Probleme de sănătate pe care mărarul le poate rezolva

image

În afară de utilizările culinare cunoscute, mărarul poate fi folosit pentru îmbunătățirea sănătății. Datorită calităților sale nutritive, este de folos în probleme digestive și hormonale.

Originar din regiunile mediteraneene, mărarul se folosește și în scopuri medicinale. Varianta proaspătă conține o gamă variată de nutrienți, inclusiv vitaminele A, B (1-9) și C, calciu, fier, magneziu, mangan, potasiu, zinc și fibre alimentare. Această plantă are în compoziție și antioxidanți, precum flavonoide, taninuri și polifenoli, este săracă în calorii și nu are colesterol. În plus, frunzele de mărar conțin uleiuri esențiale volatile, în special eugenol cu efecte antiseptice, digestive, sedative și dezinfectante. Beneficii pentru organism aduc și semințele de mărar, care au proprietăți similare.

Mărarul are efect diuretic ușor, iar persoanele cu probleme renale trebuie să-l consume cu precauție. De asemenea, este necesar ca femeile gravide și cele care alăptează să consulte medicul cu privire la cantitatea de mărar potrivită nevoilor lor.

Tinctura de mărar reduce balonarea

Cu proprietăți antispastice, carminative și digestive, tincura de mărar ajută la relaxarea mușchilor stomacului și intestinelor, adică reduce disconfortul abdominal, ajută la reducerea gazelor și balonării, calmează senzația de arsură și îmbunătățește digestia. Pentru a o pregăti, ai nevoie de 10 lingurițe de mărar (sau semințe) date prin râșnița de cafea. Pulberea obținută o amesteci cu 100 ml de alcool de 45-50 de grade și o lași la macerat 1 săptămână într-un borcan. După acest timp, o strecori și o pui în sticluțe mici, închise la culoare. Poți lua câte 1 linguriță de tinctură, diluată într-o jumătate de pahar cu apă, de 3 ori pe zi.

Ceaiul de mărar scade crampele menstruale

Consumat sub formă de ceai, mărarul este recomandat pentru funcționarea normală a sistemului hormonal feminin, deoarece susține funcția reproductivă, reglează ciclul menstrual și alină crampele menstruale. Ceaiul îl prepari din 1/2 lingurițe de mărar la 250 ml de apă clocotită. Îl lași 15 minute la infuzat, apoi strecori și îl consumi pe stomacul gol. Se administrează 3 căni de ceai pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale.

Uleiul esențial alină spasmele  

Obținut din semințe uscate de mărar, uleiul esențial de mărar poate fi folosit atât intern, cât și extern. Pentru calmarea spasmelor musculare, îl poți utiliza ca atare sau în amestec cu alt ulei purtător și aplica direct pe piele. De asemenea, acest ulei accelerează vindecarea rănilor și previne infecțiile. Adăugat în alimente, stimulează sucurile digestive și contribuie la o bună digestie, iar dacă este difuzat în aer, are efecte sedative asupra sistemului nervos, adică induce relaxarea, ajută la tratarea furiei, depresiei, anxietății și insomniei.

Pulberea împrospătează respirația

Mestecarea semințelor și frunzelor de mărar este benefică pentru împrospătarea repirației. Se pot folosi ca atare sau administrate după ce au fost măcinate fin cu o râșniță electrică. În plus, pulberea are proprietăți anibacteriene, antifungice și antiseptice, adică previne creșterea bacteriilor în cavitatea bucală și contribuie la menținerea unui mediu oral sănătos.

Vezi şi: Cele mai bune ceaiuri pentru îmbunătățirea memoriei