Ceaiul care protejează inima şi silueta
Iasomia este o plantă populară, care face parte adesea din compoziția parfumurilor și produselor cosmetice. Apreciat este și ceaiul de iasomie, care aduce beneficii pentru sănătate și siluetă.
Ceaiul de iasomie este o băutură care se consumă de secole și se caracterizează printr-o aromă florală delicată. Se servește fierbinte sau rece, cu gheață, fiind adesea combinat cu ceaiul verde, pentru a-și potența reciproc efectele benefice. Conține mulți antioxidanți, în special catechine, care ajută la combaterea radicalilor liberi din organism, și polifenoli, substanțe cu efect antiinflamator. De asemenea, acest ceai are în compoziție potasiu și cafeină. În China, florile de iasomie proaspete sunt culese la apus, când parfumul lor este intens. Ulterior, sunt amestecate cu frunzele de ceai verde și eliberează o aromă subtilă.
Chinezii obişnuiesc să bea vara ceai de iasomie pentru a reduce transpiraţia şi stările de rău cauzate de căldură.
Protejează inima
Studiile au demonstrat că polifenolii pe care ceaiul de iasomie îi conține protejează inima în mai multe moduri. În primul rând, previne oxidarea colesterolului LDL (rău) din sânge, adică împedică lipirea acestuia de pereții arterelor și implicit îngustarea vaselor de sânge. În al doilea rând, aceste substanțe scad factorii de risc pentru bolile de inimă, cum sunt trigliceridele și nivelurile de colesterol.
Ajută la slăbit
Iasomia contribuie la pierderea în greutate, mai ales când este combinat cu ceaiul verde. Efectul se produce datorită catechinelor, care ajută la accelerarea metabolismului și implicit la arderea caloriilor (cu până la 16%). Un alt avantaj este că ajută la îmbunătățirea digestiei și la reducerea balonării, ceea ce poate contribui indirect la pierderea în greutate printr-o digestie mai eficientă și prin eliminarea retenției de apă. În plus, datorită conținutului de cafeină, dacă este consumat cu 30 de minute înainte de efectuarea exercițiilor fizice, ceaiul de iasomie poate îmbunătăți rezistența și performanța sportivă.
Aduce beneficii pentru sănătatea orală
Antioxidanții din acest ceai au beneficii și pentru sănătatea orală. Consumat regulat, ceaiul de iasomie previne acumularea plăcii dentare și cariile, deoarece inhibă creșterea și dezvoltarea bacteriilor în cavitatea bucală. Un alt avantaj este că împrospătează respirația prin neutralizarea mirosurilor neplăcute provocate de bacterii. Pentru a profita de beneficiile sale, consumă câte 1-2 căni de ceai de iasomie pe zi. De asemenea, îl poți folosi ca apă de gură după periajul dinților.
Îmbunătățește sănătatea creierului
Ceaiul de iasomie are proprietăți care îmbunătățesc sănătatea creierului. Cofeina din compoziția acestuia stimulează sistemul nervos, sporește activitatea creierului și ajută la eliberarea neurotransmițătorilor care îmbunătățesc starea de spirit, cum ar fi dopamina și serotonina. Astfel, după consumul acestei băuturi, te vei simți mai plin de energie, vei avea o memorie mai bună, vei fi mai atent și mai relaxat.
Cum se prepară
Ai nevoie de 1 linguriță de iasomie, care se pune în 250 ml de apă fiartă. Se lasă la infuzat 2-3 minute, după care se strecoară şi se consumă. Zilnic se pot bea 2 căni.
Contraindicații
Având în vedere conținutul de cafeină, persoanele sensibile la această substanță pot experimenta efecte secundare, precum: nervozitate, palpitații, insomnii, greață sau dureri de stomac. Această băutură poate avea efecte anticoagulante ușoare, iar persoanele cu alergie la măslin sau frasin trebuie să-l evite, deoarece pot exista reacții alergice!
@Shutterstock