Păpădia, diuretic natural. Iată ce beneficii aduc leacurile din această plantă!

Păpădia are multiple proprietăţi terapeutice pentru organism. Această plantă îmbunătățește sănătatea rinichilor și a ficatului, stimulează digestia și este un sprijin bun în tratarea eczemelor.

image

Toate părțile păpădiei sunt comestibile, fie că vorbim de frunze, tulpină, rădăcină sau flori. Acestea sunt surse de vitamine, minerale și substanțe nutritive precum: vitaminele A, B1, C, E, K, acid folic, calciu, fibre, fier, magneziu, potasiu, necesare pentru buna funcționare a organismului. În rădăcină se găsește și inulină, un tip de fibră care crește și menține bacteriile intestinale sănătoase în tractul digestiv. De asemenea, planta este bogată în antioxidanți, așa cum este beta-carotenul, care protejează celulele corpului de deteriorare și polifenolii, care mențin starea de bine și previn instalarea afecțiunilor. Păpădia este adesea uscată și consumată sub formă de ceai, dar, în stare proaspătă, poate fi servită și crudă, în salate, la fel ca alte rădăcinoase sau folosită la tincturi, siropuri, cataplasme, macerat și capsule.

Ceaiul stimulează eliminarea excesului de lichide

Frunzele și rădăcinele păpădiei pot acționa ca un diuretic natural. Ele stimulează eliminarea excesului de lichide din organism, ceea ce previne și combate retenția de apă, curăță rinichii și ajută la buna funcționare a tractului urinar. Ceaiul de păpădie este foarte bun pentru cei care suferă de pietre la rinichi. Îl pregătești astfel: pui 2 lingurițe de frunze uscate (sau rădăcini) în 250 ml de apă. Când apa a dat în clocot, o acoperi, lași amestecul la infuzat, apoi strecori. Se pot consuma câte 2 căni de ceai pe zi.  

Siropul stimulează digestia

Fibrele din compoziția păpădiei susțin activitatea bilei, asigurând o digestie bună. Totodată, conținutul mare de fibre combate constipația, având efect laxativ. Înainte de mesele principale, poți să consumi 1-2 lingurițe de sirop de păpădie. Acesta se prepară astfel: fierbi 500 g de flori de păpădie în 500 ml de apă și 100 g de zahăr, în timp ce amesteci încontinuu până capătă o consistență vâscoasă. Lași siropul să se răcească pentru 24 de ore, iar după acest timp, îl filtrezi și îl pui în sticle sterilizate.

Consumat regulat, siropul de păpădie poate să prevină anemia, deoarece este bogat în fier, proteine și vitamine.  

Vezi şi: Vrei să previi cheagurile? Aceste remedii te ajută!

Maceratul este bun pentru ficat

Studiile au arătat că păpădia protejează organismul de leziunile hepatice, care apar la persoanele ce consumă cantități ridicate de alcool. De asemenea, planta previne afecțiunile ficatului, așa cum este boala ficatului gras. Pentru sănătatea ficatului, se recomandă ceaiul și maceratul. Pe cel din urmă îl prepari astfel: speli bine florile de păpădie în 1-2 ape. Într-o cană cu apă, adaugi păpădia și o lași 10 ore la macerat. Băutura se consumă cu 30 de minute înainte de masa de prânz și cină.

Cataplasmele tratează eczemele

Ca remediu extern, păpădia are capacitatea de a vindeca eczemele cutanate și erupțiile. Pentru a obține cataplasma, pur și simplu zdrobești câteva flori și frunze proaspete de păpădie, le pui pe zona afectată și lași să acționeze. Unele studii, făcute pe animale, arată că păpădia este utilă și în prevenirea acneei.

Contraindicații 

În general, păpădia este considerată a fi sigură, însă această plantă poate să provoace reacții alergice, în special persoanelor care au alergii la plantele înrudite, așa cum este ambrozia. Consumul de păpădie poate să interacționeze cu anumite medicamente, așa cum sunt antibioticele, anticoagulantele și medicamentele pentru glicemie.