Leacuri cu mentă mai puţin ştiute. Ce beneficii impresionante au

Când te confrunți cu probleme digestive, remediile cu mentă te pot ajuta. În plus, această plantă aduce și alte beneficii pentru sănătate ce merită să fie descoperite.

image

Menta, cunoscută la noi în țară sub denumirea de izmă, este o plantă medicinală cu miros răcoritor, înțepător și cu gust plăcut. În remediile naturiste, frunzele se folosesc uscate sau proaspete la ceaiuri, infuzii, uleiuri, siropuri, tincturi și cataplasme. Planta conține o cantitate mare de uleiuri volatile, taninuri, flavonoizi, polifenoli, vitaminele A, B2, C, E, fier, mangan, magneziu și potasiu. Menta are o mulțime de proprietăți, așa cum sunt cele antibacteriene, antiseptice, analgezice, calmante, cicatrizante și descongestionante.

Ceaiul de mentă nu este indicat în doze mari în ulcerul gastric sau duodenal. De asemenea, femeile însărcinate și cele care alăptează trebuie să ceară sfatul medicului înainte de consum.

Ceaiul combate balonarea 

Menta stimulează digestia leneșă, este benefică în eliminarea gazelor intestinale (balonare) și în ameliorarea simptomelor de colon iritabil. Dacă te confrunți cu arsuri la stomac, senzație de greață și de vărsături, crampe abdominale și constipație, consumă ceai de mentă. Pentru prepararea băuturii, ai nevoie de câteva frunze uscate sau proaspete. Adaugi apă fiartă peste plantă și lași la infuzat 5-10 minute. După acest timp, strecori și servești ceaiul cald. Pentru senzația de vărsături, se consumă încet câte 1 linguriță de ceai. Ceaiul de mentă este indicat şi în indigestie şi diare. De asemenea, aduce ameliorare celor cu bila leneşă.

Vezi şi: Scapă de balonare folosind aceste remedii naturale!

Tinctura susține sănătatea căilor respiratorii

Uleiul volatil din mentă are în compoziție mentol, un compus care îi dă plantei efect descongestionant în afecțiuni inflamatoare ale  căilor respiratorii şi sinusurilor. În perioadele reci ale anului, se recomandă folosirea tincturii. Pentru preparare, ai nevoie de frunze de mentă și de 100 ml de alcool de 95°, la fiecare 20 g de plantă. Speli menta, o ștergi cu un prosop de bucătărie, o pui în sticlă și adaugi alcoolul, care trebuie să acopere menta în totalitate. Închizi sticla și o lași la macerat 2 săptămâni, la soare. După acest timp, strecori extractul și îl păstrezi într-un recipient închis. Se administrează câte 30 picături de 3 ori pe zi, diluate în apă fiartă sau răcită sau la recomandarea medicului.

Siropul ameliorează simptomele alergiilor

Menta acționează ca un expectorant, fiind un remediu bun contra alergiilor respiratorii. Dacă strănuți, îți curge nasul, îți lăcrimează ochii sau dacă gâtul îți este iritat, încearcă siropul de mentă. Pentru a-l pregăti, ai nevoie de 40 g de mentă, 800 g de zahăr sau miere de albine, 600 ml de apă și de 40 ml de suc de lămâie. Speli frunzele de mentă și le pui într-un blender, împreună cu jumătate din cantitatea de zahăr. Amesteci cu restul de zahăr, acoperi vasul și lași 2 ore la macerat. După acest timp, adaugi apa și lămâia și mai lași alte 2 ore la macerat. Adaugi compoziția într-o cratiță și o pui să fiarbă câteva minute, până când se dizolvă zahărul. Strecori și pui din nou la fiert, până se leagă. Siropul îl păstrezi într-o sticlă, la frigider. Se consumă cu apă.

Uleiul alină durerile

Când este aplicat local, uleiul de mentă poate alina durerile de cap, musculare, articulare, menstruale, migrenele și mâncărimile. Ai nevoie de 350 g de mentă și de 250 ml ulei de migdale. Speli bine frunzele de mentă și le zdrobești cu o lingură de lemn. Într-o cratiță, pui 200 ml de ulei, adaugi frunzele zdrobite, amesteci totul și lași la foc mic pentru câteva minute. Strecori uleiul, îl pui într-un borcan și îl lași 10 zile, înainte de folosire. Nu uita să agiți borcanul la fiecare 12 ore!