Remedii cu efect antiviral. Plante care previn şi tratează infecţiile

1 plante antivirale jpg jpeg

Din timpuri străvechi, plantele au fost utile în combaterea unor neplăceri de sănătate diverse. Unele dintre ele şi-au demonstrat eficienţa în ameliorarea infecţiilor cauzate de virusuri.

Oregano

Plantă folosită pentru condimentarea unor preparate culinare, oregano este valorificat şi pentru calităţile antivirale. Acest efect este pus pe seama unor compuşi prezenţi în plantă, carvacrolul şi timolul. În Antichitate, uleiul de oregano era folosit în caz de febră. În prezent, acest remediu este adjuvant, printre altele, în diverse infecţii virale şi pentru stimularea sistemului imunitar. De asemenea, oregano are şi acţiune antiinflamatoare şi antibacteriană.

Cum se administrează: Pentru a trata răceala, pune câteva picături de oregano într-un vas cu apă fiartă şi inhalează. Se poate administra şi sub formă de ceai obţinut dintr-o lingură de frunze uscate la 2 căni cu apă fiartă.

Salvia

Plantă cu numeroase beneficii, salvia este un remediu adjuvant în infecţiile virale respiratorii. Graţie efectelor expectorante, febrifugă şi antiinflamatoare, salvia ajută la funcţionarea normală a aparatului respirator. În cadrul studiilor, extractul de salvie a inhibat şi acţiunea HIV, virusul imunodeficienţei umane, care provoacă SIDA.

  se consumă sub formă de infuzie, care se prepară dintr-o lingură de plantă la 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute şi se beau 3 căni pe zi, cu 30 de minute înainte de mese.

Busuiocul

Aliat al imunităţii, busuiocul poate combate eficient infecţiile virale (răceala, gripa, herpesul). Remediile pe bază de busuioc sunt indicate şi în astm bronşic, guturai, tuse şi bronşită. Un studiu german a arătat că busuiocul poate creşte cu 20% producţia de anticorpi. În plus, conţine camfor, care ajută la degajarea căilor respiratorii. De asemenea, studiile au arătat că extractul de busuioc inhibă acţiunea enterovirusului şi a virusului hepatitic B.

 În gripă, răceală şi bronşită este recomandată infuzia preparată dintr-o lingură de busuioc uscat la 200 ml de apă fiartă. Se lasă la infuzat un sfert de oră şi se beau 3 căni pe zi, dintre care una înainte de culcare. Persoanele cu astm bronşic pot consuma 2 căni cu astfel de infuzie, care poate fi folosită şi pentru inhalaţii. Aceste inhalaţii sunt indicate şi persoanelor suferind de rinită. În faringită, se poate face o gargară cu o infuzie preparată dintr-o lingură de busuioc uscat la 200 ml de apă, de 2-3 ori pe zi.  

Citeşte şi: Remedii care combat infecţiile - Leacuri cu efect antibiotic şi antiviral

Menta

Proprietăţile antivirale, antimicrobiene, expectorante şi descongestionante ale mentei recomandă planta în ameliorarea infecţiilor respiratorii precum răceala. Frunzele plantei conţin compuşi activi precum mentolul şi acidul rozmarinic, care au acţiune antivirală şi antiinflamatoare. Inhalaţiile cu ulei de mentă au efect descongestionant. În cadrul studiilor, extractul obţinut din mentă a avut o importantă acţiune antivirală contra virusului sinciţial respirator.

 Ceaiul de mentă ajută la calmarea durerilor de gât şi a tusei care însoţesc infecţiile respiratorii. Ceaiul se obţine dintr-o linguriţă de plantă la 1 cană cu apă fierbinte. Se lasă la inzuzat 10 minute; se pot consuma 3 căni pe zi, până la ameliorarea simptomelor. În răceli şi în stările gripale, ajută inhalaţiile cu ulei de mentă. Mentolul are proprietatea de a subţia mucusul din căile respiratorii.

Echinacea

Folosită de mii de ani, echinacea conţine compuşi cu acţiune antivirală, iar studiile au arătat că remediile obţinute din această plantă ameliorează manifestările infecţiilor respiratorii. De asemenea, echinacea este un ajutor natural pentru imunitate şi are efect antiinflamator.

 Ceaiul de echinacea poate ameliora iritaţiile de la nivelul căilor respiratorii şi amigdalele inflamate. Se prepară dintr-o linguriţă de plantă la 1 cană cu apă fierbinte. Se beau 1-3 căni de infuzie pe zi. Echinacea este disponibilă şi sub formă de pulbere, capsule şi tinctură.

Lemnul-dulce

Folosit de secole în medicina tradiţională chineză, lemnul-dulce are în componenţă substanţe cu acţiune antivirală (glicirizina, liquiritigenin, glabridina). În studiile de laborator, extractul obţinut din rădăcină de lemn-dulce a demonstrat eficienţă contra HIV, virusurilor herpetice şi SARS-CoV-2. Atenţie: lemnul-dulce este contraindicat hipertensivilor!

 Infuzia preparată dintr-o jumătate de linguriţă de lemn-dulce la 1 cană cu apă fiartă poate aduce ameliorare în infecţiile respiratorii, însoţite de traheită, bronşită, tuse.

Citeşte şi: Vitamine şi remedii adjuvante în COVID-19. Iată ce te poate ajuta să înfrunţi mai bine boala!  

SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Mirela Mihăilă, 

Medic medicină generală, competenţe în homeopatie clinică, acupunctură, fitoterapie 

Veroniki Life – Clinica de Medicină Integrativă

Eucaliptul este cunoscut ca tratament natural util în afecţiunile respiratorii, având efect antiiflamator, descongestionant, expectorant, antiviral şi imunostimulator.  

Proprietăţile miraculoase ale cimbrului cu rol antiseptic, antiinfecţions, antifungic, antibacterian cu spectru larg, antioxidant, antiviral, paraziticid îi atribuie acestei plante un rol deosebit în tratamentul afecţiunilor respiratorii (bronşite cronice, acute, astm, tuse productivă, tuse convulsivă, gripă, pneumonie, infecţii respiratorii recidivante, bronhopneumonii, pleurezie, candidoză respiratorie). În scop terapeutic, se utilizează partea aeriană nelignificată, la începutul înfloririi. 

Mugurii de pin sunt adesea preparaţi sub formă de infuzie, iar administrarea terapeutică oferă beneficii în inflamaţii şi infecţii ale căilor respiratorii, boli pulmonare cronice, tuse, bronşite acute, astm bronşic, congestie pulmonară, pneumonie. Mugurii de pin sunt o soluţie excelentă în calmarea tusei. 

Un alt remediu natural cu rezultate uimitoare este usturoiul. Printre beneficiile sale multiple se numără şi descongestionarea sinusurilor, a bronhiilor, fiind recunoscut ca antibiotic natural, stopând infecţiile şi contribuind la creşterea imunităţii.  

Ghimbirul este o sursă excelentă de calciu, fier, magneziu, mangan, potasiu, seleniu, sodiu, vitaminele C, E şi B6, fiind adesea administrat pentru tratamentul astmului sau al tusei expectorante, fiind un bun descongestionant al căilor respiratorii. Poate acţiona şi ca antiinflamator, reducând febra. În plus, ghimbirul are efect tonic, energizant, stimulând refacerea organismului.  

Isopul are numeroase proprietăţi terapeutice însă amintim aici doar pe cele utile în tratamentul infecţiilor virale: antibacteriene, antifungice, antiseptice, astringente, antivirale, antiasmatice, bronhodilatatoare, cicatrizante, expectorante. Este o plantă utilizată în tratamentul a numeroase afecţiuni medicale grave, inclusiv în bolile respiratorii. Isopul se administrează sub formă de infuzie şi oferă rezultate miraculoase în tratamentul bronşitei, bronşitei asmatiforme, bronşitei catarale, bronşitei acute, bronşitei cronice, astmului bronşic, tusei spastice, tusei productive. 

Recomandările şi modalităţile de administrare trebuie să ţină seama de istoricul medical al pacientului, de simptomele existente şi de eventualele alergii. De aceea, indicat ar fi ca un medic cu competenţă în fitoterapie să fie cel care să stabilească tratamentul şi să urmărească evoluţia pacientului. Pe lângă tratament, în cazul unei infecţii respiratorii se va avea în vedere o hidratare optimă (apă, ceaiuri) şi o alimentaţie adecvată, bogată în legume şi fructe (de preferat, cu conţinut bogat în antioxidanţi), evitând, pe cât posibil, consumul de dulciuri.