7 beneficii ale rozmarinului

1 rozmarin jpg jpeg

Datorită aromei deosebite, rozmarinul este condimentul nelipsit din bucătărie deoarece dă un gust special mâncărurilor. Pe lângă proprietăţile culinare, această planta are beneficii şi asupra sănătăţii, alinand multe boli.

Rozmarinul este cunoscut ca fiind un bun stimulator al imunităţii, antidepresiv şi antioxidant. De asemenea, este folosit pe larg în industria cosmetică, la prepararea cremelor anticelulitice şi de stimulare a circulaţiei sangvine.

Afecţiuni ale aparatului respirator

În medicina populară, infuzia de rozmarin este utilizată în tratarea bronşitei, pneumoniei şi a astmului bronşic. Toarnă 200 ml de apă clocotită peste 2 linguriţe de plantă şi acoperă cu capac. Lasă la infuzat până se răceşte. Poţi bea o cană de 3-4 ori pe zi. În cazul în care ai gâtul inflamat din cauza răcelii, poţi face gargară cu infuzia preparată.

Tulburări ale sistemului nervos

Uleiul de rozmarin are efecte benefice asupra sistemului nervos, îmbunătăţeşte memoria şi calmează stările nervoase. În unele ţări, studenţii miros rozmarin înainte de a merge la examen. Uleiul de rozmarin poate fi folosit la masaj, sub formă de inhalaţii, şi la băile relaxante. E nevoie doar de câteva picături de ulei pentru a beneficia de proprietăţile acestei plante.

În cazul durerilor de cap, prepară-ţi o infuzie de rozmarin şi bea la nevoie, până dispar neplăcerile.

Probleme gastrointestinale

Dacă te doare stomacul, suferi de diaree sau indigestie, rozmarinul îţi vine în ajutor. Prepară-ţi o infuzie din 2 linguriţe de plantă şi 200 ml de apă clocotită. Când se răceşte, bea câte o cană de 2 ori pe zi.

Boli cardiovasculare

Rozmarinul este medicamentul ideal pentru persoanele care au probleme cu inima sau care au suferit un accident cerebral vascular, deoarece îmbunătăţeşte circulaţia sangvină. Infuzia de rozmarin, preparată din 2 linguriţe de plantă şi 200 ml de apă se lasă la infuzat câteva ore, apoi se bea toată într-o zi, în mai multe reprize.

Neplăceri femeieşti

Dacă suferi de simptomele specifice menopauzei sau de dereglări ale ciclului menstrual, poţi bea o cană cu infuzie de rozmarin, de 3-4 ori pe zi. De asemenea, în tratarea acestor probleme sunt benefice şi duşurile vaginale cu infuzie de rozmarin.

Picioare umflate

Oboseala de zi cu zi şi statul frecvent pe scaun pot cauza umflarea picioarelor. Scapă de acestă problemă cu ajutorul rozmarinului. Înmoaie un prosop în infuzie, cu care-ţi înfăşori picioarele. Pune picioarele pe o pernă şi stai aşa aproximativ 40 de minute. Acest remediu îmbunătăţeşte circulaţia sangvină şi combate durerea.

Imunitate scăzută

Dacă ai stări de ameţeală şi de rău sau treci printr-o perioadă de recuperare după o operaţie, tratamentul pe bază de rozmarin îţi întăreşte imunitatea şi fortifică organismul. Toarnă 250 ml apă fierbinte peste 1 linguriţă de plantă. Lasă la infuzat 10 zile. Se diluează 25 de picături de infuzie în 2 linguri cu apă şi se bea de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mese.

INFO: Rozmarinul este interzis în perioada sarcinii deoarece poate provoca gastroenterită maneifestată prin inflamarea mucoasei stomacului şi a intestinului subţire.