P─âtlagina te scap─â de tuse ┼či vindec─â r─ânile

1 2 jpg jpeg

Frunzele de p─âtlagin─â au efecte hemostatice (opre┼čte s├ónger─ârile), cicatrizante ┼či antiinfec┼úioase.

De asemenea, fluidific─â secre┼úiile bronhice, ajut├ónd la eliminarea lor ┼či la calmarea tusei. ├Än caz de culcer stomacal, datorit─â taninului, planta are efect antidiareic ┼či cicatrizant.

Terapia cu

a dat rezultate bune ├«n ateroscleroz─â (preparatele av├ónd capacitatea de sc─âdea colesterolul) ┼či ├«n echilibrarea tensiunii arteriale. Se folose┼čte sub form─â de infuzie, sirop, alifie, cataplasme, capsule.

Siropul de p─âtlagin─â este un remediu eficient pentru tratarea tusei. Se prepar─â dintr-o m├ón─â de frunze proaspete de p─âtlagin─â, fierte ├«n 500 ml de ap─â. Se las─â s─â fiarb─â la foc mic, jum─âtate de or─â. Dup─â r─âcire, se amestec─â cu 100 ml de miere. Con┼úinutul se pune ├«ntr-o sticl─â ┼či se ┼úine ├«ntr-un loc r─âcoros. Se iau 2-3 linguri┼úe pe zi.

Ceaiul de p─âtlagin─â e bun ┼či ├«n caz de ulcer stomacal. Infuzia se prepar─â din 10 frunze uscate la o can─â de ap─â clocotit─â. Se beau 3 ceaiuri pe zi.

Preparată din frunze tinere, tinctura de pătlagină tratează infecţiile urinare. Frunzele proaspete se pun într-un borcan, fără a fi presate. Peste ele se toarnă alcool alimentar sau chiar ţuică de casă, astfel încât să le acopere. Se lasă la macerat 15 zile, vasul fiind agitat de câteva ori pe zi. După ce se strecoară, se păstrează la rece, în sticluţe mici, închise la culoare. Se iau câte 10 picături sau o linguriţă diluată în apă.

Pentru a opri hemoragiile, aplic─â frunzele proasp─âte direct pe r─ânile superficiale. ├Än cazul r─ânilor purulente, prepar─â un ceai ob┼úinut din 20 g frunze uscate ┼či m─ârun┼úite la o can─â cu ap─â clocotit─â, l─âsate la infuzat 15 minute. Se fac sp─âl─âturi locale de mai multe ori pe zi.

Remediile pe baz─â de p─âtlagin─â nu sunt recomandate femeilor ├«ns─ârcinate ┼či nici celor care al─âpteaz─â.