătat că maca poate reduce neplăcerile din timpul menopauzei și contribuie la restabilirea stării de confort.

Menține sănătatea oaselor

Aceleași studii care au confirmat eficacitatea pulberii de maca în ameliorarea simptomelor menopauzei, au arătat, de asemenea, și utilitatea acestui remediu în menținerea sănătății osoase. Experții spun că maca ajută la creșterea densității osoase, susţinând oasele și dinții puternici. Acest aspect se datorează și faptului că pulberea de rădăcină de maca este bogată în calciu.

Îmbunătățește memoria și capacitatea de învățare

Pulberea de maca este recomandată celor care au probleme de memorie sau care urmează să dea examene. Planta ar fi de ajutor în asimilarea mai rapidă a informaților și în îmbunătățirea capacității de a reţine informaţii. Mai mult decât atât, unii specialiști recomandă pulberea de maca și în prevenirea maladiei Alzheimer.

Vezi şi: Cătina şi cicoarea tratează bolile tiroidei

Contraindicații

Persoanele care se confruntă cu afecțiuni ale tiroidei sau cancer de sân trebuie să evite pulberea de maca. De asemenea, gravidele și femeile care alăptează trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a o consuma.

Anca-Teodora Popa

Surse de documentare

https://www.forbes.com/health/body/maca-root-benefits/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322511#takeaway

https://www.kaylaitsines.com/blogs/education/maca-powder

https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-maca-root#Safety-and-side-effects

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-555/maca