Cele mai bune leacuri cu brad. Sunt ideale în răceli

Din brad se obţin şi multe remedii care pot aduce alinare în diverse probleme de sănătate care apar, mai ales, în perioada sezonului rece. Durerile în gât și tusea sunt doar o parte dintre ele.

image

Bradul aparține familiei Pinaceae, fiind „rudă” cu molidul și pinul. În medicina alternativă, de la această plantă se folosesc acele, mugurii, rășina și conurile, fiecare având anumite proprietăți și efecte. Acele de brad conțin antioxidanți, vitaminele A  şi C, precum şi uleiuri esențiale, care pot aduce ameliorare în bolile virale, cardiace sau vasculare. Mugurii reprezintă o sursă bogată de antioxidanți, vitaminele C și E, substanțe care tratează răceala și îmbunătățesc aspectul pielii și al părului. Rășina de brad are proprietăți antiseptice și cel mai des se utilizează la tratarea rănilor, ulcerelor și arsurilor. De asemenea, conurile de brad reprezintă surse valoroase de taninuri, vitamine și uleiuri esențiale, ce pot trata diverse dureri, așa cum sunt cele musculare și articulare.

„Bradul se poate utiliza pe cale internă sub formă de ceai sau de sirop din ace, fiind indicat în tratamentul bronşitelor, a asteniei fizice şi psihice, în sterilitate. Siropul din muguri de brad creşte imunitatea şi calmează tusea, tinctura de răşină stimulează diureza, combate infecţiile şi inflamaţiile urinare, dar poate ameliora şi infecţiile digestive. Pe cale externă, se pot face comprese şi băi din cetină de brad, remediu excelent în combaterea reumatismului şi a contracturilor”, explică dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină familie, competenţă apifitoterapie.

Siropul te ajută dacă ai tuse

Dintre remediile pe bază de brad, siropul este printre cele mai folosite, fiind util în tratarea simptomelor răcelilor, în special tusea și durerile în gât. Se prepară din muguri de brad, care au efecte vitaminizante asupra organismului, fiind benefic și în caz de anemie. Pentru a-l prepara, fierbe 1 kilogram de muguri proaspeți, aproximativ 20 de minute, în 2 litri de apă. După ce s-a răcit, adaugă 1 kilogram de zahăr dizolvat într-un litru de apă. Amestecul îl pui din nou pe foc 10 minute, apoi strecori în sticle închise la culoare, cât încă este fierbinte. Adulții pot lua câte 1 lingură de sirop, de 3-4 ori pe zi.

Vezi şi: Cum tratezi tusea. Cele mai bune remedii naturale

Ceaiul combate durerea şi induce somnul

Din acele de brad se pot consuma ceaiuri, care ameliorează mai multe tipuri de dureri - de cap, articulare și de stomac. De asemenea, servit seara, ceaiul din ace de brad relaxează organismul și induce somnul, ceea ce ajută la combaterea insomniei. Pentru a-l prepara, pune într-o oală cu apă (1 litru) 2 linguri mari cu ace proaspete. Lasă să fiarbă 5 minute, apoi strecoară. Pentru beneficii suplimentare, adaugă 1 linguriță de miere, dar doar după ce s-a răcit.

Inhalațiile desfundă nasul 

Dacă ai răcit și ai nasul înfundat, inhalațiie cu muguri de brad te vor ajuta să respiri mai bine. Pune câțiva muguri de brad într-o oală cu apă clocotită, lasă la fiert 10-15 minute, după care faci inhalații cu această infuzie. Pentru dezinfectarea căilor respiratorii, la fel de utilă este aromaterapia cu ulei esențial de brad. Adaugă câteva picături de ulei în lampa de aromaterapie și inhalează, ceea ce are şi efect calmant asupra sistemului nervos. În plus, uleiul esențial de brad purifică aerul, previne dezvoltarea mucegaiului în casă și reduce cantitatea de praf, ceea ce ajută la prevenirea infecțiilor respiratorii.

Cum poţi folosi cataplasmele  

Inflamațiile dureroase ale ganglionilor din zona gâtului și maxilarului, precum și durerile reumatice pot fi alinate cu ajutorul cataplasmelor calde cu muguri de brad. Într-o oală cu apă clocotită, adaugă câțiva muguri de brad, lasă-i pe foc 2-3 minute, apoi scoate-i din apă și pune-i într-un tifon. Cataplasma o aplici pe locul dureros și o înfășori cu o bucată de material textil. Lasă să acționeze 30-40 de minute, îndepărtează cataplasma și menține zona dureroasă la căldură 15 minute.